Havets farger i grønn- og blåtoner gjelder fortsatt. Og naturen, det ekte, preger både gjenstander og veggfarger i hjemmet nå.

Årstiden gir oss høstens fargetoner, men ellers vil flere farger prege boligene også i tiden framover. I tillegg til plantemønster på veggen, kan du gjerne smykke rommet med lys fra en dekorpære.

Høst og kos

- Når er fargene på vei inn i hele rommet. Vi ser ordentlige farger som terracotta-rød, smaragdgrønn og dype blåtoner, spesielt her i Norden. Men også i resten av verden. Det skal ikke lenger være bare hvite rom, sier Benthe Dragset, daglig leder ved Berge interiør i Trondheim.

Bente Dragseth, ved Berge interiør i Trondheim sentrum. Foto: Christine Schefte

- Det er trendy å være personlig i interiøret. Det skal ikke være så perfekt stylet lenger, men hyggelig! Og med rom for venner og familie.

På butikken er det farge i både sofaer og stoler. Og lampene er gjerne av farget glass med flotte lyspærer.

- Materialene er mer nakne og ærlige i lamper. Sotet glass, kobber og marmor kombinert med en naken pære. Det vil vi se mer til.

Og kunder kommer nå oftere innom for å kjøpe stoffer i metervare, forteller Dragset.

- Det er fokus på høy kvalitet på møblene og gjenbruk. Vi selger mye metervare som brukes for å trekke opp gamle møbler. Folk vil ha møbler som eldes med dem og ikke slites. Det skal være ekte varer, med ull, silke og bomull, sier hun.

Naturen inn i stua

- Vi ser at folk vil ha mer farger nå. Selv om noen fortsatt vil ha grått på veggene, så blir nyansen mer brun. Vi er veldig glad i blått, blågrønt og grønt. Så krydrer vi med gult og oransje og litt rosa, sier Ellen Hoel, daglig leder ved Fargerike Reinaas på Heimdal.

Slik får du rett belysning hjemme

Hun mener vi bør omgi oss med fargene vi liker.

- Vi trenger farger rundt oss, det er bra for sinnet. Soverommet er gjerne det rommet folk starter med når de skal pusse opp. Der kan de være tøffe, fordi de skal ikke vise det fram hele tiden. Vi ser at flere og flere velger mørke farger i blått og blågrønt der. Beroligende farger, sier Hoel.

Ellen Hoel er daglig leder ved Fargerike Reinaas på Heimdal. Foto: Christine Schefte

Når det kommer til tapeter er det også mye nytt i handelen nå.

- Det har kommet mer stukturer og botaniske mønster. Blad, trær og natur. Geometriske mønster er fortsatt med og gjør seg godt framfor å ha bare glatte vegger.

Sølv, diamanter og «bling»

Ved Black & White på City Syd er både høst-stemning og glitrende diamanter i skjønn forening.

- Det lune og gode gjelder absolutt nå. Vi har mange gjenstander i tre og naturfarger. Men også sølv, diamanter og «bling» går det mye av hos oss, sier Turid Johansen.

Turid Johansen jobber ved Black & White på City Syd. Foto: Christine Schefte

- Av farger ser vi duse blåfarger, dus grønn og dus petrol. Ellers er det fortsatt tekst på skilt, puter, kopper og bilder. For litt siden var det minimalismen som gjaldt, men nå skal vi kose oss under teppet og tenne lys, med farger rundt oss. sier Johansen.

Sotet glass og tepper

Ellinor Bjørvik og Anne Lise Berg jobber ved Skeidar på Tunga.

Når vi går en runde rundt i butikken kan de også fortelle om fargenes inntog igjen. Men også at den industrielle stilen fortsatt står sterkt i både hyller, bord og lamper.

- Av farger ser vi gult, rustrødt og grønt. Høstfargene. Vi har fargerike puter med mye mønster og struktur.

SE MER: Dette var trenden i fjor høst

- Nytt hos oss er for eksempel den denne sofaen i velour og med sorte, slanke stål-ben. Her ser man også at det skal være farger i både puter, tepper og møbler. Og vi har messing på bordet, forteller Ellinor Bjørvik.

- Det er slutt på bare svart og grått, sier Anne Lise Berg. Gulvteppene er i vendbar ull, slik vi hadde for 20 år siden.

- Når det gjelder lamper så finner vi mange typer dekorpærer. Pæren er blitt like viktig som lampen, eller viktigere. Og det er lamper med både farget og blankt glass, sier Berg.