5 ting du (kanskje) ikke visste om ketchup

Ketchup er ikke bare ketchup, og takk for det!

For mange er ketchup gjerne synonymt med Heinz og Idun. Men særlig de siste årene er også flere nye produsenter kommet på markedet i Norge. Foto: Meny
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

I dag er vi heldige og har et stort utvalg tilgjengelig, fra ketchup laget av økologiske tomater til ketchup laget med mindre sukker eller med tilsatt jalapeño, sterke, syrlige eller søte. Det gjør det lett både å finne en favoritt og å variere mellom forskjellige typer.

Glad i spicy smaker? Prøv vår oppskrift på chiliburger med ketchup og verdens sterkeste chili

- En skikkelig god ketchup er med på å løfte hamburgeren til nye høyder, sier Espen Schøning Lie, kokk og leder for MENY-Lauget.

- Men på en grillpølse med mye smak foretrekker jeg en renere ketchup av gode tomater. Et stort utvalg, som du finner hos MENY, gjør nettopp at jeg kan velge den ketchupen jeg synes passer best til forskjellige retter, fortsetter han.

Gamle klassikere og spennende nykommere

For mange er ketchup gjerne synonymt med Heinz og Idun. Men særlig de siste årene er også flere nye produsenter kommet på markedet i Norge.

To av disse er Italienske Mutti, som lager ketchup med 100 % italienske tomater og Amerikanske Sticky Fingers, som består av solmodne tomater fra California. Den er utviklet med tanke på å tilby ”ren mat” av høy kvalitet. Heinz har også en spennende variant med jalapeño chili.

- Jeg foretrekker en ketchup som har mye tomatsmak og gode ingredienser. Og jeg liker godt at det er en fin balanse mellom syre og sødme i den, sier Espen og trekker frem produsentene Sticky Fingers, Mutti og Heinz som sine favoritter.

Middagstips til i kveld: Grillet nøkkelpølse med syltet rødløk

Og til slutt: Her er noe du kanskje ikke visste om den populære tomatsausen!

1. Ketchup har vært en av verdens mest populære sauser i 140 år.

2. Ketchup stammer fra Asia, der den var en søt fiskesaus kalt kitjap eller kecap manis.

3. Ketchup kom til Europa på 1500-tallet og ble tilsatt blant annet sjampinjong, pepperrot og ansjos. Etter hvert ble navnet kitjap til ketchup.

4. Heinz har laget ketchup i USA siden 1876. Det var først da de startet produksjon av tomatketchup, at den ble søtere og tykkere og at ketchupen slo an over store deler av verden

5. MENY var først ute med norske Idun ketchup. Den ble testsolgt på Centra Manglerud (i dag MENY) fra 1966 –resten er historie.