ROLF MAAØ

En ildsjel har gått bort fra oss og vemod preger klubbhuset i disse dager. Den 27. juni kom meldingen om at Rosenborg Ballklubs mangeårige husfar og æresmedlem, Rolf Maaø var død. Han ble 88 år gammel. Rolf Maaø, eller «Rollen» som han bare ble kalt i klubbmiljøet, ble født i Strinda 19. mai 1928, på 11-årsdagen til gutteklubben Odd som samme år spilte sin første offisielle sesong under sitt nye navn Rosenborg Ballklub. Med årene kom nettopp denne klubben til å bli en viktig del av Rolf Maaøs voksne liv. Han kom inn i RBK-miljøet som 17-åring, som førsteårs junior i frigjøringsåret 1945. Allerede da fikk han med seg et par kamper for A-laget som ble kretsmestere samme år med et lag hovedsakelig bestående av godt voksne spillere. I likhet med flere andre RBK-ere, som senere kom til å bli svært sentrale i klubben, var også han innom miljøet rundt «Falkenkameratene», en privatklubb som så dagens lys under krigen. Rolf etablerte seg etter hvert fast på A-laget og han la ikke fra seg fotballskoene før i 1959. Som aktiv markerte han seg sterkt som en knallhard og uredd forsvarsspiller. «Etter 14 sesonger som A-spiller fant jeg det helt i orden å bøye meg for overmakten», sa Rolf selv mange år senere. Og «overmakten» var altså kameratgjengen som skulle få kjælenavnet «Troillongan» og som sjokkerte hele Fotball-Norge med sin cuptriumf i 1960.

Men før den tid hadde han for lengst blitt tildelt klubbens fotballmedalje for sin lange aktive innsats på banen. Hans administrative karriere i Rosenborg Ballklub skulle også bli lang og omfattende.

Helt siden han startet som ung spiller for klubben i 1945 har «Rollen» deltatt på alle nivå og opplevd en fantastisk utvikling så vel sportslig som økonomisk med klubben, fra å være en lokal småklubb til å bli en storklubb som markerte seg i Europa. Han var trener for klubbens gutte- og juniorlag i ti år og administrativ leder for junioravdelingen i fire år. Han var også noen år oppmann for A-laget og i syv år satt han i klubbens styre, hvorav to år som klubbformann. En lang fotballkarriere og mange tillitsverv til tross, det var som husfar i brakka på Lerkendal og medlem i klubbhus-komiteen gjennom 19 år at Rolf Maaø ble en kjendis i det norske fotballmiljøet. Ganske så selvfølgelig ble han en av flere ildsjeler som i sin tid tok tak og gjorde kjempejobben med rehabiliteringen av tyskerbrakka. Det arbeidet ble gjort i de årene det slett ikke sto bare bra til med Rosenborg Ballklub. Men vanskeligheter er til for å løses, og var det noen som viste å ta grep om tingene, så var det ikke minst «Rollen», godt støttet av sin kjære kone Mary som dessverre gikk bort for noen år siden. Med årene som husfar ble han en naturlig samlingsfigur i klubbhuset, og han var gjennom sin væremåte en vesentlig bidragsyter til det gode miljøet og den åpenhet som klubben er kjent for. For sin innsats for Rosenborg Ballklub ble Rolf Maaø i 1994 utnevnt til æresmedlem – klubbens høyeste utmerkelse.

Nå er kontinuitsbæreren, miljøskaperen og husfaren borte. Han vil bli savnet.

For Rosenborg Ballklub

Tor Kleveland