Fem tips som enkelt sparer deg for mye penger

Sparing trenger ikke alltid være vanskelig. Sett av penger hver måned og bruk disse fem tipsene, så er du kommet langt, sier forbrukerøkonom Silje Havdal i BN Bank.

Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Det er fort gjort å gå seg vill i jungelen av spareprodukter som i dag tilbys på markedet. Og leser man det som skrives i media kan man få inntrykk av at det er aksjer og fond som gjelder. Men er det egentlig så enkelt? - Nei, mener analytiker i BN Bank, Joakim Blix Prestmo. - Alt handler om tidshorisont, hva som er formålet med sparingen, og ikke minst hvor stor risiko en føler seg komfortabel med.

Han får støtte fra forbrukerøkonom Silje Havdal i BN Bank.

- Uavhengig av hvordan du sparer, er faktisk det viktigste at du setter av litt penger hver måned. Alle bør ha en buffer i bakhånd dersom noe skulle skje. Her kan vi alle bli litt flinkere, understreker hun.

Les mer: Med et fast trekk fra kontoen er det enklere å spare!

5 enkle sparetips

Forbrukerøkonomen oppfordrer til sparing. Samtidig har hun forståelse for at det å sette av penger ikke er like enkelt for alle.

- Mange småbarnsfamilier og aleneforsørgere har en utfordring stor nok i det å få endene til å møtes med de pengene de har tilgjengelige. Da er det ikke så lett å sette noe til side på en bufferkonto. Men med enkle grep i hverdagen kan man fort få noen kroner til overs, som kan gå rett til sparing, sier Havdal.

Les mer: Oppbevar sparepengene trygt, men tilgjengelig

Hun har selv laget seg noen regler privat som hun mener bidrar til bedre kontroll på eget forbruk og i tillegg gir mer til overs i det daglige:

1. Kjøp brukt eller arv

Enten du handler til deg selv eller barna, er det mye å spare på det å kjøpe brukt eller arve fra venner, naboer eller familie. Det ligger mye fint både på Finn.no og ulike Facbooksider. I tillegg finnes det også en rekke andre sider og apper, og ikke minst loppemarkeder rundt omkring. Vær bevisst på hva du har og hva du trenger, og vurder hva du kan kjøpe brukt. Med litt egeninnsats kan du spare tusenvis av kroner.

2. Gjør det selv

Istedenfor å kjøpe nytt når noe går i stykker hjemme eller kjøpe dyre interiørgjenstander, hvorfor ikke gjøre et kreativt prosjekt ut av det? Det florerer av kreative prosjekter på instagram og pinterest som tar utgangspunkt i enkle og billige husholdningsartikler. Det er også mye du kan lage selv når det kommer til mat, som både blir sunnere og bedre, i tillegg til billigere enn det du kjøper i butikken.

3. Planlegg innkjøpene

Følg med på tilbudsaviser og lag deg handleliste før du drar på butikken. Da har du bedre kontroll på hva du allerede har i huset og kan kjøpe inn ekstra av det du bruker ofte om det er på salg. I tillegg er det lurt å begrense seg til én fast handledag i uka. Da er det enklere å holde seg til handlelista og du unngår at unødvendige småkjøp sniker seg med i vogna. Og: Unngå å handle på tom mage! Er du sulten, handler du ofte mer.

4. Ha en bevissthet til det daglige forbruket

Småkroner er noe man fort glemmer å ta med i beregningen når det tenkes på forbruk. Men faktisk er dette en utgiftspost man kan spare mye på å være mer bevisst. Pakken med tyggis, kaffekoppen på vei til jobb, snuseska eller sigarettpakken er med på å tømme kontoen. I tillegg har du det du gjør hjemme, som å skru av lys i rom som ikke er i bruk, dusje kortere, senke innetemperaturen og trekke ut ladere som ikke er i bruk. Noen kroner spart på strømregninga hver måned er også penger til overs.

Les mer: Spar penger i det daglige med gebyrfri brukskonto

5. Vær våken på unødvendige tilleggsutgifter

Vær våken på hvor mye du betaler i tilleggstjenester til for eksempel bank, mobiloperatør og strømleverandør. Når årsoppgavene har kommet, ta deg tid til å bruke én kveld til å gå gjennom dem. Især når det gjelder bank er dette smart. Da får du raskt og enkelt oversikt over hvor mye du betaler i gebyrer til banken din. Kanskje betaler du mer der du er enn det du vil gjort hos en annen aktør. Se også på hvilke rentevilkår du har – her er det mye å tjene både på sparekontoer og lån.

Hvor bør du spare

Har du penger du vet du ikke kommer til å benytte deg av på brukskontoen, gjør du lurt i å plassere disse pengene en plass hvor du får bedre avkastning. Men før du setter de til side, er det lurt å vurdere hvor lenge du har tenkt å la pengene stå.

- Sparer du for ungene sitt huskjøp om 20 år vil aksjer nesten alltid være den beste plasseringen. Dersom du derimot sparer for å bygge på huset om tre til fem år, ja da er trolig sparekonto rett sted for pengene, sier analytiker Joakim Blix Prestmo.

Les mer: Smart boligsparing for deg under 34 år

Sparer du jevnlig vil det årlige sparebeløpet for de fleste av oss være større enn mulig rentegevinst. Det viktigste der derfor å komme i gang med sparing. I tillegg må man tenke over hvilken risiko man ønsker å ta.

- Flere ble lurt inn i alt for risikable investeringsprosjekter i årene i forkant av finanskrisen. Den gang, som nå, var de alternative plasseringene motivert av lave renter. Er det noe de fleste av oss har lært. så er det at man kan ikke komme unna risiko hvis en ønsker høyere avkastning, avslutter BN Bank-analytikeren.

Vil du vite mer om BN Bank og hva de kan tilby deg som kunde, klikk deg inn på www.bnbank.no

BN Banks spareprodukterFastrenteinnskudd – 1,75 % rente i hele bindingsperioden – fra første krone og uavhengig av beløp

Sparekonto – 1,0 % rente fra første krone og fritt antall uttak

Høyrentekonto – 1,5 % rente ved innskudd over 500 000, uten bindingstid eller risiko

Sparekonto Ung –  1 % rente. Sparekonto for de under 18 år med fritt antall uttak

BSU-konto – 3,20 % rente -  Boligsparing for deg under 34 år

Fakta om BN Bank

  • Gebyrfrie produkter og løsninger for privatkunder og bedrifter

  • Svært konkurransedyktige vilkår på innskudd og utlån

  • Jobber for å gjøre banktjenester enklere for folk flest

  • Fikk Forbrukerrosen fra Forbrukerrådet i 2015 for å ha satt fart på konkurransen i bankmarkedet

  • Nettbasert bank med hovedkontor i Trondheim. Eid av SpareBank1-banker

  • Gjør ikke forskjell på kunder – lik behandling uansett alder, yrke eller fagforeningsmedlemskap

  • Opplever stor kundetilstrømming i personmarked. En av vekstvinnerne i bankmarkedet.