forsiden / Sport

Hvor mye juks og kynisme tåler publikum og sponsorer?

Elverums trener Michael Apelgren (t.v.) er i hardt vær etter at han utfordret regelverket. Her i aksjon mot spanske Naturhouse La Rioja under Champions League kampen i Terningen Arena. (Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix)

Elverums trener Michael Apelgren (t.v.) er i hardt vær etter at han utfordret regelverket. Her i aksjon mot spanske Naturhouse La Rioja under Champions League kampen i Terningen Arena. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Hvor mye juks og kynisme tåler publikum og sponsorer?

Kommentar: Hvor kynisk kan idretten bli før tilskuere og sponsorer vender den ryggen? Elverum håndball stilte seg i et dårlig lys ved å pådra seg fire røde kort med vilje.
Leses nå
 

Saken oppdateres.

Elverum stiller også håndballen og norsk idrett i et dårliglys. Er vi i ferd med å utvikle kulturer som bryter med moral og etikk? Det blirinteressant å se hvor håndballforbundet velger å trekke grensen, for dette erikke bare unfair, det grenser mot kampfiksing. Elverum bryter med de verdieneidretten ønsker å stå for, som vi ønsker å lære barn og unge, samt de verdienesom gjør det interessant å sponse idrett.

Det skal Elverum-trener Michael Apelgren ha, han innrømmerærlig at han bevisst sørget for at fire spillere fikk rødt kort. Menunnskyldningen holder ikke. Apelgren angriper regelverket og mener at alle kortskulle vært slettet før sluttspillet. Hvis Apelgren skal være trener på øverstenivå må han forstå at et felles regelverk er til for å etterleves, enten hanliker det eller ikke. Kampen for å endre reglene foregår på håndballtinget ogikke på parketten. Nå påvirker han en tredjepart i det som for noen er sesongensviktigste serierunde.

Hakket verre var eksemplet i Peter Wessel Cup derDrøbak/Frogn ble sterkt mistenkt for å tape med vilje for å få svakere motstandog bedre tidspunkt i neste runde. Her handlet det om 16-åringer som trolig bleinnviet i juks og fanteri. Treneren for Drøbak/Frogn er for øvrig en profilertlandslagsspiller.

Akkurat nå står håndballen i et grelt lys, ikke minst fordiden profilerte danske treneren Jan Pytlick forsøkte å påvirke sine spillere tilikke å bli gravide. Det illustrerer idrettens kynisme at kampen om poeng iserien skal gå foran drømmen om å få barn.

Nettsøket «gult kort med vilje»gir meg over én milliontreff. Her dukker det opp kjente navn som Lionel Messi, Gerard Piquet, CristianRonaldo Bastian Schweinsteiger, Steffen Iversen, Luis Figo, Andrés Iniesta ogmange, mange fler. Så godt som alle bedyrer sin uskyld. Et kuriøst unntak erRaymond Kvisvik som innrømmer at han pådro seg gult for å få fri til å gå påkonsert med Postgirobygget. De andre er mistenkt for å ha pådratt seg gult korti vinnings hensikt, for eksempel for å sone ferdig før starten på etsluttspill.

Idretten er full av juks og sleipe regelbrudd. Nårseriefotballen ruller i gang, får vi se utallige forsøk på å filme seg tilfrispark, straffespark eller påføre motstander utvisning. I kampens hete nekterman seg ingen ting for å komme seirende ut. Når heltene jukser, så brer det segnedover i årsklassene. Ikke vanskelig å skjønne at barn mener de kan gjøre somforbildene.

Skulle ikke idretten være en arena for fair play, godeverdier der ærlighet er et helt sentralt begrep? Trenere får opplæring iverdibasert ledelse, men begår etiske og moralske overtramp bare gevinsten erhøy nok. Spillere med «fair play»-logo på drakten, glemmer innholdet når detpasser dem.

Den dagen idretten ikke lenger har noen troverdighet, harden heller ingen berettigelse. Da eksisterer den bare på underholdningsverdien,slik vi ser i deler av amerikansk idrett. Noe av det er bare teater, i andreidretter har man gått langt i å akseptere bruk av dopingmidler for å tåle deekstreme belastningene.

IOC har skjønt dette med troverdighet og slo knallhardt nedpå badmintonspillerne som ikke ville vinne under OL i London. Fire lag spilteparodiske kamper der de forsøkte å tape for å få lettere vei til finalen. Alleble kastet ut av turneringen. De to indonesiske lagene fikk i tillegg to årsutestengelse av sitt eget forbund. Det er å sidestille overtredelsen meddoping.

Fikk du med deg disse?