Slik blir du klar for sykkelritt

Har du planlagt å delta på sykkelritt i sommer, er det smart å øve på å bli rutinert under konkurranse.

Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Saltdalshytta Sykkelenern arrangeres 5. august med en helt ny løypetrasé. Den 60 kilometer lange løypa byr på spennene, tekniske og morsomme utfordringer på grus og sti. Hvordan disponerer du et perfekt sykkelritt? Intersport Oppdal gir deg suksessoppskriften her:

Sykkelen:

Vask og rengjør sykkelen. Sørg for at alt drivverk er skikkelig rent, smør kjedet og andre deler med olje.  Sjekk værmelding om du skal bruke Wet olje eller Dry olje. Er du i tvil så bruk Wet olje som holder lengre.

Sjekk ALLE skruene på sykkelen. Selv den minste skrue kan være løs! Sjekk alltid at absolutt alle skruene sitter som de skal.

Dekkvalg. Smale, brede, knaster eller slicks? Underlaget på Sykkelenern er grus med innslag av traktor- og kjerreveier. Vi anbefaler Continental Race King eller Maxxis Crossmark dekket som har godt nok grep for dette rittet.

Dempegaffel eller stiv gaffel? Å velge hvilken gaffel man skal bruke er ikke alltid lett.  Kjemper du om å vinne anbefaler vi å sykle med stiv gaffel. Da får du en litt lettere og responsiv sykkel, men man må kjøre litt mer behersket i de “verste” utforkjøringene. Er du mosjonist er det tryggere og mer behagelig med dempegaffel. Da er du tryggere i utforkjøringene og har bedre grep.

Kroppen:

Hva skal jeg drikke underveis? Ta med deg to store drikkeflasker 0,75l på sykkelen. Har du ikke plass til to flasker så sørg for å fylle opp flasken på drikkestasjonene. Til drikke fungerer vanlig sportdrikke veldig bra.

Hva bør jeg ha med meg? (væravhengig)

– Vind/regntett jakke

– Vind/regntett bukse

– Løse armer/ben og Buff

– Tørre hansker

– Umbrako-verktøy

– 2 stk ekstra slanger

– Liten sykkelpumpe / patroner

– Kjedekutter + kjedelås (hvis du kan å bruke det)

– 2 ekstra energibarer (i tilfelle man går tom)

Hva skal jeg spise underveis? Hvor mye mat du trenger er litt avhengig av hvor lang tid du bruker. Sykler du på 2,5-3 timer er 2-3 energibarer + 2 -3 gel nok. Da anbefaler vi energibarer og geler m/koffein.  Bruker du mellom 3-6 timer eller mer så ta med en banan, 2 ekstra sjokolader og gjerne et par brødskiver med honning på. Når du er ute så lenge er det viktig å fylle opp med både mat og drikke, så stopp og ta med deg litt ekstra mat på matstasjonene.

Hva skal jeg drikke og spise dagene før rittet? Sørg for å holde væskebalansen vedlike ved å drikke litt ekstra med vann, men ikke unormalt store mengder. Begynn allerede 2-3 dager før rittet og vær litt ekstra påpasselig med væskebalansen. Når det gjelder mat er det ikke så mye mer hokuspokus enn å spise vanlig sunn mat. Vær litt ekstra nøye 2-3 dager før rittet med å spise en skikkelig frokost bestående av brød, frokostblanding eller havregrøt. Spis jevnt igjennom dagen, ikke gå sulten, men heller ikke overspise slik at man føler seg tung. Til middag bør du lage retter bestående av en del karbohydrater som f. eks. pasta med kylling, laks, ris, poteter og grønnsaker. Dagen før rittet fungerer en god pastarett godt. Spis litt ekstra, men som sagt ikke overspis.

Hva skal jeg spise på rittdagen? Start dagen med en god frokost bestående av kornblanding, brødskiver eller havregrøt. Spis gjerne en frukt som banan i tillegg. Drikk vann eller juice som tørstedrikk. En time før start spis et lite måltid, et par brødskiver med honning/syltetøy, banan eller en sportsbar. Ha med en ekstra flaske du drikker av frem til en halvtime før start.

Klar for start:

Hvilken taktikk skal jeg legge? Uansett hvilket ambisjonsnivå gjelder det å ikke bruke alt for mye krefter i begynnelsen. Det er faktisk det vanskeligste av alt. Hold deg i puljen og kjør så billig som mulig. Siden det ofte ikke er tid til nok oppvarming gjelder det å få i gang beina de første 10-20 minuttene. Etterhvert som du har kommet i gang er det bare å finne din rytme og en god rygg å henge på, men husk å bidra du også. Begynn å spis og drikk nokså tidlig, gjerne etter bare 20 minutter sykling – fortsett å spise og drikke jevnlig igjennom rittet, da vil du har mye mer krefter igjen på slutten. Ha det gøy på sykkelen og nyt dagen!

Saltdalshytta Sykkelenern 2017 presenterer en helt ny løypetrasé. Vil du sykle 60 km på grus og sti i en morsom, utfordrende og spennende trasé - kom til Oppdal 5. august!