Mange nordmenn har fått øynene opp for påskeboller. Tradisjonen stammer egentlig fra England, der det virkelig er kultur for disse deilige fristelsene i påsketiden.

I England kalles de Hot cross buns, og det er ikke så rart. Selve bolletoppen prydes med et stort kors. Det er mange måter å lage dem på. Finn din egen vri, og den oppskriften du liker best.

Går for tranebær

Matentusiast og blogger, Marit Røttingsnes Westlie alias Fru Timian er glad i påskeboller. Hun flørter med engelske tradisjoner for tørket frukt i sin oppskrift og bruker gjerne tranebær eller rosiner.

- Du kan gjerne bruke en helt vanlig bolledeig og legge til tørket frukt av noe slag dersom du vil ha den mer lik originaloppskriften. I England er de tradisjonelt også mer ivrige på å bruke sukat i bollene, sier hun.

Og skal du virkelig følge historieboken er det en ting til du bør vurdere.

- Bollene ristes ofte i brødristeren. Det gjør at dem sprø, varme og gyllene. Anbefales, sier hun.

- Dersom du vil ha rosiner i bollene, bør du legge dem i bløt først. Det gjør at de blir mye saftigere i baksten, forteller hun.

Fru Timians påskeboller

  • 1 kg hvetemel

  • 150 g smør, romtemperert

  • 4 1/2 dl vann, 37 grader

  • 30 g gjær

  • 2 egg

  • 1 ts salt

  • saft og skall av 1/2 sitron

  • 100 g rosiner, eller annen tørket frukt

  • 3 ss hvetemel

  • 2 ss vann

  • 3 ss sirup

Sett ovnen på 240 grader.

Mens bollene hever, blander du sammen 3 ss hvetemel og 2 ss vann til du får en passe tykk røre.

Når bollene er ferdig hevet, lager du et kryss på hver av dem.

Fyll krysset med røren du akkurat har laget. Stekes i ca. 10 minutter litt lenger ned enn midten av ovnen.

Anglofil

Også matblogger Maria V. Bondeson som har bloggen Marias salt og søtt sverger til påskeboller. Hver eneste påske er dette noe ungene etterspør.

- Det har blitt tradisjon, men jeg vokste ikke opp med påskeboller. Jeg er anglofil og tiltrekkes av engelske tradisjoner. Hot cross buns er et eksempel på dette, forteller hun.

- Bolledeigen min er vanlig, men inneholder krydder for å få et særpreg. Kryssene på toppen er laget ved å blande sammen mel, sukker og vann og deretter sprøyte blandingen over hver bolle, sier hun.

- Det jeg synes er ekstra godt med disse bollene er den tynne sukkerglaseringen man pensler over etter at bollene er stekt, forteller hun.

Marias påskeboller, 24 stk.

  • 900 g hvetemel + 100 gram til kryssene

  • 1 ts salt

  • 1-2 ts mixed spice (krydderblanding bestående av bl.a. kanel, koriander, karve, muskat, ingefær og nellik)

  • Finner du ikke denne så bruk en klype hver av hver an kryddersortene overnfor

  • 1 pose tørrgjær

  • 100 g sukker + 2 ss til kryssene + 2 ts til «glaseringen»

  • 100 g smør, smeltet

  • 100-150 g rosiner

  • 4 1/4 dl lunken melk

Slik lager du dem:

  • Bland det tørre i en stor bolle.

  • Bland sammen lunken melk og smør med det tørre.

  • Rør sammen til en løs deig.

  • Legg deigen i en bolle. Dekk den med plastfolie og et kjøkkenhåndkle.

  • Sett den på et lunt sted til den er dobbelt så stor. Ca. 1-1,5 timer.

  • Kna deigen i et par minutter og del den i 24 deler. Lag runde boller.

  • Sett dem utover et par bakebrett med bakepapir på.

  • Legg et rent kjøkkenhåndkle over og hev ca. 30 minutter til.

  • Sett ovnen på 200 C.

Kryss:

  • Bland sammen hvetemel, sukker og vann i henhold til valgt oppskerift.

  • Legg blandingen i en liten plastpose, klipp av litt av hjørnet (ca 1/2 cm) og sprøyt et kryss over hver av bollene.

  • Stek i ovnen i ca. 15 minutter, til de har fått en lysebrun farge.

Tips:

  • Ha 2 ts sukker i en liten kopp eller skål og løs dette opp med 2 ss kokende vann.

  • Pensle denne sukkerlaken over bollene mens de fortsatt er varme.

  • Eller bruk sirup, slik Fru Timian foreslår på sin blogg.

Usynlig fyll

Susanne Kaluza, redaktør i Foreldre.no lager også påskeboller på bloggen sin. Hun går for usynlig fyll ved hjelp av deilige marsmallows. Du gjemmer en marsmallows inni hver bolle, før du legger den på brettet