Du kjenner deg kanskje igjen? Du skal bare sjekke e-post, Facebook eller Twitter. Kanskje du har fem minutter til overs, og tenker du skal knuse noen grønne griser, eller høste mais i ett av de irriterende vanedannende spillene du har på mobilen. Så blir fem minutter til 30. I bakgrunnen hører du barna prate, men du får ikke helt med deg hva de sier.

Du er ikke alene

I en landsomfattende undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Codan forsikring, svarer 11 prosent at barna har klaget på deres bruk av smarttelefon eller nettbrett på ferie eller under fritidsaktiviteter.

Kvinner er omtrent like ille som menn, men det er store geografiske forskjeller, skal vi tro undersøkelsen.

I Oslo og Akershus innrømmer 20 prosent at de har fått «mobilkjeft». I Trøndelag og Nord-Norge er tallet fire prosent.

En av ti osloforeldre svarer at de har vært så oppslukt av mobilen at de har mistet oversikten over sine barn på lekeplass eller badestrand. På landsbasis har kun 5 prosent opplevd det samme.

1007 personer deltok i undersøkelsen.

Barna gir opp foreldrene

Bettina Sunde i psykologteamet mener folk har et for lite bevisst forhold til hvordan omgivelsene reagerer når de sitter bøyd over telefonen.

- Paradoksalt nok gjør smarttelefoner oss mindre tilgjengelige for hverandre. Vi er et helt annet sted mentalt enn vi er fysisk. Dermed går vi glipp av verdifulle øyeblikk, blant annet fordi vi ikke ser på barna våre, sier Sunde.

Bruker du for mye tid med mobilen, kan det svekke tilknytningen til barna, advarer psykologen.

- Du kan få barn som kanskje har gitt opp foreldrene. Hvis barnet opplever at det er nummer to etter telefonen, slutter det å si "se på meg". Det er ikke noe vits i å ta kontakt, for de får ikke oppmerksomhet. Det gjør noe med tilknytningen og nærheten mellom foreldre og barn. Man er mindre «på nett» med barna sine, sier Sunde.

- Dessuten er det slik at barna aper etter oss. Vi lærer barna hvordan de omgås andre, slik at de i større grad sitter med telefonen når de er med venner.

Logg av oftere

Sunde tror folks mobilbruk vil endre seg etter hvert som vi får mer erfaring med den nye teknologien.

- Jeg tror dette rett og slett er en ny kultur som vi ikke har vendt oss til ennå. Vi har ikke fått klare kjøreregler for hvordan vi oppfører oss med disse dingsene i sosiale sammenhenger. Men man ser allerede at flere tar til orde for å logge seg helt av oftere.

Hvis du kjenner at du ikke greier å logge av – hvis du sitter i et hyggelig selskap og blir rastløs og irritabel fordi du ikke er pålogget – hvis du er mer opptatt av å dokumentere hva du spiser enn å snakke med dem som er til stede i rommet – da burde varselklokkene begynne å ringe, mener Sunde.

- Sniker du deg inn på do fordi du vet det er uhøflig å sitte med telefonen, bør du tenke på om det er sånn du egentlig ønsker å ha det. Det påvirker nemlig folk rundt deg. Vi kan ikke klage over at barna sitter for mye med PC, TV og spill, når vi i prinsippet gjør det samme selv.

Sliter på parforholdet

Det er ikke bare forholdet foreldre-barn som påvirkes av overdreven tukling med smarttelefoner. Samlivsterapeut Monica Elisabeth Johnsen snakker jevnlig med par der mobilbruk er en av tingene som tærer på samlivet.

- Når du setter deg ned med mobil, PC eller nettbrett, så nedprioriterer du kontakt med partneren din. Det er ikke godt å kjenne seg avvist. Mange vet ikke hvordan de skal håndtere det, sier Johnsen.

- Med nettbrettet mellom hendene går du inn i en egen verden som partneren ikke er en del av. Det kan skape mistenksomhet, sjalusi og kontrollbehov. Men det kan også føre til at man glir fra hverandre. Hvis du velger mobilen over partneren mange nok ganger, vil han eller hun bevisst eller ubevisst planlegge å bruke sin tid på noe annet.

Hvis foreldre prioriterer mobilen fremfor hverandre, er det noe også barna får med seg.

- Vi må huske på at barn lærer om intimitet og kontakt gjennom å observerer hvordan vi foreldre er sammen, påpeker Johnsen.

Usikre barn

Guro Øiestad er psykolog og universitetslektor ved Universitetet i Oslo, og har skrevet flere bøker om selvtillit og selvfølelse hos barn.

Øiestad mener barn kan bli usikre hvis foreldre stadig velger mobiltelefonen fremfor barna.

- Barn trenger å bli sett for å utvikle seg. Hvis barn stadig opplever at foreldrene har oppmerksomheten et annet sted, er det potensielt alvorlig for utviklingen av barnets selvfølelse.

- For å få en følelse av å ha en verdi og plass blant andre mennesker, er det en forutsetning at man blir gitt den plassen. Hvis telefonen har større plass enn deg, sier det seg selv at det er negativt, sier Øiestad.

- Litt mobilbruk hører med. Alt har med omfang og tidsbruk å gjøre, presiserer Øiestad.

At barn blir oversett kan slå ut på mange måter. Noen blir forsiktige og engstelige. Andre blir utagerende og aggressive.

Øiestad har følgende mobiltips til foreldre:

- Når man har hentet i barnehagen om ettermiddagen, tenker jeg telefonen bør legges vekk. Og når man er sammen med og leker med barn, skal mobiltelefonen som hovedregel være utenfor rekkevidde.

- Bør du ha dårlig samvittighet hvis barnet klager over at du bruker for mye tid med telefonen?

- Samvittighet er noe vi er utstyrt med fordi det skal signalisere ett eller annet. I stedet for å grave oss ned i dårlig samvittighet, kan vi bruke det som plattform til å tenke hva slags endringer vi bør gjøre. Vi må ikke bli for strenge heller. Mobiltelefon hører med i livet, men barna må oppleve at de er mye viktigere enn smarttelefonen.