Kjøpe nytt gulv? Renate og kollegene gir deg gode råd

Å legge nytt gulv i husets mange rom medfører å ta en rekke valg. Farge, bredde og type materiale er bare noen av det du må tenke på når du skal legge nytt gulv.

Renate Tindvik Klokkerhaug hos Byggmakker Gipling på Tiller, hjelper deg gjerne med nytt gulv. Foto: Byggmakker Gipling
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Å legge nytt gulv på stue, soverom, kjøkken eller andre rom bør være gjort i en fei. Det bør derimot ikke forarbeidet når du begynner prosessen med fornyingen av gulvet. Valg av materiale, farge og hva slags underlag du skal ha under gulvplatene, er noe du garantert får igjen for å ha brukt god tid på. Det er noen av rådene Renate og kollegene hos Byggmakker Gipling på Tiller, kan gi deg.

Renate Tindvik Klokkerhaug hos Byggmakker Gipling på Tiller, hjelper deg gjerne med nytt gulv. Foto: Byggmakker Gipling

Følge eller bryte stilen

Det første du må tenke på er om det nye gulvet skal stå i stil med boligens alder og øvrige stil, eller om den skal bryte med dette og definere en stil i seg selv. Gamle hus og malte tregulv hører gjerne sammen, på samme måte som ei moderne leilighet gjerne kler et klassisk parkettgulv.

Men, et hjem skal gjerne også avspeile personligheten til den eller de som bor der, og dermed er mulighetene mange fler enn man i utgangspunktet kanskje tenker. Mens mange velger å gjøre som skissert ovenfor, er det også mange som foretrekker å bryte, slik at gamle hus får nye og prangende gulv, mens ei moderne byleilighet får sjarm og varme i uttrykket gjennom et malt tregulv eller sågar vinyl på rom som kjøkken og gang.

Videre må du tenke på hvilken bruk rommet skal ha. Er det et rom med stor aktivitet, fare for vannsøl og høyt volum, bør du tilpasse dette allerede når du velger materiale og farger.

I Norge er det sterke tradisjoner for å velge parkett, men med de alternativene som nå finnes på markedet er det grunn til å tro at dette vil endre seg, og at hvert rom får det gulvet som passer best til den aktuelle bruken.

Laminat

Laminatgulv er et enkelt og rimelig alternativ å gå for når du skal fornye et rom. Gulvplater av laminat er laget på en kjerne av HDF, som er trevirke malt opp for deretter å bli presset og limt sammen til en fiberplate av tre. Metoden gir gulvbordene både styrke og stabilitet. Så presses dekorfilm og melaminfilm på toppen av HDF-kjernen og gir gulvet sitt utseende og slitestyrke.

Sammenlignet med parkett tåler laminat mer, og får for eksempel ikke merker av spisse hæler, på den måten et parkettgulv fort vil få. Utførselen kan også i mange tilfeller ligne på parkett, men det er verdt å merke seg at laminat ikke kan slipes.

Lydmessig er det ingen forskjell på laminat og parkett. Ingen av typene skiller seg fra hverandre når det gjelder klang i et rom, lyd av hæler og lignende.

Se våre typer laminatgulv fra Alloc.

Hos Byggmakker Gpling på Tiller i Trondheim får du både service og kompetent hjelp av blant andre Gunn Hilde Pallin, når du skal ha nytt gulv, som for eksempel med dette Alloc-gulvet. Foto: Byggmakker Gipling

Vinyl

Et annet alternativ til den tradisjonelle parketten er vinyl. Et vinylgulv legges på samme måte som laminat, med klikklister i kantene. Vinylen kommer i mange farger og utførelser, alt fra treimitasjoner til det mer fargerike og figurative, og har meget høy slitestyrke.

I tillegg er vinylen vannbestandig, slik at den egner seg særlig godt på rom hvor vannsprut kan forekomme, som kjøkken og vaskerom.

Volummessig skiller vinyl seg fra parkett og laminat med å være mer lyddempende, og passer således også på rom som er utsatt for støy, som barnerom/lekerom.

Se våre vinylgulv fra Alloc.

Parkett

Parkett er for mange det klassiske gulvmaterialet, og kommer etter hvert i mange utførelser, tykkelser og farger. Den store fordelen med parkettgulv er at det kan slipes ned og lakkes på nytt, noe som er med på å forlenge levetida for gulvet betraktelig.

Har du bestemt deg for å legge parkettgulv må du blant annet bestemme deg for hvilket treslag du skal gå for; fra lyse eik, bjørk og lønn til ask og bøk med mørkere toner.

Bredden på bordene har også mye å si for uttrykket, forskjellen på et gulv lagt med enstavs plater eller trestavs plater gir store utslag på utseendet. Bruk god tid i butikken og lån gjerne med deg prøver hjem så du kan se materialet i de omgivelsene det skal inn i.

Parkett kommer, på samme måte som laminat og vinyl, i form av klikkplater, som festes med not og fjær. Enklere blir det ikke.

Se våre parkettgulv fra Kährs og våre parkettgulv fra Tarkett.

Å pusse opp boligen ved å legge nytt gulv, er både enkelt og en god investering. Foto: Byggmakker Gipling

Før du legger det nye gulvet

Et godt grunnarbeid er essensielt for at du skal få et pent gulv som kan ligge lenge. I de fleste tilfeller må du fjerne det eksisterene gulvet. Dette gjøres både fordi det nye gulvet tilfører høyde og kan komme i konflikt med dørkarmer og listverk, og for å lettere kunne justere ujevnheter. Underlaget bør nemlig være så i vater som mulig når du legger det nye gulvet. Er det store skjevheter eller høydeforskjeller i underlaget risikerer du alt fra å få et gulv som knirker til at du tråkker i stykker skjøtene mellom gulvplatene, og således ødelegger gulvet.

Ved mindre skjevheter kan du bruke sparkel til å justere høydeforskjeller, men ved større utslag anbefales det å bruke avrettingsmasse. Dette får du hjelp til å vurdere i din nærmeste Byggmakker-butikk.

Når underlaget er plant og i vater, må du legge på et underlag som gulvplatene skal legges på. Her er det vanlig å bruke ullpapp eller skumplast. Dette laget bidrar både til lyddemping og at gulvplatene ligger mer stabilt.

Les mer her om hvordan du legger nytt gulv.