Her er tre av Arves middagsoppskrifter

Saken oppdateres.

Fylte kyllingfileter med bakte rotgrønnsaker:

Foto: Arve Serigstad

Ingredienser til 4 - 5 porsjoner:

• 4 kyllingfileter.

• 2 ss kremost (kan varieres med f.eks revet parmesan).

• 4 ss soltørka tomater.

• ½ pk spinat.

• 2 ts paprikapulver.

• ¼ ts cayennepepper.

• ½ ts. salt.

Fremgangsmåte:

Legg kyllingfiletene i brødposer (en i hver sin pose) og bank dem flate (ca. 1 cm).

Ha vann i en kjele, kok opp og ha spinaten oppi i ½ min., og ha den rett i iskaldt vann. La den renne godt av seg, skvis gjerne ut vannet med hånden. Finhakk med en kniv og bland inn hakkete soltørka tomater, ost og krydder.

Fordel blandingen på kyllingfiletene og rull dem sammen og ha i en smurt ildfast form. Sett gjerne en tannpirker i for å holde på formen.

Stekes i ovn på 180 grader i ca. 20 minutter.

På bilde ser du en variant der kyllingrullene er rullet inn i bacon.

Bakte rotgrønnsaker:

• 2 gulrøtter

• 1 gulbete

• 1 rødbete

• ½ kålrabi

• 1 persillerot

• 1 pastinakk

• 1 kinesisk hvitløk

• 2 ss olivenolje

• rasp og saft fra ½ sitron

• sitrontimian

• ½ ts salt • ½ ts pepper

Skrell grønnsakene og kutt dem i like store biter (båter, terninger).

Ha dem i en ildfast form og bland inn olje, sitronrasp, sitronsaft, salt og pepper.

Bakes i ovn på 200/180 grader i 50 minutter. Dette betyr at du setter inn grønnsakene i 30 minutter på 200 grader, skrur ned temperaturen til 180 og setter inn kyllingfiletene og lar de være med de siste 20 minuttene.

Kjøttkaker, brun saus og ertestuing:

Foto: Arve Serigstad

Ingredienser til 4 porsjoner:

• 500 g kjøttdeig

• 2 ts salt

• ½ ts pepper

• ½ ts malt muskat

• ½ ts malt ingefær

• 2 egg

• 1 dl melk

Brun saus:

• 4 ss smør

• 4 ss mel

• 1 liter kjøttkraft (1 liter vann og 3 buljongterninger)

• ½ ts salt

• ¼ ts pepper

Ertestuing:

• 1 pk frossne erter • 1 dl kjøttkraft (1 dl vann og ½ buljongterning) • 1 ss smør

• ½ ts pepper

Fremgangsmåte:

Bland alt til kjøttkakene, start med halvparten av melken og spe når du ser konsistensen) i en foodprosessor eller for hånd (bruk gjerne hansker da). I foodprosessor tar det bare 15 – 20 sekunder. Form kjøttkakene i hånden og bruk gjerne litt vann sånn at de ikke kleber.

Stekes i smør i panne, ca. 3 minutter på hver side på middels varme til de er blitt brune.

Sausen lages ved å smelte smøret i en kasserolle, ha i melet og rør godt til du får en fin brunfarge. Bruk svak varme og spe med buljongen (kjøttkraften) og la sausen koke i rundt 10 minutter. Smak til med salt og pepper. Legg kjøttkakene i sausen og la de trekke i ca. 10 minutter.

Kok ertene i kjøttbuljongen (kan også kokes i kun vann). Mos dem med en stavmikser og bland inn smør og pepper. Bruker du kun vann kan du ha i litt salt etter smak.

Serveres med kokte poteter og rørte tyttebær.

På bilde er kjøttkakene servert med ertekarse. Bruk gjerne persille i stedet.

