Torstein Opsahl døde 28. september i Washington D.C. av en aggresiv kreftsykdom.

Han ble født 21. november 1957 og vokste opp i Gamle Åsveg på Byåsen i Trondheim. Dette var et familievennlig boligområde hvor naboene hilste på tverandre. Allerede som liten gutt var Torstein en sterk krabat og som fem og et halvt-åring syklet han den bratte Havsteinbakken opp med sin noe yngre bror på det lange setet på sykkelen sin. Han hoppet i Byåsbakken og i Knyken i Orkdal, og i påsken fikk han yngre gjester med seg gjennom Grytdalsfjellene helt til toppen av Blåøret.

Det som likevel ble Torsteins oppslukende interesse både som barn, ungdom og livet ut, var musikken.

Lektor og billedkunstner Lorents Aage Nagelhus etablerte et strykeorkester for elever ved Åsvegen barneskole. Dette var noe som Torstein meldte seg på. Nagelhus fikk ham så langt at i årene på Trondheim katedralskole, spilte Torstein i Trondheim symfoniorkester.

På «Katta» traff han sin vordende livsledager, norskamerikanske Nina Corin. Etter artium (nå videregående) dro de begge til England for å studere, Nina ved London School of Economics og Torstein for å studere atomfysikk ved Queen Mary College, University of London. I 1980 oppnådde han Bachelor-grad med First Class Honors og i 1984 PhD, begge i atomfysikk. Torsteins glimrende avhandling ga ham en NASA-kontrakt. Han ble i NASA i en kortere periode, før han flyttet over til en stilling i the Center for Innovative Technology (CIT) i Herdon, Virginia. Her var hans oppgave å starte opp og gi råd til high tech-foretak. Fra CIT kom Opsahl over i utøvende posisjon for the Federal Government, med flere stillinger for the departement of Health and Human services, Defense, Veterans Affairs og Homeland Security, blant flere.

Torstein Opsahl etterlater oss et sårt, men kjært minne.

G.G.