- Får jeg amme barnet ditt?- Hva mener du?- Nei, altså, det jeg mener er….hvis hun våkner og gråter i løpet av natta og ikke sovner igjen, kan jeg tilby henne puppen for å se om det hjelper- Men du har jo ikke melk en gang!!! Er du pervers!

Nylig skrev Vilde Bojang et innlegg med denne inngangen på bloggen sin. Det er en fiktiv samtale, men debatten hun ønsker å skape er ikke fiktiv , hun ønsker å røske litt i folks oppfatninger.

Under navnet «Mumsemamma» vil hun ta tak i det hun kaller Norges siste puppetabu, det å amme et annet barn enn sitt eget, av enkelte kalt kryssamming.

Kommentarene har mildt sagt strømmet på.

- Hvorfor er det tabu, det burde ikke være det? Det er bare mat. Like lite som jeg ville hatt noe imot å mate en baby med skje, ville jeg hatt noe imot å gi det bryst dersom det var utrøstelig og sultent og jeg visste jeg at det ikke var fare for smitte av sykdommer, sier Bojang.

Tok oppgjør før Gambia-tur

- Jeg har selv hatt de tankene om at det er ekkelt, men jeg har kommet rundt dem. Jeg kjenner at det ligger noen sperrer der, men jeg prøver å tenke på at det noen kulturelt. Det er jo litt som å amme første gang, det er litt rart før man har gjort det, sier hun.

Hittil har det ikke vært noen anledning for praksis. Men siden halve familien bor i Gambia, var 23-åringen nødt til å ta et oppgjør med egne holdninger på dette området før de skulle reise dit med deres ti måneder gamle datter.

- Jeg så det faktisk som ganske sannsynlig at en tante kunne finne på å tilby brystet sitt om jenta vår ble opprørt og jeg ikke var i umiddelbar nærhet. Det jeg da konkluderte med var at det viktigste var renslighet og at kvinnen ikke hadde noen smittsomme sykdommer, sier hun.

Brystet som sexobjekt

Spesialsykepleier Elisabeth Tufte ved Nasjonalt kompetansesenter for amming ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet forteller at det tidligere ikke var uvanlig at sykepleiere og barnepleiere måtte kunne amme for å få jobb på barselavdelinger.

- Jeg kan ikke si når praksisen sluttet, men det skjedde hvert fall på 40-50-tallet, sier hun.

Utover på 60- og 70 tallet kom morsmelkerstatning på markedet for fullt. Det ble ikke lenger livsnødvendig å benytte seg av ammer.

- Hvor utbredt er kryssamming i dag?

- Det finnes ingen norske undersøkelser på dette. Hvor ofte det forekommer er derfor umulig å si noe om. Kryssamming er ikke noe vi kan gå ut å anbefale generellt på grunn av smittefaren som kan være tilstede, selv om den antagelig er minimal i Norge. Kryssamming blir et tillitsforhold mellom to som kjenner hverandre og hverandres sykdomshistorie godt, sier Tufte.

Når noen reagerer på dette med å amme andres barn, tror Tufte det handler vel så mye om innpakningen enn om selve melken. Det blir noe personlig og intimt å skulle legge et annet barn til brystet, brystet har flere funksjoner, det er også et sexobjekt.

- Hadde melken blitt pumpet og gitt i en kopp, møter det ikke reaksjoner på samme måte, sier hun.

- Etter melkepulverskandalen i Kina for noen år siden der flere titusener barn ble syke og noen døde av skadelige kjemiske stoff, har melkebankene i landet fått et oppsving. I mange kulturer er det høyst vanlig at bestemødre ammer barnebarn, legger hun til.

I dag er norske kvinner blant de mødrene i verden som ammer sine barn lengst. Omtrent 80 prosent av alle barn får morsmelk når de er et halvt år gamle, og det er ikke uvanlig å amme til barnet er mer enn halvannet år.

Ammet niesen

En tobarnsmor på rundt 30 år, bosatt et sted i Nord-Norge, forteller om sin erfaring med kryssamming, men ønsker å være anonym.

- Hadde du satt deg ned i sofaen i stua mi, hadde jeg nok ikke hatt noe imot å fortelle at jeg har ammet min niese, men jeg liker ikke å gå åpent ut med det. I disse internett-tider skulle man tro det var mer kunnskap og toleranse, men sannheten er at det er så mye tabu rundt dette, sier hun.

Hun og søsteren fikk barn med kort mellomrom. Søsterens sønn ble passet at tante og bestemor ved en anledning. Han ble urolig og lei seg og tok hverken smokk eller flaske. Da var det at moren sa til henne: «Det er faktisk helt greit å legge ham til brystet, det er bare mat.»

- Det var ikke en stor greie

- Det ble gjort veldig instinktivt, jeg opplevde det ikke som en stor greie. Det var ikke sånn at jeg hadde spurt henne på forhånd om det var greit at jeg ammet sønnen hennes. Og da hun kom, jeg nevnte jeg det jo, men det ble bare fliring av det. Vi er nære som søstre. Det hadde ikke vært meg imot om hun ammet mitt barn tilbake ved en anledning, sier hun.

- Hvorfor tror du folk synes det er ekkelt?

-Vi er blitt så fremmedgjorte med tanke på egen kropp. Puppen er ikke noe man deler med hvem som helst og melken er jo en kroppsvæske. Men vi drikker jo melk fra kua, og egg spiser vi, det er jo en slags «hønsemens» om man tenker etter. Frykten bunner i uvitenhet, tenker jeg, sier tobarnsmoren.

Hun håper vi kan komme dit i Norge at kryssamming og det å gi bort morsmelk kan bli normalt, og hvor vi ikke blir avhengige av å kjøpe prosesserte og kunstige melkeeprodukter fra en butikk til de minste barna.

- Et naturlig forhold til livets faser

For rundt 17 år siden befant tre søstre i familien Habberstad seg i samme situasjon. De fødte hver sin gutt omtrent samtidig, det hendte derfor at de ammet hverandres barn.

- Vi hadde hatt hjemmefødsler alle sammen og vi hadde et naturlig forhold til livets faser. Det ble mye barselfellesskap og guttene våre ble omtrent som brødre. Kryssammingen føltes helt naturlig. Det var også en enkel, men god hjelp i hverdagen etter at jeg begynte å jobbe og min søster var dagmamma for sønnen min, forteller Helene Habberstad, jordmor og leder for Senter for bevisst fødsel i Oslo.

Related contentVed en senere anledning ble Habberstad bedt om å passe venninnens barn noen timer, venninnen var syk og familien skulle ut på en lengre bussreise.

- Moren hans var helt utmattet av mageinfeksjon og klarte ikke å amme ham. Gutten var krakilsk, helt ute av seg og han tok ikke til seg mat. Det føltes intuitivt riktig å legge ham til brystet. Det hadde umiddelbar effekt, han ble strålende fornøyd og mett og kunne sove på reisen.  Jeg tenkte på ham, og mindre på meg, for gutten hadde også infeksjonen i seg og den smittet også over på meg, minnes hun.

- Fem minutter inntil en annen kvinne truer ikke tilknytningen vi har

Blogger Vilde Bojang tror en av grunnene til at kryssamming er tabu og noe de fleste norske mødre ikke ønsker, er at vi er mye mindre fysisk nære babyene våre nå.

- Da skjønner jeg jo at ammestunden blir mer hellig for mor og barn. Jeg har selv ikke brukt vogn og vi samsover. Så dersom barnet mitt ligger fem minutter inntil en annen omsorgsfull kvinne for litt melk er jeg ikke redd for at det skal true tilknytningen og båndet vi har, sier hun.