- Vi hadde et ønske om å leve miljøvennlig. Og vi ville at miljøhensynet skulle være en livsstil – ikke bare en hobby, sier Benedicte Kihle, og løfter opp smørblide Oscar (11 måneder) fra det nylagte heltregulvet.

Den lille gutten er ikke interessert i å være i noen lekegrind, derfor har grinden i stedet fått funksjon som gjerde foran kjøkkenets glohete midtpunkt.

Den varmemagasinerende klebersteinsovnen stråler varme ut i det lune kjøkkenet, i sterk kontrast til den vidstrakte utsikten mot iskledde Hurdalssjøen.

- I Økolandsbyen i Hurdal fikk vi muligheten til å leve sånn vi ville – i et miljøvennlig og bærekraftig fellesskap. Vi kjøpte et nøkkelferdig aktivhus i Økolandsbyen og flyttet fra Oslo og storbymaset i fjor. Og vi har ikke angret et sekund, overbeviser småbarnsmammaen.

Moderne liv i aktivhus

En times kjøring fra Oslo ligger Huldra Økogrend, ett av i alt tre boligtun i Økolandsbyprosjektet i Hurdal i Akershus.

Økolandsbyen består av miljøvennlige ferdighus – eneboliger og leiligheter. Landsbyen skal tilsammen romme 175 boenheter i løpet av de neste årene. Ti-femten hus er allerede ferdigstilte og bebodde.

Samboerparet Benedicte Kihle og Fredrik Stoltz flyttet inn, som noen av de første, for drøyt et halvår siden.

- Alle husene i grenda er såkalte aktivhus. Det vil si at byggeteknikken er klimanøytral, og at boligene er laget av miljøvennlige og vedlikeholdsfrie materialer. Dessuten har husene «pustende» og naturlig ventilerte konstruksjoner. Det gir et veldig godt inneklima – jeg får en god følelse i heltrehuset, bedyrer Fredrik Stoltz, og viser vei opp til eneboligens annenetasje.

Her har den grafiske designeren hjemmekontor, og rommet varmes av den samme vedkubben som familiens kjøkken nyter godt av i etasjen under. Den eksponerte peispipen gir god lunk i hele huset.

Både ventilasjonsanlegget, belysningen og de infrarøde varmepanelene i taket – for ekstra kalde dager – er koblet til moderne styringssystemer med automatiske sensorer. Disse igjen er delvis drevet av solenergi fra solcellepaneler på taket.

- Aktivhus er selvforsynt med energi, i alle fall om sommeren. Om vinteren må vi kjøpe litt strøm, men økonomisk går vi likevel nesten i null når det gjelder energiutgifter, sier Benedicte og forklarer:

- Vi er såkalte plusskunder. Det vil si at vi selger den strømmen vi overproduser om sommeren, til strømleverandøren. Dermed vil utgiftene våre utjevnes i løpet av et år. En miljøvennlig livsstil kan nemlig også være økonomisk bærekraftig.

Har du tips om boligsaker? Send oss en mail!

Sosialt landsbyliv

Alle innbyggerne i Økolandsbyen lever etter bærekraftige prinsipper.

Målet er å kombinere godt naboskap og sosialt miljø med en økologisk livsstil med et lavt forbruk.

- Her bor det alle typer mennesker – både familier og enslige, folk i alle aldre og med forskjellige yrker og bakgrunn. Men de som flytter hit, har nok alle et ønske om å leve alternativt til forbrukersamfunnet, sier Benedicte, som selv er økologisk gartner.

Samboer Fredrik Stoltz er snar til å understreke at landsbyboerne dog ikke tilhører noen hippie-sekt eller religiøs bevegelse.

Bygger bærekraftig bygd

Den første ideen om et økologisk samfunn i Hurdal oppsto for over 20 år siden.

Økogründer Simen Torp har vært med fra starten, og han og familien bor i et midlertidig halmhus ved den gamle prestegården i Hurdal, som Økolandsbyen har sitt utspring fra.

- I begynnelsen var nok prosjektet preget av skepsis fra lokalbefolkningen, og ting gikk generelt veldig treigt. Vi innså dessuten at det ble både komplisert og konfliktfylt å for eksempel skulle eie husene sammen. Derfor er alle boligene i Huldra Økogrend selveide, og de kan kjøpes og selges på det åpne markedet, forteller Torp, mens han byr på økologisk kaffe.

I dag er det Aktivhus Gruppen AS som finansierer boligprosjektet i Hurdal, og økogründer Simen Torp har i tillegg fått Enova, private investorer, banker og kommuneledelse med på økosatsingen.

Inntil landsbyen bygges nå den gamle skolen om til et økologisk næringssenter. Hit kommer økologisk butikk, kafé og bakeri, kontorer for utleie og et holistisk helsesenter.

- Her blir det mange arbeidsplasser og spennende tilbud til hele lokalsamfunnet. Hurdal er vel et av de få bygdesamfunnene i Norge som opplever befolkningstilvekst i stedet for avfolking. Og det er mange flere på vei hit – det er allerede solgt 55 boliger i Økolandsbyen, opplyser Torp.