JOHAN KVIKSTAD

Den allsidige skolemannen Johan Kvikstad døde 9. januar, 91 år gammel. Høsten 1966 tok Johan Kvikstad over som ny rektor ved Trondheim yrkesskole. Han hadde da allerede vært rektor i åtte år ved Sør-Troms yrkesskole i Harstad og også arbeidet som yrkesskolekonsulent i Kirke- og undervisningsdepartementet i fem år. Kvikstad var rektor ved Trondheim yrkesskole og senere Brundalen videregående skole fram til 1978, da han ble rektor ved Sogn videregående skole i Oslo.

Det første området den nye rektoren prioriterte var å profilere skolen og dermed yrkesfagene. Han deltok i utallige samarbeidsmøter med bedrifter, avla årsrapporter, utarbeidet en omfattende skolekatalog, foreleste for lærerstudenter om yrkesfagene, og han deltok sentralt som medlem i Yrkeslærerutdanningsutvalget og Normalplankomiteen for yrkesskolene. Videre institusjonaliserte Kvikstad Yrkesskolens dag fra våren 1967. Kvikstads mål var ikke bare å orientere om yrkesutdanningen, men han hadde også en visjon om å bidra til å skape likestilling mellom den teoretiske og praktiske utdanningen i Skole-Norge.

Det andre store prioriterte området for Kvikstad var å etablere det nye yrkesskolesenteret i Brundalen. Yrkesskolen hadde sin base fra oppstarten i 1919 i Sverresgata, men etter hvert som skolen vokste på 50- og 60-tallet, ble opplæringsstedene spredt utover hele byen. Fylkestinget hadde i desember 1965 gjort et intensjonsvedtak om å bygge et skoleanlegg for yrkesopplæringen i Brundalen. Som rektor startet Johan Kvikstad øyeblikkelig opp med planleggingsarbeidet for å realisere vedtaket. Med sitt sterke engasjement og sin store arbeidskraft ble han selve drivkraften i dette arbeidet. Tidlig på 70-tallet sto det store anlegget med alle sine blokker ferdig, og det var dermed skapt gode lokaler for en moderne og kvalitetsmessig god yrkesutdanning.

Johan Kvikstad var også svært åpen for nye skolepolitiske ideer. Gjennom Steen-komiteens arbeid på slutten av 60-tallet kom nye ideer om enhetsskole og samordning av yrkesfaglig og allmennfaglig opplæring til å sprenge rammene for det bestående utdanningssystemet i Norge. Målsettingen for Steen-komiteen var at enhver videregående skole etter hvert skulle bli en kombinert skole. Kvikstad var opptatt av disse ideene og satte derfor i gang forsøk ved Brundalen videregående skole med toårige grunnkurs og påbygningskurs til generell studiekompetanse. På den måten ble grunnsteinen lagt for Brundalen som en kombinert skole.

Johan Kvikstad var en omtenksom, myndig og framsynt skoleleder. Han var en sterk gjennomfører, dristig og uavhengig og derfor en rektor som har satt dype spor etter seg.

På vegne av ansatte ved tidligere Brundalen videregående skole,

Jan Erik Vold