TOR YSTAD

Lørdag den 11. juni fikk vi ei trist melding fra en sorgtung familie Ystad Ramlo. Tor hadde sovnet inn 64 ½ år gammel.

Tor ble syk sist høst. Han kjempet tappert mot det uunngåelige. Det var en periode som var svært belastende for både Tor selv og for hans kone Tove og tre barn, Tale, Trym og Tuva.

Tor var født i Stod, Nord Trøndelag som den eldste av en søskenflokk på ni.

Tor var i fra midten av syttitallet ansatt ved Adresseavisens dataavdeling. Han utgjorde en betydelig kraft med arbeidet for å få avisen over på moderne IT-løsninger

Tor var en meget kvalifisert og kvalitetsbevisst dataprogrammerer. Jeg ble kjent med Tor gjennom et dataprosjekt i 1979 og ble umiddelbart slått av Tors kompetanse og engasjerte personlighet. Det utviklet seg for meg til et meget godt, spennende og interessant bekjent- og vennskap.

Tor engasjerte seg i det meste. Han kunne være med å diskutere nesten hvilket som helst tema med stor iver. Enkelte ganger ble han litt hissig, men roet det ned med humor som han hadde veldig mye av. Han var med i idrettslaget på Adressa og fikk fart på skigruppa tidlig på 80-tallet.

I 1983 følte han at han ville prøve noe nytt og startet et lite firma, Heimdal Data. Tor var en kontrollert og nøktern type og greide å sno seg unna alle opp- og nedturer databransjen slet med. Derfor greide han å lede firmaet i 33 år på en veldig bra og stabil måte. Han var opptatt av å levere sine ytelser med solid kvalitet og til pålitelige kundeforhold. Han hadde betydelige selskaper på sin kundeliste: Adressa, Televerket/Telenor, Norsk Scania, Direktoratet for Naturforvaltning, Lindbak og Felleskjøpet er noen av dem.

Tor hadde et veldig stort engasjement for kulturlivet. Han var en dyktig musiker, sanger og tekstforfatter – både alvorlige og humoristiske tekster.

Han støttet sterkt, både moralsk og økonomisk, sin kone Toves arbeid med å bygge opp det fantastiske damekoret Cantus. Tor sang selv i mange kor i 30 år og like før han ble syk, var han også sterkt involvert i ledelse av Hauka mannskor.

Han brant for at trøndersk næringsliv skulle engasjere seg i kulturlivet. Det var dessverre ikke alltid han fikk gehør, og det fikk vi rundt ham høre, men han greide rett som det var å lokke næringslivsledere med på konserter – billetter han spanderte på dem.

Som datafagmann var Tor en helt uvurderlig kilde til kunnskap og ideer.

Vi er mange som må finne oss i savnet etter videre samtaler med Tor. Det er veldig sårt å tenke på at et så fantastisk menneske måtte forlate oss så tidlig.

Takk Tor, for at jeg fikk være din kamerat i 37 år.

Trond Reitan

Foto: Picasa