Derfor er det så gunstig å opprette aksjesparekonto

Skattefordelen du får ved å flytte over dine aksjer, egenkapitalbevis og aksjefond til en aksjesparekonto er en gavepakke til alle med gevinst på sine investeringer, mener privatøkonom.

Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

1.september i år ble aksjesparekonto lansert. En gunstig måte å spare på som vil gi fleksibilitet og fordeler for deg som allerede sparer og aksjer og aksjefond, og for deg som ønsker å ha fleksibel aksjesparing fremover.

– De med gevinster i aksjer og fond har frem til nå betalt skatt ved bytte til andre aksjer og fond. Men med aksjesparekonto så kan du nå bytte til andre aksjer og aksjefond, uten å betale skatt ved byttet, sier privatøkonom i SpareBank 1 SMN, Endre Jo Reite.

Privatøkonom i SpareBank 1 SMN, Endre Jo Reite.

Stor fleksibilitet

Har du aksjefond eller aksjer med opptjent kursgevinst bør du flytte dem inn i løsningen i løpet av 2017. Dette er viktig hvis du vil ha mulighet til å bytte fond eller aksjer senere uten å skatte ved byttet.

Vil du vite mer om aksjesparekonto? Her finner du all informasjon.

Han forteller at det i korte trekk er to store fordeler ved å flytte eksisterende aksje- og aksjefondsparing til en slik konto.

- Om man oppretter en konto innen nyttår kan man ta ut opprinnelig innskutt beløp uten å betale skatt, og man kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond uten å betale skatt på kontoen. Man betaler ikke skatt før gevinsten på sparingen tas ut av aksjesparekontoen. Det er to store fordeler som privatpersoner ikke har hatt muligheten til før nå, forteller Reite.

Her kan du opprette aksjeparekonto!

Slik kan du spare penger

I dag betaler man opptil 29,76 prosent (dagens sats) skatt på gevinsten når man selger aksjer og aksjefond. Skatten reduseres litt med noe som kalles skjermingsfradrag ut fra hvor lang tid man har eid aksjen. Men når får man nytte av skattefordelen av en aksjesparekonto? Reite har satt opp et regnestykke som enkelt forklarer det.

- Du har spart 100.000 kroner i et aksjefond og dette innskuddet har økt til 150.000 kroner. Da kan du ta ut opptil 100.000 kroner fra aksjesparekontoen uten å betale skatt. Du betaler først skatt når du tar ut gevinsten på 50.000 kroner, forklarer privatøkonomen.

Se Reite forklare hvordan en aksjesparekonto fungerer i videoen under!

Du kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond innen en aksjesparekonto uten at det utløser skatt på gevinsten som realiseres.

- Du kan selge Aksjefond A og bruke pengene til å kjøpe Aksjefond B innenfor kontoen uten å betale skatt. Det er ingen begrensninger på hvor mye eller hvor ofte du kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond.

I dag er dette en hindring for mange fordi man må betale skatt på gevinst på salget av aksjefond – selv om man ønsker å reinvestere dette i et nytt aksjefond.

- Mange kvier seg litt ekstra for skatteregningen, og lar vær å gjøre bytter i sparingen. For eksempel sitter mange med store verdier i enkeltaksjer, og kan bruke muligheten til å spre verdiene for å redusere risiko, sier Reite.

Noe for deg? Finn ut mer om akjsesparekonto hos SpareBank 1 SMN her!