Stadig flere småbarnsmødre går i deltidsfelle

Mange småbarnsmødre jobber deltid for å få kabalen i hverdagen til å gå opp. Men det kan føre til alvorlige økonomiske konsekvenser senere i livet.

Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Når hverdagen banker på døra og man har en småbarnsfamilie, er det ikke like enkelt å få alt til å gå knirkefritt. Om begge foreldrene er i full jobb kan det gå utover tiden man har til rådighet sammen med barna. Mange småbarnsforeldre velger da å jobbe deltid en periode, og ofte er det kvinner. Men hvilke konsekvenser har det for økonomien din på lang sikt? Svaret kommer overraskende på mange.

Mange tenker at den eneste konsekvensen er at man får lavere total inntekt i husholdningen i den perioden det gjelder. Men lavere lønn betyr også lavere total inntjening og dermed også lavere pensjon, forteller privatøkonom i SpareBank 1 SMN, Endre Jo Reite.

Se på hele regnestykket

Faktisk viser tall at så mange som halvparten av norske kvinner ikke kan gå av med pensjon ved 62 år, på grunn av for lav opptjening. Og ofte er det fordi de har valgt å jobbe deltid i en periode av livet. Til sammenligning kan 9 av 10 menn velge å ta ut pensjon ved 62 år.

- Vi ser stadig at mange ikke tenker over den konsekvensen som kan komme senere i livet. Det er nok en øyeåpner når det gjelder deltidsarbeid, sier Reite.

Man må se på hele regnestykket når man skal avgjøre om en av partene skal jobbe deltid, mener Endre Jo Reite, privatøkonom i SpareBank1 SMN.

For hvis man ser på statistikken over de som har valgt å jobbe deltid i en periode av livet, er det harde fakta. Mange har rett og slett ikke mulighet til å gå av med pensjon når man ønsker, og må ofte jobbe langt flere år enn partneren for å oppnå full pensjonsrett.

- Det gjør at mange familier som har denne løsningen har nødt til å sette seg ned å stille seg selv spørsmålet: hvem skal ta regningen for lavere pensjon? For i seg selv er det jo flott at noen jobber deltid for å få tid til familien, men man må se på hele regnestykket, sier Reite og legger fram et eksempel:

- Hvis du har 450.000 i årslønn og vurderer å jobbe 80 prosent deltid er inntektstapet beregnet til å bli 59.000 kroner. Om man legger sammen tap folketrygd og tjenestepensjon for det året tilsvarer det 19.200. Så i alt vil man ikke bare tape 59.000 kroner det året, men 78 890 kroner. Over år kan denne tapte inntjeningen gjøre det umulig å gå tidlig av med pensjon, sier Reite.

Ikke vent for lenge

Reite mener at hvis man tar bevisste valg tidlig, kan man ende opp med nok oppspart pensjon selv om man jobber deltid. Og diskusjonen om pensjon kan man ikke ta opp for tidlig.

- Når man er i småbarnsfasen passer det bra å tenke på pensjonen. Problemet for de fleste er at de ikke begynner å tenke på den før det er for sent, sier han.

Han mener det finnes mange gode løsninger der ute, men at det ikke finnes en fasit for hva som er riktig måte å gjøre det på.

- Alle må vurdere selv hva som fungerer best for din familie. Jeg synes ikke det er urimelig at mannen i forholdet deler på regningen om kvinnen blir hjemme eller jobber deltid, og det finnes mange gode spareløsninger både gjennom sparekonto og egne kontoer for pensjonssparing, sier privatøkonomen.