BJARNE SALTNES

Bjarne Saltnes døde 16. mai på Rossvollheimen i Børsa, 82 år gammel. Med Bjarnes bortgang er en samfunnsborger gått bort.

Bjarne var født i Buvika og vokste opp i Hammerdalen. Han ble tidlig opptatt av samfunnet rundt seg. I 1950, som 16-åring, ble han medlem i Arbeidernes Ungdomsfylking og allerede som 17-åring ble han valgt til leder av Buvik idrettslag.

Etter framhaldsskole i Buvika og yrkesskole i Trondheim på tømrerlinja begynte Bjarne å arbeide som tømrer på ulike anlegg. I 1964 ble han tilsatt hos I. C. Piene på Mølla i Buvika, der han var til han ble pensjonist i 1997.

Bjarne var gift med Anny, født Fjellvær. De fikk ingen barn sammen, men med utgangspunkt i hytta på Oppdal tok han tante og onkelbarn med ut i naturen og opp på de fleste topper. Han var og medlem Trondheimsregionens Friluftsråd fra 1980-1987.

Mange av oss kjente Bjarne som politikeren og samfunnsdebattanten. Allerede som 21-åring, i 1955, ble han medlem av Buvik herredsstyre, der har satt fram til kommunesammenslåinga med Børsa og Skaun herreder til nåværende Skaun kommune. I kommunestyret for Skaun satt han fram til 1991 og Bjarne var ordfører i Skaun fra 1972 til 1975 og fra 1984 til 1987.

I tre perioder fra 1977 og til 1989 var Bjarne vararepresentant til Stortinget og møtte på Stortinget tilsammen mer enn ett år.

Bjarne var medlem i Arbeiderpartiet i mer enn 50 år, og fikk både gullnål og hederstegn. Han fikk også Kommunenes Sentralforbunds hederstegn i 1991.

I tillegg til å være politisk engasjert var han opptatt av arbeidsplassen i Mølla. Han ble medlem i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) i 1957 og mottok LOs 40-årsnål. Han var leder av Møllearbeidernes forening Buvika fra 1977 til 1986. Han var også leder i LO i Sør-Trøndelag og LO i Gauldalen samt tillitsvalgt i NNN på flere nivå.

Bjarne satt som styremedlem for J.C. Piene & søn AS/Stormøllen AS fra 1972 til 1994.

Bjarne var alltid opptatt av å få til en diskusjon, enig eller uenig var uvesentlig. Det viktigste var å høre andres meninger. Han var fast på Arbeiderpartiets 1. mai-markeringer på Tangen i Buvika. Han deltok ofte på Buvik pensjonistforenings tirsdagskaffe og han hadde alltid synspunkter om samfunnet. Bjarne var veldig engasjert. Han var glad i sang og musikk og var gjerne med i allsangen. Generelt kan vi karakterisere Bjarne som en blid person.

Vi besøkte Bjarne på Rossvollheimen 1. mai i år og ga han ei rose og 1. mai-merket. Det ble vårt siste møte med Bjarne.

Takk for innsatsen for solidaritet og rettferdighet.

Skaun Arbeiderparti/Buvik Arbeiderlag

Bjarne Saltnes med sin medlemsbok fra 1950 Foto: Privat
Bjarne Saltnes i yngre år Foto: Privat