«Bilde av deg naken viss du tør.» «Enig bilde av naken da få du momo eller gave.»

Dette er meldinger på den sosiale appen Momio som Barnevakten nylig er blitt gjort oppmerksom på.

Momio markedsføres som «barnas Facebook», og er utviklet av det danske spillselskapet watAgame, som også står bak goSupermodel. Momio ble lansert på norsk i mars, og har nå over 150.000 norske brukere.

Målgruppen er barn mellom syv og tolv år. I appen leker og kommuniserer barna gjennom en figur, og på samme måte som på Facebook kan man skrive og dele bilder og video på en vegg for alle, eller bare med venner.

Såkalte «momos»  fungerer som valutaen i spillet.

I sommer hadde Dagbladet en sak om at barn deler bilder av mishandlede dyr og barn som sulter på Momio. Barn deler også bilder av seg selv med ønske om at de blir rangert etter utseende.

«Viser seg naken nedentil»

Hei. Jeg ønsker at dere tar en nærmere titt på nettsiden Momio.

Denne henvendelsen fikk Barnevakten nylig. Moren skriver videre.

Min datter viste meg bilde av en jente som viser seg naken nedentil. Om det er jenten selv eller en voksen person som har lagt dette ut vet jeg ikke. Liker dette svært dårlig! Håper dere kan ta en titt på denne appen. På forhånd takk.

Tips til redaksjonen? Ta kontakt her.

- Vi tok da kontakt med både watAgame og Kripos. Det viste seg at watAgame gjennom sine filtersystemer allerede var blitt varslet, og situasjonen ble raskt ryddet opp i, forteller rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten i en artikkel på organisasjonens hjemmeside.

I en e-post til Barnevakten skriver Chief Community & Security Officer, Lise T. Buchhave, i Momio, at etterforskningen viste at det var en ung dansk gutt som stod bak innleggene om avklednings-forespørsler:

- Han har syntes at det var morsomt å «trolle» på Momio Norge ved å be de norske Momio-brukerne om å sende bilder av dem selv uten tøy på, heter det.

På spørsmål om Momio modererer i chatten, svarer de:- Ja det gjør vi! Vi har mange forskellige typer filtre som fanger opp upassende innhold og bilder. Noe blir fjernet automatisk,  mens annet blir fjernet manuelt, sier Buchhave.

Les alle svarene fra Momio og watAgame her.

- Spredte seg en trend

Men den unge danskens idé fikk uheldige konsekvenser.

- Etter innlegget så vi at det raskt spredte seg en trend der ulike brukere spør hvor mye de tør å vise, og vil gi hverandre momos for nakenbilder, sier Tønnesen.

- Samtidig ser vi at mange brukere er flinke til å si fra om at dette er galt og forsøker å advare andre. Så vi skal ikke svartmale situasjonen. Ikke alle påvirkes negativt. Mange barn sier sin mening, og gir velmenende og konkrete råd til andre brukere. Det er fint å se, legger hun til.

Barnevakten vil rose watAgame for rask reaksjon og fokus på sikkerhet, og fremhever at det meste på Momio er uskyldig moro, og at det finnes mye positivt som barna kan kose seg med i appen.

De inviterer foreldre til kritisk refleksjon gjerne sammen med barna om hvilke inntrykk og tema de ønsker at barn helt ned i syv år skal bruke tid på.

Spesifikt for Momio har Barnevakten følgende råd.

• Ikke bli hysterisk!

• Om nødvendig, skaff deg mer kunnskap om Momio.

• Snakk om hva som bør være privatliv, og hva som er greit å dele.

• Snakk om hva som er greit å dele om andre.

• Forklar barna at når noe er lagt ut, så er det for seint å angre. Et innlegg kan slettes, men det er ingen garanti for at noen allerede har tatt et skjermbilde av det.

• Bevisstgjør barna om å si fra hvis de opplever noe ubehagelig eller er vitne til mobbing og stygge kommentarer.

• Snakk om tidsbruk. Hvor mye tid er det greit å bruke på skjermer? Vi anbefaler skjermfrie måltider og at skjermen legges vekk ca. én time før leggetid, og at det ellers er god tid til andre skjermfrie aktiviteter og gjøremål i hverdagen.

Les også:

Momio lansert som de yngstes Facebook

Her er vilkårene for Momio

- Ikke la barna ringe med gamle mobiler

Verdsett den gode familiemiddagen

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebookgruppeeller Twitterprofil for familie-og oppvekststoff.