Håvard Berge døde den 8. oktober i høst. Han var en nestor i ledelse og prøving av design for kratverksutbygging. Kartlegging av virkningen av krefter på konstruksjoner fra bølger og strøm i fjorder og på hav var også en stor virksomhet. Som leder for Vassdrags- og havnelaboratoriet (VHL) ved Sintef og en dyktig stab, ble det et samarbeid både med statlige og private utbyggere. Virksomheten spente over hele verden.

Håvard Berge var født på Notodden den 8. april 1923. Etter artium i 1942 gikk turen til NTH og byggavdelingen i Trondheim. Det var ikke helt lett å forholde seg til skole og den tyske okkupasjonsmakten. Han trivdes med venner og muligheter for friluftsliv. En vårdag i mars traff han sin vakre trondhjemspi’ på Skistua. Hun var ennå ikke fylt sytten år. Etter noen rundkast i Rustadrenna og en telmarking som ventet tålmodig, og etterpå assisterte med børsting av snø og oppmuntring, ble det starten på forhold som varte livet ut. Trondhjemspia Inger Sørli og Håvard giftet seg i 1948 og fikk fire barn.

Men først ble det et mellomspill. Som medlem av en motstandscelle på NTH og avslørt av tyskerne, ble han i jula 1943 arrestert på sykkel utenfor Notodden. Hans to år eldre bror som også studerte ved NTH, kom seg unna via ei hytte på fjellet. Han dro videre til Sverige. Håvard Berge ble først brakt til Victoria Terrasse, ble flyttet til Vollan fengsel i Trondheim, videre til Faldstad og senere Grini. Her ble han til krigens slutt.

Etter krigen ble studiene avsluttet. Kraftverksutbygging i Tafjord, Trollfjorden og jobb hos Hydro på Notodden ble det, før turen gikk tilbake til NTH.

På slutten av 50-årene så Sintef nødvendigheten av å bygge et nytt stort modell-laboratorium på Valgrinda. Håvard Berge fikk jobben som leder, bare 35 år gammel.

Her ble modeller av utallige kraftverk og bølgebrytere bygget og testet. I den store bølgekanalen som kunne reprodusere uregelmessige bølger fra havet, ble blant annet Ecofisk-tanken redesignet.

Starten av 70-årene var preget av oljealderen. Det ble etter hvert klart at det var bruk for mer avansert prøveutstyr. Arbeidet med finansiering og utbygging av det store havbassenget på Tyholt ved Marintek, ble gjennomført. Her var Håvard Berge sentral. Han ble direktør de første fem årene, inntil han vendte tilbake til VHL som spesialrådgiver.

Grunnet sviktende helse flyttet Håvard Berge med frue til Valentinlyst helse og omsorgssenter tredje juledag i fjor. Der bodde de helt til han sovnet stille inn på morgenen torsdag den, 8. oktober i år.

Kolleger ved Sintef kondolerer familien og lyser fred over hans minne.

Knut Bakken