I fjor bestemte trondheimsfamilien Hassel Olsen seg for å flytte til Spania og bo der i ett år.

- Jeg syntes det hørtes veldig bra ut med ett år i Syden, men jeg var samtidig litt skeptisk. Alle vennene mine bodde jo i Trondheim. Nå er det blitt slik at jeg gruer meg til vi skal flytte hjem til Trondheim igjen, sier 15-åringen.

- Alle er venner

Han har funnet seg godt til rette på Costa del Sol. Der bor han og familien få meter fra den norske skolen i byen Benalmádena, like vest for Malaga.

- Skolemiljøet er fantastisk. Vi er 130–140 elever, alle kjenner alle, og alle er venner. Jeg har lært mye spansk. Det samme har mine to lillesøstre som også går på skolen.

Savner ikke snø og slaps

Adrian fikk i oppgave på skolen å skrive en artikkel om livet i Spania. Den sendte han til Adresseavisen. Artikkelen kan du lese her.

- Hva er de tre beste tingene med å bo i Spania?

- Skolemiljøet, alle opplevelsene og været selvfølgelig. Jeg savner slett ikke snø og slaps i Trondheim.

- Vil du anbefale dette til andre?

- Ja, absolutt! Vi er kanskje heldige som kan gjøre dette, men jeg tror mange har mulighet hvis de tør å satse på det. Man opplever mye nytt hele tiden, og blir kjent med folk fra andre kulturer. Det blir noe helt annet enn en toukers charterferie, sier Adrian.

Ønsket et annerledesår

Ifølge pappa Terje Olsen var det flere ting som utløste valget om ett år i utlandet.

- «Den grå hverdagen» var noe vi kjente på, og vi hadde lyst på en ny opplevelse. Et annerledes år. Vi ville få mer tid til hverandre som familie. Kulturopplevelser og klima gjorde at vi raskt så på Spania som alternativ. Norsk skole, nærhet til Norge, og et sted hvor man lett kan få hjelp av andre nordmenn om man trenger det, forklarer han.

Noen tårevåte kvelder

- Var det mye som måtte ordnes med tanke på barna?

- Vi trodde det, men det var overraskende lite. Vi søkte skoleplass på den norske skolen i Malaga over internett. Skolen er fantastisk. Barna går i små klasser og har fantastiske lærere. De lærer spansk på skolen, og har fysisk aktivitet hver eneste dag, sier Olsen.

Ifølge faren har barna taklet overgangen godt, men i forskjellig tempo og på forskjellig måte.

- Det var noen tårevåte kvelder de første to månedene på de to minste. De savnet venner. Men nå har de fått nye venner og det er ingen i familien som vil flytte hjem til sommeren, selv om vi må, sier pappa Olsen.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Her er Adrian og søstrene Sofie (8) og Nora (11) klare for første skoledag på den norske skolen i Malaga. Foto: privat
Dette bildet er tatt inne i fjellet i bunnen av kløfta som deler byen Ronda. Ronda er en av Spanias eldste byer og ligger en time unna Malaga. Foto: privat
Her er hele familien samlet. Pappa Terje Barstad Olsen, Adrian Hassel Olsen, mamma Helene Hassel-Olsen, største søster Nora Hassel Olsen og minste søster Sofie Hassel Olsen. Foto: Privat
Familien bor like i nærheten av den norske skolen i Malaga. Foto: Privat