Hvit fisk pakket i skinke, med perlebygg og fritert bokhvete:

Foto: Arve Serigstad

Ingredienser til 4 porsjoner:

• ca. 600 gram hvit fisk

• ca. 8 skiver skinke (f.eks Suldalskinke)

• 1 lite blomkål

• ca. 300 gram perlebygg

• ca. 100 gram bokhvete

• 1 pose ferdig vasket spinat

• salt

• pepper

• cayennepepper

• sitronsaft

• urter

• rapsolje

• smør

Fremgangsmåte:

Del fisken i porsjonsstykker slik at den kan rulles inn i skinken. Hvis du vil kan du gjøre som meg med fisken: bland 0,5 dl salt med 1 liter vann (rør godt til saltet er oppløst) og legg porsjonsstykkene i denne saltlaken i 30 minutter. Ta ut fiskestykkene og tørk dem godt på et kjøkkenpapir eller et rent kjøkkenhåndkle. Rull deretter hvert fiskestykke stramt i plastfolie og ”skvis” godt i endene slik at du ender opp med en pølseform. Legges i kjøleskap to-tre timer før de skal rulles i skinke og brukes. Du kan også gjøre dette dagen før. Dette gjør at du får en fastere fisk, som blir garantert saftig og som er lettere å rulle i skinken.

Fiskerullene stekes i panne med litt rapsolje (2 spiseskjeer) til skinken er gyllen og sprø, da er fisken også ferdig. Jeg bruker litt over middels varme, og begynner ikke på stekingen før de andre delene av retten er ferdige.

Spinatpure:

Kok opp vann i en kjele og ha i spinaten (trykk den godt ned i vannet). La det koke i ca. 30 sekunder før du siler av og har spinaten i kaldt vann. Ta vare på 1 dl av kokevannet.

Ha spinaten i en liten bolle sammen med halvparten av kokevannet og kjør til en glatt konsistens med en stavmikser. Eventuelt spe med litt mer vann for å oppnå purekonsistens.

Perlebygg:

Ha perlebygg i en kjele med dobbelt så mye lettsaltet vann (0,6 liter og en strøken teskje salt). Kokes i ca. 25 minutter. Det skal være tyggemotstand. Vend inn en god teskje smør og smak til med litt sitronsaft og eventuelt litt mer salt. Hvis du ønsker en grønn variant, som min på bilde, vender du inn litt av spinatpureen til ønsket grønnfarge.

Bokhvete:

I denne retten har jeg med fritert bokhvete for å gi litt crunch. Dette kan lages i god tid i forveien og kan brukes i andre retter, eller bare spises som den er. God snack!

Det er ikke vanskelig, men kan kanskje oppfattes som litt tidkrevende. Jeg synes det er verdt det, og lager alltid litt ekstra.

Ha 2 dl vann og 1 dl bokhvete i en kjele. Kokes til bokhveten sveller til dobbelt størrelse. Det kan være smart å røre med en skje (rør godt i bunnen) med jevne mellomrom. Bokhveten mister litt formen under koking. Sil av og legges på et kjøkkenhåndkle slik at den får renne av seg. Ha bokhveten i ny kjele og dekk godt med rapsolje. Nå skal du fritere, det vil si steke i olje på høy varme. Her må du være litt tålmodig og røre godt i bunn med en spiseskje underveis.

Til å begynne med tar det litt tid (vannet skal ut av bokhveten) også friterer du til fargen er litt gyllen og brunaktig. Størrelsen vil reduseres til den opprinnelige. Siles og helles over på kjøkkenpapir. Strø litt finsalt over og oppbevar i en boks/skål.

Blomkålpure:

Grovkutt blomkålet og kok mørt i vann. Siles veldig godt og kjøres i blender med en god spiseskje smør. Smak til med salt, pepper, cayennepepper (vær varsom) og litt sitronsaft.

Hvis det er fine blader på blomkålet så tar jeg disse med. De vil gi en lys grønnfarge til pureen, og det er jo fint å kunne bruke så mye som mulig av grønnsakene.

Tips: I denne retten har jeg brukt tynne skiver av nepe. De er skåret på en mandolin og stukket ut med en rund ring (en slik man bruker til blant annet pepperkaker). Jeg gjør dette i godt tid, og oppbevarer skivene i vann i kjøleskapet.

Jeg har brukt brønnkarse, men det passer fint med kjørvel, dill eller litt hakket gressløk.

§
Vis debatt
Gikk du glipp av disse?