Slik utvikler Rindals-bedriften teknologi i verdensklasse

Mange har nok hørt at Internet of things er noe som kommer i fremtida. Men hos El-Watch i Rindal lever de allerede av å sette norske bedrifter i stand til å overvåke og samle inn informasjon om sine maskiner og anlegg.

Hos bedriften El-Watch i Rindal så utvikler man høyteknologiske løsninger innen sensorikk for fremtidens industri. 10 ansatte i den vesle kommunen på Nordmøre utvikler elektronikk og programvare av internasjonal klasse.
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Siden El-Watch startet opp for 15 år siden, har firmaet blitt et innovativt og nyskapende teknologiselskap som utvikler og produserer elektronikk. Bedriften har sin styrke innen energieffektiv elektronikk og trådløs kommunikasjon. Nå satser rindalsbedriften mer og mer på avansert sensorikk, både i form av selve sensorene, elektronikken og programvaren som kobler alt dette sammen.

I denne bransjen handler det om trådløse sensorer, skytjenester og programvare laget for industri, landbruk, skip eller andre anlegg. I alle disse bransjene er det behov for å overvåke og analysere tingenes tilstand, for å si det slik – og helst i sanntid.

- El-Watch skal til enhver tid ligge i tet på teknologi. Ansatte, kunder og samarbeidspartnere skal foretrekke El-Watch fordi vi er nytenkende, moderne, sier CEO Kjetil Halle i El-Watch. Denne filosofien har vært medvirkende i at El-Watch har vunnet både priser og kontrakter med store norske og internasjonale selskaper de siste årene.

Tingene henger sammen

Internet of things (IoT) betyr i korthet at ulike gjenstander og maskiner av alle ting, i stadig større grad kobles sammen over internett. Alt fra store industrianlegg til klokker og kjøleskap kobles sammen. Det er i denne bransjen El-Watch satser med sine løsninger for sensorikk for industrien. Veksten firmaet er inne i, betyr også økt oppdragsmengde og enda sterkere tro på at industrieventyret i Rindal kan fortsette å vokse. Derfor søker El-Watch nå en ny salgssjef.

- Det er for øvrig en stilling som godt kan ha sin base i Trondheim. Vi er en bedrift med hovedkvarteret i Rindal, men ser at enkelte med spesiell kompetanse med fordel kan ha tilhold i Trondheim. En ny salgssjef hos oss kan også være med å bygge opp noe som kanskje kan bli en egen satsing i Trondheim, sier Kjetil Halle.

Høres det spennende ut å jobbe for El-Watch? Les mer om denne jobben på Finn (Obs! Fristen er gått ut for denne stillingen)

Mye av det unike i El-Watch sine løsninger er at de er robuste. De tåler en støyt og de tåler det meste av vær, som vi jo har mye av i Norge. Tidligere i år så lanserte bedriften en produktserie med navnet «Neuron». Dette er en produktserie innen såkalt industrielt internett og det er ifølge El-Watch et helt unikt konsept. Med El-Watch-sensorene kan man sende informasjon fra gjenstandene og opp i en såkalt nettsky-løsning, der de kan hentes ned og analyseres ut fra hva man ønsker å måle og følge opp.

- Vi har en historie innen elektronikk og radiokommunikasjon, som vi har utviklet kontinuerlig. Om man tar denne kjernekompetansen og kombinerer dette med moderne teknologi, så tror vi på en spennende fremtid innen sensorikk, forklarer Kjetil Halle. Haln tror det er mange gevinster for bedrifter med bedre sensorikk-teknologi.

- Kundene etterspør mer og mer kvalitet og avanserte løsninger. Det er en sterk trend med digitalisering og maskinlæring innen industrien generelt. Løpende overvåking og analyse av maskiner eller gjenstander gir bedre kontroll, det blir bedre effektivitet i driften og bedriftenes kunnskap styrkes, forklarer Halle.

De nyutviklede systemene fra El-Watch brukes til å overvåke produksjonsprosesser og tilstanden på maskinparker. Data fra sensorene samles inn, bearbeides og analyseres, og gir informasjon om tilstanden i anleggene hvor løsningen er montert. Dermed kan kundene for eksempel utføre preventivt vedlikehold eller øke effektiviteten på sine produksjonsanlegg.

Innovasjon og utvikling står høyt i kurs hos El-Watch i Rindal. Fra sitt hovedkvarter i den vesle kommunen så jobber utviklerne raskt for å finne løsninger for kundene.

Sjekk ut El-Watch sine nettsider

Teknologien til El-Watch er som sagt robust. Noe annet som er lagt merke til, er at sensorene er trådløse, svært energieffektive, små i størrelse og inngår i en helhetlig løsning.

Her er et eksempel på sensorer produsert av El-Watch i Rindal. Disse kobles sammen med datamaskiner via internett og skyløsninger.

At det er laget så små trådløse sensorer med levetid opptil 15 år, og som samtidig har en hurtig målefrekvens, det er også noe markedet etterspør. Etter harde kvalitetstester hos Det Norske Veritas, er de godkjent de til bruk om bord på offshore-fartøy. Dette er med andre ord høyteknologi i verdensklasse.

- Våre løsninger er også helhetlige. Vi utvikler både elektronikk og programvaren som passer til. Informasjonen fra sensorene hentes inn og gjøres tilgjengelige via apper eller andre løsninger, som vi utvikler. Da blir det veldig enkelt å sette seg inn i og bruke i det daglige, mener Halle.

Vil lykkes i Rindal

Alt dette skapes altså i vesle Rindal, med rundt 2000 innbyggere. Kommunen er flere ganger kåret til en av landets beste å bo i.

El-Watch i Rindal utvikler både elektronikk og programvare i anlegget i Rindal.

- Rindal er flott for oss. Det er her vi har opprinnelsen vår, og vi har ekstremt kompetente og ivrige ansatte her, folk med lang utdannelse og engasjement for bedriften. Vi har også tett kontakt med NTNU og andre utdanningsinstitusjoner om samarbeid rundt bacheloroppgaver og lignende. Alt dette gjør at vi kan drive innovasjon av høy kvalitet her i Rindal, sier Halle. Han holder stadig innovasjon som det aller viktigste for El-Watch i fremtiden:

- I alle bransjer må man drive kontinuerlig innovasjon og utvikling. Hos oss er det kort vei fra kundebehov til ferdig produkter fra våre utviklere. Og det skal vi bli enda flinkere til i fremtiden, slår Halle fast.

LES BLOGG: Dette er Internet of Things