Slik lager du julens fineste festbord

Metalliske farger og elementer fra naturen i skjønn forening er stikkordene når årets festbord til jul skal pyntes.

Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Når julefreden senker seg i hjemmet er det greit å vite at alt er på stell til gjestene kommer. Å pynte spisestedet og bordet til fest er noe mange bruker langt tid på å planlegge i forkant. På Trondheim Torg finner du alt du trenger til festbordet, og i år er det heller ingen regler for hva du kan dekorere med til jul.

Velg deg ut en farge, og lek med fantasien! Serviset, bestikk og glassene kommer fra Kitch'n, mens serviettene er fra Black & White Sweet Heaven på Trondheim Torg.

- Det fine med å pynte til fest i år, er at alt egentlig er lov. Her kan man både eksperimentere og legge inn mye personlig stil, mener daglig leder på Kitch’n på Trondheim Torg, Hege Claussen.

Delikate dekorasjoner

Selv om du kan la fantasien få fritt spillerom, forteller Claussen at det er visse farger som er veldig populære i år.

Gullfarget bestikk fra danske Aida er populært i år. Bestikket finnes også i sort på Kitch'n på Trondheim Torg.

- Alt av metalliske farger som gull, kobber, bronse og sølv er veldig populære. Gull er kanskje på toppen av listen, og noe av det som er mest populært i år er gullfarget bestikk fra danske Aida. Det skiller seg litt og gir en ekstra effekt på bordet, og kan også vaskes i oppvaskmaskinen.

Noe av det som setter mest preg på julefestbordet er serviset. Det som skiller seg spesielt ut i år er porselensserviset Julemorgen fra Wik & Walsøe. Lekkert, men samtidig enkelt, dekorert med dyr og trær som minner om julen, med detaljer i gull.

Porselensserviset Julemorgen fra Wik & Walsøe legger til noe ekstra på festbordet.

- Dette er veldig populært og gir en veldig fin look på bordet. Det er delikat, men gir også en mer forseggjort oppdekning enn om man kun bruker et hvitt servise, mener Claussen.

Sammen med bestikket, glass fra Premium-serien til Rosendahl og drammeglass fra den populære juleserien Holme Gaard, blir festbordet komplett.

Juleserien Holme Gaard passer perfekt inn på bordet. De har både telysholdere, dram-karaffel og drammeglass på Kitch'n på Trondheim Torg.

Rustikt og enkelt

Som dekorasjon er det ingenting som slår levende blomster. Tove Skånøy på Walldén Moum forteller at enkle og naturlige blomster og oppsatser er i vinden i år.

- Tulipaner, furu, kongler og svibler passer perfekt til å pynte opp festbordet til jul. Legger man på litt andre ting som nisser eller kanskje noen julekuler og levende lys er det meste gjort, sier Skånøy.

Små nisser kan godt gjemme seg litt bord blant maten og den andre dekorasjonen. Disse er fra Clas Ohlson.

Blomsterkranser i mose er denne sesongens bestselger og med noen levende lys har du en dekorasjon som varer hele jula ut – og vel så det.

- Det er en rustikk og naturlig skjønnhet i sånn enkle kranser, som gjør at det blir veldig lekkert på et festbord. Vanner man mosen lett innimellom varer den også i flere uker.

Denne vakre kransen er det Walldén Moum Blomstertorget Trondheim som står bak, og den er like fin hele jula gjennom.

Hun mener at borddekorasjon nå for tiden er mye mer kreativt enn det var for noen år siden.

- Tidligere var man veldig låst i julens rødfarge, men nå kan man nesten bruke alle farger og mikse som man vil. Kanskje har man kongler i hagen eller skjell fra fjæra? Det er bare fantasien som setter en stopper for hvordan man vil ha det.

Og er borddekorasjon ikke noe du har veldig mye erfaring med, er det greit å ta med seg disse ekspert-tipsene fra Walldén Moum og Kitch’n:

  • Begynn med duken. En nystrøket duk i en nøytral farge gir deg friheten til å eksperimentere med alt det andre du vil ha på bordet.

  • Det første man må se på er serviset. Er det farger som går igjen der, er det fint å bruke de som tema på bordet. Har du derimot hvitt servise, har du frie tøyler. Sett fram alt som skal stå på bordet slik at du vet hvor mye spillerom du har.

  • Når du har valgt ut fargetema (hold deg til en, to eller tre farger) kan du ta det igjen i alt fra blomster, pynt, servietter, bordkort og glass.

  • Husk at dekorasjonene ikke skal være for høye, for da ser man ikke gjesten på andre siden av bordet.

  • Bruk gjerne levende lys, men det må ikke stå i veien for folk, skjorteermer og andre ting på bordet. Husk å slukke lysene når man forlater rommet.

  • Dekorer gjerne litt tilfeldig, men pass på at du ikke legger for mye på bordet, da kan det oppleves rotete.

Uansett hva du liker og ønsker å pynte til fest med, finner du garantert alt du trenger på Trondheim Torg.