Har du bilder som viser hvordan dere håndterer skjermjulen? Send inn på instagram eller twitter med taggen #skjermjul

Med aktive barn i ulike aldre, erfarer mange foreldre at det blir vanskeligere og vanskeligere å finne sosiale settinger og være sammen som familie hjemme.

I en serie saker ser vi på hvordan de små skjermene påvirker vår hverdag og det sosiale samspillet i familien. Mandag skrev vi om familen Sem som har innført en såkalt mobilkurv  der gjestene må legge fra seg mobilen før de kommer inn i stua.

Ifølge medietilsynets Trygg bruk-undersøkelse fra 2012 har 94 prosent av barn mellom 9 og 16 år egen mobil, ofte er det en smarttelefon. I løpet av ett år har nesten dobbelt så mange barn mellom tre og elleve år fått tilgang til mediebrett, ifølge tall fra TNS Gallup tidligere i høst.

- Nå som vi står foran julen, har vi mer tid sammen. Da har vi også mulighet til å gjøre og oppleve mer sammen, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

Mister kontakt med barna og ungdommene

Barn som forsvinner fort bak hver sin skjerm igjen når maten er spist opp er et kjent fenomen hos mange familier.

- Mange foreldre kan nok kjenne at dette er helt greit, for vi bruker også selv mye tid bak skjermer, det forblir ryddig i huset og i tillegg får vi tid til å gjøre andre ting. Men prisen en betaler, er at en risikerer å miste kontakt med barna og ungdommene sine, mister den gode samtalen og de små øyeblikkene i hverdagen hvor man gjør noe sammen, sier hun.

Rollene blir snudd

Mange barn og unge ønsker seg digitale leker og utstyr til jul, og det kan fort bli mange timer hvor nytt utstyr og nye spill skal prøves ut.

- Bruk gjerne juleferien til å involvere deg i ungenes spilling. Der kan du oppdage nye sider ved barna, og det er lett å få i gang den uformelle gode praten her. Rollene blir litt snudd, og her er det som regel barna som er ekspertene. Spill er en ypperlig arena å være sammen med barna på, sier hun.

Forøvrig oppfordres foreldre også til rett og slett å trumfe gjennom at «nå tar vi frem brettspillet eller kortstokken dere» og gjør noe sammen, også helt uten skjermer.

- Jeg tror barn og unge setter pris på at de voksne «tar innersvingen» på dem, sier Tønnesen.

- Mange tenåringer og barn ønsker nok mer kontakt med oss voksne enn vi kanskje tror og til tider kan få inntrykk av. Barn og unge har behov for å bli sett og hørt også når de er blitt 10, 12 og 14 år, de har behov for tilhørighet og at det er tilstedeværende voksne i deres oppvekst, mener hun.

Vanskelig å konkurrere med Disney

- Dette er ikke kun en problemstilling i julen, men hele året. Hva har jeg som bestemor å by på? Å være barnevakt er ingen jobb for pyser, det er vanskelig å konkurrere med Disney, sier Toppen Bech, som nylig kom ut med  boken «Mormor, farmor. Håndbok for besteforeldre».

- Det krever litt og man må tenke på hvordan man ønsker å ha besteforeldre-barn forholdet. Hvordan vil man kommunisere og se hverandre. Dette må det brukes tid på, legger hun til.

- Hos meg har barnebarna kallet frem minnet, de har gått på skattejakt i mitt hode. Min barndom blir deres beste eventyr. De synes det er så spennende å høre om hvordan det var å vokse opp under krigen, for eksempel. Besteforeldres viktigste oppgave er dette med kulturoverlevering, å lære dem om Anne Frank og Eidsvollsmennene, sier Bech.

Hun har ennå ikke barnebarn i tenårene, men kan forestille seg at det å skulle finne felles arenaer på tvers av generasjoner kan bli vanskelige og vanskelige i takt med eldre barnebarn.

Hvordan håndterer dere en stadig mer digital julefeiring? Si din mening i kommentarfeltet eller send oss en epost! Har du bilder som viser hvordan dere håndterer skjermjulen? Send inn på instagram eller twitter med taggen #skjermjul

- Se gode, klassiske filmer sammen

- Jeg tror det handler om å legge til rette for et godt forhold allerede fra barna er små, da vil de være sammen med deg når de blir eldre også.

- Hva blir gevinsten hos ungdommen og barna?

- Jeg tror det blir de store barndomsminnene for dem, noe godt å ha med seg videre i livet, sier journalisten og forfatteren.

Toppen Bech mener dessuten julaften bør være helt duppedingsfri, hjemme hos dem er det tradisjon å se gode, klassiske filmer sammen.

- Det er Fanny og Alexander, men det skal bare være glede og lykke, så vi slår alltid av når det begynner å bli skummelt, når biskopen kommer, forteller hun.

- Og 1. juledag er det Astrid Lindgren. Jeg tror på viktighetene av å ha slike tradisjoner, se på film sammen, barn, tenåringer, foreldre og besteforeldre, legger hun til.

FAKTA

Norske barn og unge har både tilgang til og konsumerer digitalt innhold i stadig større mengder.

I løpet av ett år har nesten dobbelt så mange barn mellom tre og elleve år fått tilgang til mediebrett, ifølge tall fra TNS Gallup tidligere i høst.

For syvende gang har de kartlagt barn og unges mediebruk i den store Mediebarnundersøkelsen.

Hele 46 prosent av barna i alderen 3 til 11 år har sin egen mobiltelefon og hele 78 prosent har eget eller tilgang til nettbrett i husstanden.