- Trønderne lykkes best når vi samler kreftene

Før Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommune går sammen til Trøndelag fylke fra 1.januar 2018, så venter 16 måneder med et historisk sammenslåingsarbeid.

Fylkesordfører Tore Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag og fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) i Nord-Trøndelag blir henholdsvis nestleder og leder i tilsettingsutvalget, som nå skal lede arbeidet med ansettelse av ny fylkesrådmann. Foto: Sør-Trøndelag fylkeskommune
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

I 1804 ble Trondhjems amt delt i Søndre Trondhjems amt og Nordre Trondhjems amt, og senere til henholdsvis Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylke. 27.april bestemte fylkene seg for å slå seg sammen til det som skal hete Trøndelag fylke. 214 års adskillelse vil da være over.

Like før klokken 12.00 onsdag 27. april i år, fattet fylkestingene det historiske vedtaket som gjør at den nye regionen Trøndelag ser dagens lys fra 1.januar 2018. Foto: Nord-Trøndelag fylkeskommune

Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik fra Arbeiderpartiet er pekt på som arkitekt bak fylkessammenslåingen.

- Jeg er opptatt av at vi skal utnytte de mulighetene vi har for vekst og utvikling i hele regionen. Det tror jeg vi lykkes best med når vi trøndere samler krefter til felles innsats. Trøndelag hører sammen, sier hun.

- De to fylkeskommunene har samarbeidet så tett at det neste naturlige steget var sammenslåing, Grunnen til at vi begynte å jobbe med dette for to år siden er at de to partiene som sitter med regjeringsmakten i dag, egentlig ikke ønsker en fylkeskommune. Det er heller ikke flertall på Stortinget for å bevare fylkeskommunen. Derfor tok vi grep om prosessen selv, har Mevassvik uttalt til flere aviser tidligere.

I sør-fylket er fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) enig:

- Vi mener det er behov for et regionalt folkevalgt nivå, og vi sto i fare for å miste det. Enten gjennom en nedleggelse eller en fortsatt utarming. Denne sammenslåingen er med og sikrer et regionalt folkevalgt nivå, har Sandvik sagt flere ganger.

Anne Marit Mevassvik er valgt til leder av Fellesnemnda, som består av de to fylkestingene og som blir sentralt i arbeidet med å slå sammen de to Trøndelagsfylkene. Sandvik er nestleder.

Da de to trønderske fylkeskommene 27.april bestemte seg for sammenslåing skjedde det her, på historisk grunn på Stiklestad i Nord-Trøndelag. Medieinteressen var stor og her intervjues fylkesordfører Tore Sandvik fra Sør-Trøndelag sammen med fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik fra Nord-Trøndelag (begge Ap) med kirka på Stiklestad i bakgrunnen.

Ny fylkesrådmann

For å virkeliggjøre visjonen om et nytt fylke, skal det nå ansettes en ny fylkesrådmann som ved tiltredelse skal overta rollen som prosjektleder for sammenslåingsarbeidet. Deretter skal vedkommende være den øverste administrative leder i det nye fylket, og lede de rundt 5000 ansatte videre i det viktige arbeidet med å ta ansvar for videregående opplæring, samferdsel, tannhelse, kultur og regional planlegging og utvikling.

Obs! Søknadsfristen på denne gikk ut 13.september, 2016! (Red.anm)

Kan dette være en spennende utfordring? Les stillingsteksten hos Headvisor her!

Og dette er ingen liten jobb: Det handler om et geografisk variert område på ca 41 000 km², 48 kommuner i dag og ca ni prosent av Norges befolkning: Det er rundt 137 000 mennesker i Nord-Trøndelag og 313 000 mennesker i Sør-Trøndelag, til sammen 450 000 mennesker, som nå alle slutter å være sør- eller nordtrøndere. I tillegg skal tidligere fylkeskommunale administrative enheter avvikles, til fordel for en ny, samtidig som prosessen vil berøre både statlige og kommunale organer. Alt dette er unikt i norsk sammenheng:

Her på Gevingåsen mellom Hommelvik og Stjørdal, finer man det fysiske skillet på grensa mellom Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. Så er spørsmålet hva som skjer med denne historiske steinen, når fylkene 1.januar 2018 slår seg sammen og rent faktisk visker ut den gamle grensa. Foto: Adresseavisen Brand Studio

- Trøndelag går jo her foran alle andre norske kommuner og fylker, i forhold til alt som statlige myndigheter har ønsket seg av sammenslåing. Dermed blir den personen som skal lede dette i det daglige, også helt sentral i en historisk prosess. Og det tror vi bør friste flinke folk med rett kompetanse, sier partner og seniorrådgiver i Headvisor, Kirsti Kalseth Sjøhaug og partner og seniorrådgiver Anders Bauge. De har fått jobben med å finne riktig person til den historiske prosessen som nå står foran trønderne.

