- De fleste vet at å være småbarnsforelder innebærer å våkne en del ganger i løpet av natten. Grensen for hva vi definerer som søvnproblemer er hvis det over lengre tid tar mer enn en halv time før innsovning og hvis barnet våkner mer enn to ganger om natten, sier Nina Misvær, førstelektor og helsesøster med over 20 års praksiserfaring.

Nybakte foreldre sover i snitt litt over fem timer per natt i løpet av barnets første leveår. Barnets søvnløshet smitter ofte over på foreldrene, og uten søvn over lengre tid er det lett å bli frustrert, sliten og i villrede.

Undersøkelser viser at 25-40 prosent av alle foreldre opplever at barnet deres har søvnproblemer.

Misvær er aktuell med boken Sove hele natten, og hun mener foreldrene er nøkkelen til å lære barna gode søvnvaner.

- Det første en bør gjøre er å sette seg inn i temaet og lese seg opp på litteratur på området, sier Misvær.

La barnet sovne selv

Søvnvanene bør tilpasses ut fra barnets alder og behov.

- Fra 0- 6 måneder er det ikke snakk om søvnproblemer, men ved tremånedersalder er det fint å introdusere forskjell på dag- og nattesøvn. På dagen bør barnet sove på et lyst sted, omgitt av lyder og stemmer, sier Nina Misvær.

Karin Naphaug er utdannet helsesøster og spesialsykepleier for barn, og har jobbet som søvnterapeut for barn i en årrekke.

- Mange nybakte foreldre er veldig raske til å ta opp barnet med en gang de hører et lite kny. Mange vekker barnet opp fra drømmesøvnen, der barnet ofte sover litt urolig, i stedet for å vente å se om barnet faller til ro igjen av seg selv, sier Naphaug.

Hennes beste tips er å gi barnet ro.

- Når barnet er lagt er det viktig å vente litt med å trøste det. Støtt barnet, og gi det en sjanse til å klare å sovne selv. Barnet må lære å finne søvnen selv, uten foreldrenes hjelp, sier Naphaug.

Ofte er det bare små justeringer som skal til for å tilrettelegge for en god natts søvn for minstemann.

- Sørg for at barnet har en god seng og at det ligger godt, for eksempel på et lammeskinn. Unngå lys på soverommet.

Nedtrapping på kvelden

Bevisst ordbruk og tydelig kommunikasjon kan også være smarte grep for tilrettelegging for søvn.

- I stedet for å spørre barnet «Er du trøtt?» eller «Har du lyst til å legge deg» bør du observere barnet når barnet viser tegn til trøtthet og si «Nå er det kvelden og tid for å legge seg», sier førstelektor Nina Misvær.

Ekspertene understreker også at gode rutiner er viktige. Å stå opp på samme tidspunkt hver morgen og legge barnet på samme tidspunkt hver kveld kan virke søvnfremmende.

- Det er viktig å roe ned aktivitetsnivået siste timen før barnet legger seg. Ikke la barnet gå rett fra barne-tv til senga. Bruk god tid på badet og titt gjerne i en bok, anbefaler Karin Naphaug.

En fast baderutine på kveldstid kan også være en effektiv metode.

- Kanskje kan dette være en fast kosestund mellom far og barn, hvis mor er hjemme med barnet på dagtid? Så er det på med pysjen og sovetid, sier Nina Misvær.

Unngå overdreven stimuli

Evnen til å roe seg selv ned, varierer fra barn til barn. Søvnekspert Karin Naphaug anbefaler å lære barnet å sovne uten å gi det for mye stimuli og service i prosessen.

- Ikke venn barnet til å bæres, bysses, holdes i hånda eller synges i søvn. Du kan gi barnet trøst og sørge for at det ikke føler seg forlatt, for eksempel si at «pappa passer på deg. Nå er det natten», sier hun.

Skal barnet ha nattmåltid, anbefaler søvnekspertene å gjøre minst mulig nummer ut av det.

- Gi barnet mat og ellers minst mulig oppmerksomhet. Bleieskift er kun nødvendig ved sår hud, sier Nina Misvær.

Å etablere gode søvnvaner hos barn handler mye om å gradvis trekke seg tilbake som serviceinnstilt forelder.

- Man må bestemme seg for ikke å gi barnet så mye oppmerksomhet etter sengetid og akseptere at få barn sovner med et smil rundt munnen. Barnet kan bli sint og frustrert og ønske å være mer sammen med foreldrene, men det trenger søvn, sier Misvær.

Helsesøster og spesialsykepleier Karin Naphaug. Foto: SOVEKARIN
Førstelektor Nina Misvær. Foto: HØGSKOLEN I OSLO OG AKERSHUS