Når én husholdning blir til to, går vannforbruket opp. Utslipp av karbondioksid øker og energiforbruket stiger. Likevel konkluderer en ny norsk studie med at skilsmisser er bra for miljøet på lang sikt. Årsaken er at enslige folk føder færre barn.

Det skriver forskning.no om studien som er publisert i tidsskriftet Population and Environment.

Om 40 år

Studien er en del av doktorgradsavhandlingen til Solveig Glestad Christiansen, som gjennomførte studien som stipendiat ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo sammen med Vegard Skirbekk. Sistnevnte er professor ved Folkehelseinstituttet.

De har laget prognoser for virkningene av skilsmisser fra 2007 og fram til 2097. Og prognosene viser at jo flere skilsmisser og oppløste forhold, desto lavere befolkningsvekst.

Først etter 40 år slår virkningene av den mindre befolkningen inn, og etter 90 år vil det totale energiforbruket være tilbake på omtrent det samme nivået som i 2007.

Les mer: 180 færre skilsmisser i fjor

Lavere befolkningsvekst

Blant annet kvinnefrigjøring har mange steder i verden ført til at fattigdom og kultur ikke lenger er til hinder for et ektepar flytter fra hverandre.

Men holdningene til barn utenfor ekteskap er fortsatt negative, noe som betyr at skilsmisser kan føre til enda lavere befolkningsvekst enn i vår del av verden.

– En slik begrensning av befolkningsveksten er positiv for miljøet, sier Christiansen til forskning.no.

Til studien har forskerne blant annet brukt data fra en forbruksundersøkelse av 2500 dansker fra Danmarks Statistik, tilsvarende vårt Statistisk sentralbyrå.