ODD GUNNAR JÆRE HOEL

Søndag 29. mai kom det triste budskapet om at Odd Gunnar Jære Hoel måtte gi tapt for kreften. Han ble 75 år gammel.

Jære Hoel var en av de mest sentrale samfunnsbyggerne i Oppdal gjennom flere tiår.

Han fikk en dramatisk start på livet. Far Olaf Jære døde i giktfeber allerede før Odd Gunnar ble født, og da faren skulle følges til graven 22. april 1940 ble gravfølget angrepet av tyske krigsfly. Også Odd Gunnar Jære Hoels mor døde tidlig, da Odd Gunnar var 13 år gammel.

Han vokste opp hos tante og onkel Helga og Olav Hoel på Hoel på Lønset. De var selv barnløse, og det ble derfor til at Odd Gunnar og kona Else tok over gården, i 1970. Fra 1974 drev de et rent sauebruk.

Som bonde tok Odd Gunnar Jære Hoel flere tunge organisasjonsløft. Han var i perioder leder i Oppdal sau- og geitalslag, Sør-Trøndelag sau- og geitalslag, Dindal sameie og Lønset bondelag, og han var styremedlem i Sør-Trøndelag bondelag.

Gården ble overført til neste generasjon i 1992.

Av utdanning var Odd Gunnar Jære Hoel lærer, og han var lærer i grunnskolen i Oppdal i 43 år. Han arbeidet også som journalist, først som Drivas medarbeider i Oppdal fra 1973 til 1980, og senere i Oppdal og Rennebu Avis.

Odd Gunnar Jære Hoel var aktiv i kommunepolitikken for Venstre i 44 år, og satt blant annet i Oppdal kommunestyre i fire perioder, fra 1991 til 2007. I mars i år ble Odd Gunnar Jære Hoel utnevnt til æresmedlem i Oppdal Venstre, for sin uvurderlige innsats for partiet i bygda.

I 1982 kom Lønset idrettslags jubileumsberetning, med Odd Gunnar Jære Hoel forfatter. Han var levende opptatt av idrett, og da særlig langrenn, og han gledet seg stort over lokale utøveres prestasjoner.

Det har med tiden kommet flere lokalhistoriske bøker fra Jære Hoels hånd, som alle på sitt vis gjenspeiler hans mange interesser og brede engasjement.

Best kan kanskje Odd Gunnar Jære Hoels samfunnsengasjement oppsummeres i de to begrepene han gjerne brukte når han de senere årene signerte debattinnlegg i lokalavisene. Da skrev han gjerne «Lønsetbygg» eller «Venstremenneske» under sitt navn.

Odd Gunnar Jære Hoel gravlegges fra Lønset kirke tirsdag 7. juni.

Lars Gisnås

Foto: Ludvig Killingberg