- Det var fryktelig skremmende. Jeg husker at legen dyttet hardt på magen min, og at blodet fosset ut over meg.

Den som forteller er australske Michelle Murray.

Det var ingenting som tydet på at noe var galt. Høygravide Murray var småsyk og la seg tidlig denne lørdagskvelden i september i fjor. Mannen Aaron og barna Bodie (4) og Mayah (1) sov i rommet ved siden av. Michelle Murray våknet brått av at vannet gikk, og på toalettet oppdaget hun at hun også blødde.

På John Hunter Hospital i Newcastle på østkysten av øya ble de tatt godt imot, men ingenting tydet på at situasjonen var unormal.

- Etter det første snittet ble det stille i operasjonsrommet

- Jordmødrene var ikke sikre på om vannet hadde gått, og virket ikke bekymret over blødningen. De tok en ultralyd for å sjekke fostervannet rundt gutten vår. De oppdaget at jeg hadde en svært lavtliggende morkake, men det fortalte de meg ikke før senere, forteller Murray til Babyverden.

Les også:

Dette skjer med kroppen etter fødselen

Skal det være litt morkake?

Redd en mamma du også!

Fødselen skulle skje med keisersnitt, men etter det første snittet ble det stille i operasjonsrommet.

- Hjertet mitt sank. Jeg visste at noe var galt. Kirurgen spurte hvem som hadde utført ultralyden halvveis i svangerskapet hvor man går gjennom alle barnets organer. Jeg ble livredd, og trodde at noe var galt med barnet vårt.Men det viste seg at kirurgen lurte på hvorfor det ikke var registrert at jeg hadde en svært lavtliggende morkake, sier Murray.

Derfra husker hun bare bruddstykker av det som skjedde. Morkaken hadde vokst inn i livmorveggen. Mer medisinsk personell ble tilkalt mens hun lå på operasjonsbordet, og de ansatte jobbet med å holde blodtrykket hennes oppe.  Deretter husker hun så vidt at hun hørte barnegråt.

- Mannen min og vår nyfødte gutt ble ført ut av operasjonsrommet. Der fikk heldigvis Aaron sette seg ned med sønnen vår hud mot hud. Jeg ble liggende igjen, livredd i et rom fullt av fremmede. Heldigvis skjønte ikke Aaron hvor alvorlig situasjonen var for meg akkurat da, sier hun.

Keisersnitt gir økt risiko

Ektemannen, som trodde alt var bra, ringte begge bestemødrene og fortalte at en frisk liten gutt var født, og inviterte dem til sykehuset for å hilse på barnebarnet.

- Etter at de hadde ankommet sykehuset, fortalte en jordmor dem at det hadde oppstått komplikasjoner og at jeg var i fare, forteller hun videre.

Murray hadde fått den sjeldne diagnosen placenta increta, en sjelden tilstand hvor morkaken vokser fast innover i livmorveggen. Hun hadde hatt to keisersnitt tidligere, og risikoen for komplikasjoner relatert til morkaken øker med antall keisersnitt.

- Det var fryktelig skremmende. Jeg husker at legen dyttet hardt på magen min, og at blodet fosset ut over meg. Deretter husker jeg ingenting før jeg våknet opp på intensivavdelingen og hadde slanger og ledninger festet til hele kroppen.

Reddet av blodgivere

Murray hadde blitt gjenopplivet flere ganger, og hun måtte også fjerne livmoren fordi legene ikke klarte å stoppe blødningene. Under operasjonen fikk hun overført 5-6 liter blod og blodprodukter, som var levert av til sammen 56 donorer. Det reddet livet hennes.

Sønnen Lennox veide 2,9 kilo, og var mye mindre enn sine søsken. Moren tror at han ikke har fått nok næring gjennom morkaken.

Først da den lille familien var installert på et familierom, og Murray fikk snakke med en jordmor, hørte hun begrepet «placenta increta» (fastvokst morkake) for første gang.