Slik er prosessen

Det er nedsatt et tilsettingsutvalg, som har i oppdrag å håndtere ansettelsen av en framtidig fylkesrådmann til den nye fylkeskommunen. Anne Marit Mevassvik er leder her, Tore O. Sandvik nestleder. Etter Headvisors arbeid innstiller tilsettingsutvalget på en kandidat overfor fellesnemnda, som fatter et endelig vedtak om ansettelse.

Fylkesdirektør Knut Aspås i Sør-Trøndelag fylkeskommune er assisterende prosjektleder i sammenslåingsprosjektet mellom de to trøndelagsfylkene. Foto: Sør-Trøndelag fylkeskommune

Ifølge assisterende prosjektleder for sammenslåingsarbeidet, fylkesdirektør Knut Aspås i Sør-Trøndelag, så er målet et endelig vedtak om ansettelse under fellesnemndas møte 6.oktober, altså under en måned etter at fristen har gått ut.

Ny fylkesrådmann blir prosjektleder for sammenslåingen. I de to fylkeskommunene som skal opphøre, vil sittende administrasjon fortsette med vanlig administrativt arbeid samtidig som dagens fylkeskommuner avvikles til fordel for den nye, etter planen fra 1.januar 2018. Medlemmene i det nye regiontinget, etter sammenslåingen og fram til ordinært lokalvalg i 2019, består av medlemmene i dagens fylkesting i Nord- og Sør-Trøndelag.

De skal finne kandidatene

Men før det så skal altså Headvisor finne de riktige kandidatene. Headvisor har de siste årene jobbet med en rekke ansettelser av rådmenn i Midt-Norge. Partner og seniorrådgiver i Headvisor, Kirsti Kalseth Sjøhaug og partner og seniorrådgiver Anders Bauge, er stolt på vegne av Headvisor, for at de får jobbe med det de kaller en "historisk" ansettelse.

Sjekk ut stillingen her hos Headvisor!

- Å være med på å rekruttere en person som skal være så sentral i sammenslåingen av trøndelagsfylkene, er helt spesielt og utrolig spennende, sier Kirsti Kalseth Sjøhaug. Hun og kollega Anders Bauge understreker at fylkesrådmannstillingen vil kreve spesiell kompetanse.

Partnere og seniorrådgivere i Headvisor, Kirsti Kalseth Sjøhaug og Anders Bauge, mener at rekrutteringsprosessen til stillingen som fylkesrådmann i det nye Trøndelag fylke, er blant de mest spennende de har vært med på. Foto: Adresseavisen Brand Studio

- Her skal det ansettes en person som både skal lede det administrative arbeidet med fylkessammenslåingen. Til dette kreves toppledererfaring, god kunnskap om politiske prosesser og solid erfaring fra offentlig administrasjon. Vedkommende må ha også har erfaring fra endringsledelse og ikke minst ha god kjennskap til regionen, som er så stor og variert - både i landskap og befolkning. Dette skal nå smelte sammen til ett fylke. Når man i denne jobben skal gå rett inn og fungere nærmest fra dag 1, ja, da må man ha god kjennskap til Trøndelag, sier Anders Bauge.

Jobb med nasjonal appell

- Rådmann-stillinger er blant de aller mest spennende i hele offentlig sektor. Å være øverste leder for tusenvis av ansatte, og samtidig tenke strategisk og forstå og samarbeide med de politiske systemene, ja; det krever meget kompetente personer, har Kirsti Kalseth Sjøhaug uttalt tidligere. Hun mener dette en stilling som bør appellere til kandidater på nasjonalt nivå, blant annet fordi prosessen som nå kommer, får et historisk sus over seg.

Nysgjerrig på stillingen? Kirsti Kalseth Sjøhaug, (977 31 680) eller Anders Bauge (901 56 249) kan kontaktes for en uforpliktende samtale i prosessens innledende fase. Søknadsfrist er 13. september.