Det er et samfunnsområde der jeg føler vi er på ville veier. Jeg vil være seriøs her i noen minutter, hvis jeg klarer.

Slik startet talkshow-vert Jimmy Kimmel raljeringen med dem som han mener «tilegner seg kunnskap om vaksiner fra sine venners Facebook-profiler.»

Mer redd for gluten enn for kopper

- Det er mulig dette er mer prekært i Los Angeles enn andre steder, men det er en liten, og likevel betydelig, gruppe mennesker som velger å ikke vaksinere barna sine. I Los Angelses finnes det skoler hvor 20 prosent av barna ikke er vaksinert. Det er fordi foreldrene deres er mer redd for gluten enn for kopper, sier Kimmel til stor latter fra salen.

Denne går rett inn i debatten som også har rast i Norge den siste tiden for eller mot vaksiner mot barn.

Etter meslingeutbruddet i Disneyland i Los Angeles i desember har debatten om vaksine i USA blitt på nytt aktualisert. Det var i midten av februar registrert over 100 tilfeller av meslinger. Virussykdommer som meslinger ble i utgangspunktet erklært utryddet i USA ved årtusenskiftet.

Millioner av TV-seere

Jimmy Kimmel Live er at av de største talkshow-programmene i USA og trekker flere millioner tv-tittere til skjermen.

- Jeg vet ikke om det er noen såkalte antivaksere som ser på, og om de i så fall tar imot medisinske råd fra en talkshow-vert. Jeg ville ikke gjort det jeg heller, men jeg forventer at dere tar imot råd fra et så godt som samlet internasjonalt legekorps. Det som er greia med leger er at de ikke har tilegnet seg kunnskap om menneskekroppen fra sine venners Facebook-profiler, fortsetter han ifølge nettstedet Vox.com.

Derfor hadde Kimmel invitert en rekke leger til å fremføre det viktige budskapet: Vaksinér barna dine.

På den første plakaten, en tekst med følgende: Menneskene vi skal møte er ikke skuespillere, de er ekte profesjonelle leger.

- Tror ikke norske helsemyndigheter skal stjele denne ideen

- Er dette Jimmy Kimmel gjør her noe vi bør herme etter i Norge?

- Jeg tror ikke norske helsemyndigheter skal stjele denne ideen, sier smitteverndirektør John-Arne Røttingen ved Folkehelseinstituttet.

- Når det er sagt, har jeg stor sans for Kimmels innledning hvor han peker på en del paradokser. Det er en god ting at vi har ulike aktører som synliggjør sakers paradokser enten det er den ene eller andre veien, legger han til.

Mener vi shopper faglige råd

Røttingen peker på at vi i vårt forbrukerorienterte samfunn på samme måte som vi velger hva vi vil ha i butikken, også shopper ideer, faglige råd og informasjon.

- Tiden hvor legers faglige autoritet er enerådende, er forbi. Det er mye positivt i det, men det følger også med en del paradokser. De spissede budskap har et fortrinn, men alle er ikke nødvendigvis preget av robusthet og kvalitet, sier han.

Han minner om at også norske helsemyndigheter har tatt i bruk spissede budskap, sterke visuelle virkemidler har for eksempel vært tatt i bruk i anti-tobakkskampanjer.

- Det kan sees som skremselspropaganda, men kampanjene støtter seg på et solid faglig fundament. Men skremselspropaganda bør ikke brukes på vaksinesiden, mener Røttingen.

- Hvorfor ikke?

- Det er en unison faglig enighet rundt behovet for vaksiner, men en bærekraftig tilnærmelse er dialog basert på kunnskap og å prøve å forstå hva som ligger i motargumentene. En liten gruppe er vanskelig å nå, deres syn er forankret i spekulasjoner og rasjonaliteten har dårlige kår. Da er det lettere å nærme seg mellomgruppen, tvilerne og dem som sitter på gjerdet. Jimmy Kimmel lykkes her i å nå denne gruppen, tror jeg. Hans posisjon og autoritet som programleder er viktig, det samme er hans forsiktig, underfundige påpeking av paradoksene og underkommunisering av budskapet «Dere bør bry dere». Det tror jeg vekker oppmerksomhet, sier han.

Les også:

Meslinger: Europeisk vaksinetvang gir inntil 99 prosents dekning

- Det som har skjedd i USA er peanuts mot det vi har i Europa

- Vi må vurdere vaksinepåbud i Oslo

Skyter ned forslag om vaksinepåbud

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egenFacebookgruppe og Twitterprofil for Familie og oppvekst.