Familien Sem på Grefsen i Oslo, med mor Ann-Kristin i spissen, skapte rene «snakkisen» i mediene før jul med sin «mobilkurv» som julegjester ble møtt med i døren.

Tobarnsmoren hadde nemlig sett seg lei på en negativ trend i storfamiliens selskaper.

- Jeg så rundt meg, hva er det vi egentlig gjør? Folk var begynt å bli fjerne når det var bursdager og familieselskaper, var hjertesukket fra Ann-Kristin Sem.

Resultatet? Innføringen av en ny regel for juleselskapene: - Jeg skal stå med en kurv i døren. Der skal gjestene legge fra seg mobilen før de går inn i stuen, sa Sem.

- Vi er alltid pålogget

- Risikerer å miste kontakten med barna våre

«Påskemobilkurv»

Det blir ikke unntak fra regelen når det denne uken blir storinnrykk på familiehytta i Vassfaret i Valdres.

- Det gikk veldig fint i julen, alle syntes det var positivt. Nå er mobilkurven i anledningen kledd i påskeskrud, ler Ann-Kristin Sem og viser frem brødkurven de hadde liggende på hytta, med påskeserviett oppi.

Hun mener mobilkurv kanskje blir vel så lett å gjennomføre på hytta.

- Her har vi ikke noe Wi-Fi, så mobil- og ipadbruk begrenser seg mye selv. Det er mulig å nå oss, men det blir mindre chatting og Facebook på for eksempel husets 16-åring, Caroline.

Pilking og luftgevær

Digitale medier får også naturlig konkurranse av alle påsketradisjonene som skjer i Vassfaret, skal vi tro familien.

Skjærtorsdag er det pilkekonkurranse for lokalbefolkning og hyttefolk på Busuvatn. 200 små og store kappes om å vinne premien for størst og flest fisk. Påskeaften blir det mer lokal luftgeværkonkurranse på familiehytta.

- Familien har vært her i 40 år, så naboene begynner å bli vant med skuddene, ler Sem.

Lokker døtrene med påskeegg

Helt fra døtrene Emilie (12) og Caroline (16) var små, har påskeaften i tillegg vært forbundet med skattekart som leder til påskeegg.

- Nå som vi har tenåringer trengte vi noe å lokke med, og når det kommer til regler for digitale medier kan vi ikke være for strikte: Jentene må få holde litt på med telefon og ipad, så forventer vi tilbake at alle kan være tilstede i samtaler rundt matbordet og delta i brettspilling, sier moren.

- Fortellingen om tradisjonell påske

Mariann Villa, sosiolog og forskningsleder ved Norsk senter for bygdeforskning, gjorde en studie blant hytteeiere i 2010.

-  Hyttefolket snakket om den tradisjonelle påskeferien. Der skulle spilles spill, i betydningen brettspill, familien skulle samles, det var det rette å gjøre på påsketur på hytta. Det var den ideen og den fortellingen de ønsket å fortelle.

Men selv om fortellingen om hva som er de gode påskeaktivitetene skjeler til det tradisjonelle, velger forskeren å tro at påsken på hytta likevel ikke er helt fri for digitale medier.

-  Det er et ønske der om å stue vekk pc og mobiltelefon, men i praksis tror jeg det digitale og det tradisjonelle lever side om side. Men noen av dem jeg intervjuet fortalte at de tok av seg klokka og la den vekk når de kom til hytta, de ville slutte å se på tiden, finne hvilepulsen og ha et avbrekk fra bylivet , forteller Villa.

- Hva synes du om familiens Sem forslag med å innføre mobilkurv under familieselskapene i påsken?

- Jeg tror at hvis man klarer å gjennomføre en slik plan, så er det noe man har godt av alle. Kanskje er det også lettere å få med familien på en slik regel på hytta, der er man mer innstilt på å leve et litt annet liv, være mer frikoblet, sier Villa.