Slik kom appelsinen til Norge

Du trodde kanskje at vi nordmenn alltid har spist appelsiner og bananer? Tro om igjen.

Foto: iStock
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

- Appelsinen kom til Norge på slutten av 1800-tallet, men det skulle ta mange år før den ble allemannseie. Frem til 1956 hadde vi nemlig importbegrensninger på sitrusfrukter her til lands, og appelsiner var derfor sjelden vare, forteller Espen Schøning Lie, kokk og medlem av MENY-Lauget.

Å inkludere mer frukt og grønt i måltidene er noe av det viktigste vi kan gjøre for å leve litt sunnere, og et stort utvalg gjør det både enklere og mer spennende å få i seg sin daglige dose. Appelsin for eksempel, er kjent for sitt høye innhold av C-vitamin, og da importbegrensninger på sitrusfrukter opphørte, skjøt appelsinsalget til værs.

- MENY var faktisk den første til å introdusere appelsiner og bananer til det norske folk, opplyser Espen, og legger til:

- Det er kanskje vanskelig å tro, men alt som du i dag er vant med å finne et stort utvalg av i frukt og grøntavdelingen i matbutikken, har en gang vært eksotisk.

En ny tradisjon ble til

Også banan, druer, melon og paprika og kinakål, som raskt ble Norges mest spiste ”salat”, var en gang nytt, på samme måte som kiwi bær, fiken, tranebær, granateple og pasjonsfrukt er for mange i dag.

- Det er morsomt å tenke på hvordan vi har vært med å påvirke noen  av våre sterkeste mattradisjoner, forteller Espen.

- Det viste seg at nordmenn likte best søte appelsiner, og disse kom i siste del av appelsinsesongen, som var rundt påsketider. Dermed falt høysesong og høytid sammen i tid – noe som skapte tradisjonen med appelsiner i påsken.

Mest populær i 2016

Espen håper nå at også nye spennende, smaker vil finne sin plass i nordmenns matvaner.

- Vi ser allerede at ingefær og granateple økte kraftig i popularitet i 2016. Tilbakemeldingene vi får fra våre ansatte er at folk er nysgjerrige på vårt store utvalg av nye spennende frukter, urter, bær og grønnsaker, som physalis. Det er slike tilbakemeldinger som driver oss i MENY, og som er grunnen til at vi fortsetter å ha et utvalg som gjør at alle kan finne sin favoritt i frukt og grønnsaksavdelingen.

Les flere saker fra Meny:

Slik gjør du matpakken sunnere på 1-2-3

Kampen om norsk matkultur - slik kan du bidra

Norges beste kylling

Triksene som får barna til å spise fisk