- Vi kan ikke forby barn å leke visse leker fordi noen kan bli støtt av at leken speiler enkelte typer kjønnsroller.

Det sier daglig leder i det liberalkonservative tidsskriftet Minerva, Mariette C. Bøe.

I et ferskt innlegg med tittelen «Likestillingshysteri»  tar hun et oppgjør med foreldre og samfunnsdebattanter som rystes av et SFO-arrangement.

Hun viser til saken om «Bli ny»-dag ved Kolbotn skoles SFO, og mener at den voldsomme debatten viser at mange unødig og i overkant politiserer barns lek. En pappa ved Akershus-skolen reagerte kraftig på formuleringene i infoskrivet:

«Bli nydag» med SFO. Vi ordner hår, lakkerer negler og annet morsomt. Det blir noe for gutta også.

Johan Høgåsen-Hallesby skrev et brev til rektor, for han mener offentlig skole og SFO ikke bør være formidler av stereotypier og begrensende kjønnsrollemønster.

Over 500 har kommentert gårsdagens sak på facebook-sidene til Aftenposten, Bergens Tidende, Adressa og Fædrelandsvennen. Og det koker på twitter, og hos enkelte bloggere. Få timer etter publisering var saken mest delt i landet.

De vil jo bare leke. La dem gjøre det

Selv om Minerva-lederen er enig i at ordlyden på SFO-skrivet kunne vært mer inkluderende, mener hun det er synd at aktiviteten og initiativet ble stoppet.

- Det er ille at reaksjoner på noen formuleringer fører til at dette blir avlyst for barna, noe som var ment som en helt harmløs, positiv aktivitet. Det er klart vi skal ikke lære opp barn i gammeldagse og utdaterte kjønnsroller som at gutter skal bli sjefer og jenter bli værende ved kjøkkenbenken, men barn er ikke store nok til å skulle forholde seg til tanker om likestilling. De tenker jo ikke på dette, de vil jo bare leke. La dem gjøre det, sier Bøe.

Hun er selverklært feminist, dog av den blå typen.

- Min feminisme tar utgangspunkt i at menn og kvinner skal ha like muligheter og like rettigheter, men ikke at vi skal forsøke å kvitte oss med begrepet kjønn slik man ser i ekstreme tilfeller i Sverige der de innfører begreper som hen, sier hun.

 Hva blir konsekvensene, mener du, når voksne leser politikk inn i barns lek?

- Barna taper på det. Vi kan ikke forby barn å leke visse leker fordi noen kan bli støtt av at leken speiler visse typer kjønnsroller. Skal ikke jenter få lage mat på et lekekjøkken hvis det er det de vil? Det er et for stort ansvar å pålegge dem, ansvaret for hva slags signaler leken kan gi ut til samfunnet, sier hun.

- Er det noe tidspunkt senere barn og unge  bør introduserer for tanker om kjønnsroller?

- Ja, det er klart. Men jeg mener det ikke er nødvendig å lære opp små barn i likestillingsspørsmål. Så lenge man oppdrar barn til respekt, omsorg og lærer dem at alle mennesker er like mye verdt, så vil det komme naturlig, sier Bøe.

Sover i timen

- Det er helt opplagt at barn ikke skal ha ansvar, og man skal ikke politisere barns lek. Det er ikke dermed sagt at voksne og institusjoner ikke bør ha et blikk på dette. Barn er bare tilfeldige aktører, det er voksne som gir dem de ulike valgene. Det er ikke et overraskende utspill fra Minerva, men jeg synes det er å neglisjere et faresignal, sier Unio-leder Anders Folkestad.

Han mener man kan velge å se eksempelet fra Kolbotn skoles SFO som en pussig episode, men er tydelig på at vi må stille oss spørsmålet om dette viser toppen av et isfjell.

- Viser det seg at det skjer helt fra tidlig alder, en reproduksjon av kjønnsroller og at glansbildeverdenen får styre, i så fall illustrerer det at mange har sovet i timen, da er ikke likestillingsforståelsen og bevisstheten god nok.

- Kan synes som det trengs en Vær varsom-plakat i SFO

Han presiserer at han ikke ønsker å henge ut SFO som institusjon, men en debatt må tåles

- Det er helt klart at vi trenger å være våkne på prosessene som gjør at slike hårreisende tilfeller kan oppstå. Dette berører samfunnsroller og samfunnsforståelser. SFO står riktignok i en svakere posisjon, men til syvende og sist er tilbudet en del av kommunenes ansvar. De må rydde opp, det kan synes som det trengs en Vær varsom-plakat i SFO, sier Folkestad

Folkestad mener likestillingsforståelse må være en lederkvalifikasjon på linje med andre kvalifikasjoner en leder skal ha. Dette er særlig viktig i offentlig sektor.

- Det kan være det er snakk om strukturelle forhold i den forstand at institusjoner som SFO opplever press med å fornye seg, være på hugget når det gjelder å tilby evenementer. Tilbudene kan treffe, men det er også en fare for at de kan formidle dårlige rollemønstre som unge gutter og jenter ikke bør strekke seg etter.

Han mener en  «Bli ny»-dag kan ha i seg direkte utstøtingsmekanismer, den som ikke lever opp til reklameverdenens image kan føle seg ikke gode nok.

- De som arbeider med barn og unge må være ekstra bevisste og årvåkne på påvirkningen fra reklame og media. I stedet for å sluke stoffet som kommer derfra, bør de stille seg kritiske til det, gjerne problematisere det sammen med barna, sier Unio-lederen.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egenFacebookgruppe og Twitterprofil for familie- og oppvekststoff.