ALFRED OFTEDAL TELHAUG

Sent på ettermiddagen fredag den 10. juni fikk vi den ufattelig triste meldingen om at kollega og venn, førsteamanuensis Alfred Oftedal Telhaug var død. Han ble 82 år gammel. En av de virkelige store profilene i norsk pedagogikk har gått bort. Forskeren, skribenten, taleren, foreleseren, formidleren, debattanten, instituttstyreren, den milde provokatøren og inspirerende samtalepartneren er ikke lenger blant oss.

Mot slutten av august 1956 steg Alfred av nattoget på den gamle Vestbanen i Oslo med to tunge kofferter i hendene. Han hadde bestemt seg for å begynne på Oslo offentlige lærerskole. Dette skulle være begynnelsen på en helt eventyrlig akademisk reise som til slutt endte på Pedagogisk institutt, NTNU. Høsten 1958 tok han forberedende prøver i filosofi og året etter bifag i pedagogikk. I 1962 ferdigstilte han sin magistergradsavhandling i pedagogikk med en briljant avhandling om Knut Hamsuns syn på oppdragelse og skole. Samme år reiste Alfred og hans kone Karin til Trondheim, hvor han i mange år fikk Trondheim offentlige lærerskole på Byåsen som arbeidsplass. Forsommeren 1967 ble Alfred ansatt i en lektorstilling ved Pedagogisk institutt, Norges lærerhøgskole. I de neste tiårene var han blant annet redaktør i Norsk Pedagogisk Tidsskrift og han utga en rekke autoritative utdanningshistoriske og utdanningspolitiske verk og vitenskapelige artikler. Som foreleser og veileder har han gjort et dypt og varig inntrykk for flere generasjoner lærere og pedagogikkstudenter. Han har vært en læremester!

For Pedagogisk institutt har Alfred vært en frontfigur og en bauta. Innad var han med sine vidtfavnende kunnskaper og menneskelige raushet med på å skape et levende og sterkt pedagogisk forskningsmiljø. Utad etablerte han kontakter med andre forskningsmiljøer, både nasjonalt og internasjonalt.

Selv om savnet er stort, vil hans spor i bøker og skrifter og ikke minst i alle de han har inspirert og berørt gjennom sitt omfattende pedagogiske virke leve videre. Vi vil huske Alfred med ærbødighet og ikke minst begeistring.

Våre tanker går til Karin, barn og barnebarn.

Institutt for pedagogikk og livslang læring, NTNU

Hans Petter Ulleberg (Instituttleder)

Nina Volckmar

Kjetil Steinsholt

Foto: Tore Brøyn/Bedre Skole