- Jeg føler at mye av det som blir skrevet om graviditet og trening er litt negativt vinklet. Det virker som om det meste er begrensninger. For meg er det viktig å få frem at dersom du er i god form og vant til å trene, så fortsett!

Det sier Mari Wedum, bosatt i Stavanger.

Hun er godt over gjennomsnittet glad i å være i aktivitet. I tillegg til å være instruktør i spinning og bodypump på treningssenter, verdsetter hun friluftsliv høyt. I 2010 stakk hun av med seieren i TVNorge-serien «71 grader nord».

Å ta det med ro - det verste som kunne skje

Men i september i fjor startet et nytt eventyr, da hun fant ut at hun skulle bli mor. Hun ønsket at aktivitet skulle være en del også av denne reisen.

- I åtte måneder gikk jeg nesten og «ventet» på at det skulle dukke opp noen «vondter», men bank i bordet, det skjedde ikke. Jeg hadde ikke vondt en eneste plass, sier Wedum tilBabyverden.

Svangerskapet gikk over all forventning, og hun var aktiv hele graviditeten. For fem måneder siden ble hun mor til lille Andor.

- For meg er det en indre motivasjon å kunne trene, for jeg har mye energi. Så det verste som kunne ha skjedd meg hadde vært at jeg bare måtte ta det med ro, sier hun.

Eksisterer fremdeles myter

Postdoktor Signe Nilssen Stafne ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU sier trening i svangerskapet er bra, og at det kan gi både overskudd og velvære.

- Jeg har gjort et forskningsprosjekt på gravide og trening, og mange blir overrasket over hvor mye de faktisk kan gjøre. Det er ennå en del myter. Velmenende bestemødre og noe helsepersonell sier kanskje at gravide bør ta det med ro og ruge. Men man skal ikke lenger spise for to og ta det med ro, sier hun.

Da de første retningslinjene om gravide og trening kom på 80-tallet, var det mye som ble frarådet.

- Nå har vi fått mye mer kunnskap, og vet at trening i svangerskapet er gunstig, sier hun.

Stafne sier gravide gjerne må fortsette som før.

- En kan gjerne prøve nye ting også, men huske å lytte til kroppen. Det eneste en bør styre unna etter første trimester er risikosport og kontaktsport der en kan få støt mot magen. Og blir jogging ubehagelig, kan en bytte over til en annen treningsform, råder hun.

Instruktør to dager før fødselen

Da Mari fant ut at hun var gravid, tenkte hun at hun sikkert burde slutte som instruktør i bodypump når hun var fem-seks måneder på vei. Det gjorde hun også, men deltok likevel på timer flere ganger i uken.

– Da jeg var i uke 37 hendte det en dag at det var full time – men ingen instruktør dukket opp. Da hoppet jeg inn og instruerte. Alternativet var å avlyse timen. Jeg var høygravid, men stemningen var god. Der og da var dette en kul opplevelse for meg, og jeg var rimelig «høy på adrenalin» etterpå, ler hun.

Siste time som spinninginstruktør hadde hun to dager før hun fødte. Andor ble født tre uker før termin.

- Hva sa legen om treningen din?

- Han sa at jeg ikke skulle presse meg på makspuls, og at jeg skulle unngå altfor tunge løft.

- Fulgte du rådet?

- Jeg hadde litt mindre vekter på enkelte styrkeøvelser, og fant alternative øvelser til blant annet magetrening og brystpress.

Anbefaler moderat nivå

- Trening er bra så lenge ikke intensiteten blir for høy. Hva som er en sikker øvre grense for intensitet vet vi ikke helt, men vi anbefaler at en holder et moderat nivå – det vil si at du skal kunne si en setning mens du trener, mener Stafne.

Ifølge postdoktoren viser forskning at bare én av fem voksne oppfyller anbefalingen om å være i aktivitet i minst 30 minutter daglig. Hvordan en lever før en blir gravid, kan også ha innvirkning på hvordan svangerskapet blir. Er man i god fysisk form før svangerskapet vil kroppen trolig håndtere den store påkjenningen et svangerskap er bedre.

Hun understreker at treningsanbefalingene er rettet mot friske gravide.

- De som av ulike grunner ikke kan trene, skal ikke ha dårlig samvittighet. Vi vet ennå ikke hvilken betydning trening har for kvinner med komplikasjoner i svangerskapet, som for eksempel svangerskapsforgiftning. Og for de som for eksempel har avvik hos fosteret, er det andre hensyn å ta. Gravide som opplever store blødninger bør undersøkes av gynekolog, sier Stafne.

- Ingen begrensninger etter fødselen

- Det er ingen begrensninger på når en kan begynne å trene etter fødsel, en må kjenne etter selv. Egentlig er det med seks uker tatt ut fra lufta. Hvis du er i form til det, må du gjerne starte treningen tidlig. Men start på en måte som er hensiktsmessig, for eksempel med trilleturer, sier Stafne.

Hun råder nybakte mødre til å unngå trening som kan virke belastende på bekken og bekkenbunn dersom man leker urin.

- Å føde kan sammenlignes med en idrettsskade. Leddbånd og muskler blir kraftig strukket, og trenger opptrening på lik linje med en idrettsskade. Noen blir skremt, fordi de kanskje plutselig lekker urin ved aktivitet. Det skjer en spontan tilheling de første ukene etter fødsel, i tillegg anbefales bekkenbunnstrening for å styrke muskulaturen som har blitt strukket og kanskje skadet, sier Stafne.

På hans premisser

Mari Wedum elsker fine morgenstunder sammen med sønnen. Og etter en rolig start på dagen hjemme, er det godt å komme seg ut litt.

- Andor er med meg over alt, og han liker veldig godt å bli trillet. Men jeg stresser ikke, for det skal være naturlig. Jeg ville for eksempel ikke ha ham i bæresele for tidlig. Ting skal skje på hans premisser, ikke mine, sier hun.

Les også:

Les hele intervjuet her

Begynn treningen FØR du blir gravid

Kroppen i fjerde trimester

Hold deg sprek under graviditeten

Seksukerskontroll: Vi lurer vel alle litt på hvordan ståa er «down under»

15 ting menn ikke bør si under fødselen

Artikkelen er skrevet av Babyverden