Overgangen fra enebolig til lettstelt leilighet

Få eldre angrer på at de erstattet stakitt og hage med en lettstelt leilighet. Men flere mener de burde gjort det før. En mindre bolig gir økt livskvalitet for veldig mange, mener Marianne Vasiljevic i EiendomsMegler 1.

Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Evinnelige runder med snømåking og gressklipping. Ubrukte etasjer med rom som støver ned. Mange eldre lar seg friste av tanken på å fraskrive seg ansvaret for unødvendig plass, eiendeler og vedlikeholdsarbeid. Men når et helt liv av minner sitter i veggene, opplever flere at det vanskelig å gi slipp. De kvier seg for forandring.

LES OGSÅ: Her er vår boligavis

Øker livskvaliteten

Når de først kommer seg gjennom den emosjonelle barrieren og det flyttepraktiske, synes så å si alle at endringen er til det bedre. De har Vasiljevic erfart gang på gang. I de 14 årene hun har jobbet som eiendomsmegler, har hun hjulpet utallige eldre med å ta steget fra enebolig til leilighet.

– De blir alltid fornøyde. Det er svært få som angrer når de først har fått kvittet seg med en del ting og har begynt å bo, sier hun.

De fleste går en enklere hverdag i møte, med en lettstelt bolig på ett plan, ofte med heis og nærhet til butikksenter og buss. Og det frigjør også tid.

– De får mer tid til seg selv og det de har lyst til, som å utforske andre land og bruke mer tid på hytta. Slike ting øker livskvaliteten, sier Vasiljevic.

Lurt å begynne tidlig

Mange trenger tid til å venne seg til tanken på å flytte fra det som har vært et hjem i 20-30 år. Noen bruker kanskje litt for lang tid, sett i ettertid.

– Ja, mange sier at de skulle ønske de hadde gjort det før. Men det tar tid å skulle bli mentalt klar, og det er også en jobb med å redusere antall eiendeler. Det er lurt å begynne tidlig, og derfor velger mange også å handle nybygg. Da har de ett, kanskje to år til flytting, og får en naturlig tilvenningsprosess, sier hun.

SETT DENNE? Slik kan du forstå boligsalgsrapporten

Blant de som handler på det hete bruktmarkedet, får mange hjelp av barna. De bidrar med både det praktiske i budrunder og som beslutningsstøtte.

Må føle at megleren har tid

Vasiljevic oppfordrer de som tenker på å bytte ut eneboligen til å kontakte en megler tidlig.

– Vi hjelper ikke bare til med kjøp og salg, men kan være en god støttespiller i forkant. Vi tilbyr rådgivning, og kartlegger hvilke behov og ønsker de har. Da kan vi finne ut av tidsperspektiv og potensielle boliger, både brukte og nye prosjekter, forklarer hun.

Å få tidlig meglerhjelp handler ikke om å måtte ta noen avgjørelser før man er klar, men om å komme i gang med tankeprosessen.

– Det handler om trygghet og tillit. De som skal gjennom en slik overgang må føle at megleren har tid. Og det har vi, avslutter hun.

LES OGSÅ DISSE TIPSENE: Dette bør du gjøre før du selger boligen din