- Jordmoren fortalte meg hvor heldig jeg var som var i live, og at hun syntes det var utrolig at jeg hadde fullført svangerskapet. Det var da jeg kjente sjokket komme for alvor, og også sinnet.  Hvordan kunne leger og jordmødre overse dette gjennom hele svangerskapet, spør hun seg. Siden hun allerede hadde hatt to keisersnitt, var hun i en risikogruppe, men uten selv å vite det.

Fikk fødselsdepresjon

Dagene og ukene etter fødselen ble vanskelige, og livet til trebarnsfamilien har forandret seg dramatisk.

- Jeg fikk fødselsdepresjon, og måtte ta medisiner for å kunne fungere sammen med barna mine. Men jeg har fått god oppfølging, og er nå på rett vei. Jeg sørger over at livmoren måtte fjernes, men samtidig har hele denne opplevelsen gjort meg til en sterkere person. Jeg er enormt takknemlig for livet og mine tre vakre barn! Lennox er en kvikk liten gutt som snart blir ett år. På morsdagen sa han sitt første ord – og det var «pappa»!

Nå ønsker Murray å bruke sin erfaring til å hjelpe andre. Hun er enormt takknemlig overfor blodgiverne som sørget for at hun ble reddet. Derfor har hun satt i gang en stor kampanje i hjemlandet Australia for å øke bevisstheten rundt viktigheten av å gi blod.

Alt du trenger å vite om keisersnitt

Flere barn tas med keisersnitt

Det er heldigvis sjelden kvinner trenger å få tilførsel av blod under fødsel. Men når komplikasjoner oppstår, trengs mye blod raskt.

I Australia har blodoverføring i forbindelse med fødsel økt med 33 prosent de siste 10 årene, ifølge Michael Permezel, som er president i Royal Australian and New Zealand College of Obstetricians and Gynaecologists. Han mener at mer fedme blant fødende kvinner er en av årsakene til økningen. Stadig større mødre får store barn. Dette fører til at livmoren utvider seg mer, og gjør det vanskelig å trekke seg sammen etter fødsel, noe som fører til blødning.

- Vi har ikke belegg for å si at økt fedme øker antall blodoverførsler under fødsel i Norge, sier leder Jone Trovik i Norsk gynekologisk forening.

Økning i blodoverføring i Norge

I Norge har antall blodoverføring i forbindelse med fødsel doblet seg de ti siste årene. I 2003 ble det registrert 836 kvinner som fikk blodoverføring som følge av et blodtap på 1500 ml eller mer. I 2012 var tallet 1546.

Folkehelseinstituttet vet ikke årsaken til økningen. De tror mesteparten av økningen kan forklares med bedre innrapportering fra sykehusene i forbindelse med overgang til elektroniske meldinger.

- Men vi tror også at noe av økningen kan ha sammenheng med forekomsten av tidligere keisersnitt. Kvinner med tidligere keisersnitt synes å være predisponert for komplikasjoner som gir store blødninger, sier statistiker Olaug Margrete Askeland.

Det er Jone Trovik, leder i Norsk gynekologisk forening enig i.

- I tillegg vet vi at kvinner om føder tvillinger eller er lenge i fødsel, kan ha en slapp livmor som ikke trekker seg sammen slik den skal. Dette øker også risikoen for store blødninger. Ved keisersnitt taper man også oftest mer blod enn etter en normal vaginal fødsel.

Det er ikke uvanlig å miste en halv liter blod under fødsel. Over en halv liter betegnes som et unormalt stort blodtap, men man gir helst ikke blodoverføring før blodtapet nærmer seg en liter.

- Vi er generelt tilbakeholdne med å gi blod til fødende. Blod fra forskjellige donorer medfører en økt risiko for å danne antistoffer, og selv om risikoen for smitte av for eksempel bakterier er minimal, så er den ikke null, forklarer Trovik.

Artikkelen er skrevet av Babyverden.no.

Nå ønsker Murray å bruke sin erfaring til å hjelpe andre. Hun har satt i gang en stor kampanje i hjemlandet Australia for å øke bevisstheten rundt viktigheten av å gi blod. Foto: privat