Familien Heia Aaneland i bygda Engesland i Birkenes i Aust-Agder har en datter i andreklasse som trenger SFO, neste år begynner husets yngste i første klasse og vil trenge dette tilbudet.

Men nå står de i fare for å miste SFO-tilbud på sin lokale skole.

- Foreldre kan knapt forvente noe av SFO, det er det som er problemet.

Det sier Elisabeth S. Gundersen, leder i FUG, Foreldreutvalget for grunnopplæringen.

For en av de tingene foreldre ikke kan forvente, er at kommunen tilbyr SFO på skolen barna går på.

Ifølge opplæringsloven er alle landets kommuner pliktig å ha et tilbud om skolefritidsordning, men kommunene er ikke pålagt å tilby SFO på selve skolen.

Gjør «telling» i slutten av måneden

I kommuner med spredt bebyggelse og lange avstander kan dette få skjebnesvangre konsekvenser, nå er det bygdesamfunnene Engesland og Herefoss i Birkenes kommune i Aust-Agder som kan få merke politikernes sparekniv.

Tidligere i år vedtok kommunestyret at SFO-tilbudet ikke vil bli opprettholdt over nyttår, på de dagene hvor skolene ikke kan skilte med fem SFO-elever eller flere.

- Skolen kommer til å ha «tellingen» sin på antall barn til SFO tilbudet på Engesland i slutten av måneden, forteller Gyro Heia.

Per nå på  Engesland skole er det fem elever som har SFO mandager og tirsdager, fire på torsdager og tre på fredager. Onsdag er det ikke SFO-tilbud og barneskolen er stengt.

- Et tilbakeslag for likestilling i bygdene

- Vi foreldrene tror ikke det vil komme flere søknader for neste halvår, og at skolen dermed blir nødt til å legge ned SFO på torsdag og fredag, dersom ikke politikerne endrer vedtaket fra tidligere i år. Per i dag har vi ikke noe SFO-tilbud onsdager og heller ikke på morgenene, så da blir vi sittende igjen med SFO-tilbud kun på ettermiddagene mandag og tirsdag, forteller Heia.

Vegusdal bygdekvinnelag har engasjert seg i saken. I en kronikk i Lillesandsposten 4. november spør de om Birkenes kommune ønsker å slå et tilbakeslag for likestilling i bygdene sine.

«Ved å legge ned SFO vil Engesland bli mindre attraktivt for barnefamilier der begge foreldrene ønsker å være i jobb utenfor hjemmet. Vi ser det også som en stor utfordring for aleneforsørgere å kunne bo på et sted uten SFO-tilbud. For å sikre et levende bygdesamfunn, mener vi det er avgjørende at basistilbudene for barn og unge er på plass og at de er relativt forutsigbare.», skriver de.

Har du tips om denne saken, eller om SFO? Send oss en epost!

Må dra fra jobb midt på dagen

Familien Heia Aaneland kunne ikke vært mer enig:

- Mister vi SFO-tilbudet, må vi flytte. Det er så enkelt og så brutalt. Når det også i loven er understreket at det ikke er rett til skoleskyss til SFO, betyr det at jeg må dra fra jobb midt på dagen, hente henne på skolen og bringe henne til Birkeland skole, sier Gyro Heia.

For moren betyr det å dra fra jobb kort tid etter lunsj. Hun må kjøre til Engesland skole, plukke opp datteren, for så å kjøre henne til SFO på Birkeland skole. Det er en kjøretur på 86 km. I teorien skal hun kjøre tilbake til jobb, 35 kiliometer, hun er kommunalsjef i en nabokommune, og så hente datteren igjen, 35 km, og så kjøre hjem 45 km - tilsammen 201 kilometer.

-  Nei det kommer jo aldri til å skje, det er helt urealistisk, sier hun opprørt.

Den andre muligheten ved å bli boende uten SFO-tilbud på Engesland, er at en i familien må redusere sin stilling med 2 timer og 45 minutter fire dager i uken i tillegg til hele onsdagen for da er SFO stengt.

- For min del ville det si at jeg måtte gitt opp min lederstilling, noe som er langt fra ønskelig. Jeg kjenner at alt snakket rundt ønsket om å fjerne uønskede deltidsstillinger i det offentlige, bare blir en vits, så lenge ikke politikken i kommunene legger til rette for det samme, sier Heia.

- Lite aktuelt med detaljstyring

Vi spør Kunnskapsdepartementet om det vil være aktuelt å se på om Opplæringsloven skal endres til at landets kommuner skal ha et tilbud om skolefritidsordning på alle skoler.

- Jeg kjenner ikke saken med Engesland i Birkenes og har dermed ikke grunnlag for å uttale meg om hva som skjer der. Men det er lite aktuelt for Kunnskapsdepartementet å detaljstyre plasseringen av skolefritidsordningen, for eksempel å pålegge hver skole å ha et tilbud om skolefritidsordning. Kommunen må ha mulighet til å tilpasse tilbudene til behovene og etterspørselen, sier statssekretær Birgitte Jordahl.

Ny runde med budsjettforhandlinger

Skole- og barnehagesjef Geir Svenningsen i Birkenes kommune bekrefter at administrasjonen vil foreta en telling i slutten av måneden.

- I forbindelse med behandling av budsjett for 2015 i desember er det en åpning for at politikerne også kan ombestemme seg i denne saken, sier han.

- Engesland smykker seg med tittelen «Framtidas bygder», hva sier du til dem som mener fjerning av SFO-tilbudet vil være et tilbakeslag for likestilling og bygdeutvikling?

- Det er en genuin interesse for bygdeutvikling i kommunestyret, det er det ingen tvil om. En reduksjon i SFO-tilbudet må sees som et økonomisk tiltak. Ifølge opplæringsloven skal SFO tilbys innenfor kommunen, sånn sett er vi innenfor. Selvfølgelig er det ønskelig å ha et best mulig SFO på alle skoler, det er ikke noe faglig begrunnelse for å fjerne dette fra Engesland og Herefoss, men selv med minimumstall på fem ligger vi godt under selvkost-prinsippet, sier skolesjefen.

- Vil kommunen kunne tilby familiene skyss til SFO?

- Det er ingen lovhjemmel som sier at kommunen skal besørge skyss til SFO, sier Svenningsen.

«Det har alltid ordnet seg oppe hos dere på Engesland»

- Jeg kjenner jeg blir veldig irritert. Det er litt kulturen her, vi blir møtt med «det har alltid ordnet seg oppe hos dere på Engesland». Ja, det er en utrolig positiv dugnadsånd her i bygda, men det bør ikke straffes, sier Gyro Heia.

Det er mange mødre i bygda som jobber redusert og mange barn som passes av familie og venner. Men familien Heia Aaneland er relativt nyinnflyttede og har ikke det familienettverket.

- Man kan ikke forvente i vår tid, i 2014, at familier skal klare seg uten SFO på sin lokale skole og samtidig kombinere dette med fulltidsjobber. Dette er bakgrunnen for hvorfor vi velger å fronte denne saken, sier tobarnsmoren.

Dersom ikke politikerne i Birkenes kommune endrer SFO vedtaket under behandlingen av budsjettet i desember, ser altså ikke familien noen annen løsning enn å flytte fra kommunen.

Paradoksalt nok vil deres flytting føre til at resten av SFO-tilbudet på den lokale skolen blir borte, også mandag og tirsdag.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egenFacebookgruppe og Twitterprofil for Familie og oppvekst