KNUT WIGGEN

Computermusikkpioneren Knut Wiggen døde 10. september, 89 år gammel. Han ble født i Buvika nær Trondheim i 1927, men dro til Sverige i 1950 der han raskt en del av samtidsmusikkmiljøet. Han hadde studert piano og komposisjon hos Robert Riefling i Norge, samt Gottfrid Boon, Hans Leygraf, og Karl-Birger Blomdahl i Stockholm. Som Leygrafs assistent i Darmstadt ble han kjent med den elektroniske musikken tidlig på 50-tallet. I 1959 ble Wiggen leder for konsertorganisasjonen Fylkingen, hvor han ble værende i ti år. I 1964 ble han bedt om å bygge opp det nye nasjonale Elektronmusikstudion (EMS), og sluttet først i 1975 etter elleve år med ansvar for det som var blitt et av verdens viktigste studioer. I 1970 arrangerte han UNESCO-konferansen Music and Technology i Stockholm, hvor de fremste komponister, forskere og teoretikere i det elektroakustiske feltet deltok.

Wiggen var radikal og så stort potensial i de nye tekniske mulighetene som den elektroniske musikken bygget på, både sosialt og musikalsk. For ham var estetikken, teorien og visjonene nødvendige deler i utformingen av praktiske løsninger for å utbre den nye musikken og gjøre det mulig å lage den. Han designet verdens første datastyrte elektroniske musikkstudio med CD-kvalitet og surround lyd for Sveriges Radio. Han sto også bak utviklingen av programmet Music Box, som til forveksling ligner programvare vi bruker i dag.

Han var en god støttespiller for norske komponister fra sitt virke i Sverige, og fikk etter hvert også stor anerkjennelse i Norge. Hans musikk ble for første gang presentert på Ultima i 2003, og NOTAM oppkalte et studio etter ham. Han ble han æresmedlem i Norsk Komponistforening i 2009 – samme år var han profilert komponist på Festspillene i Bergen. I 2010 ble han tildelt Kongens fortjenestmedalje i sølv.

Sporene etter Knut Wiggen er mange, og de har stått seg godt over tid, og Knut – vi arbeider fortsatt med fremtidens musikk!

På vegne av Norsk Komponistforening (NKF),

Jørgen Karlstrøm, komponist og leder i NKF, og

Jøran Rudi, komponist og tidligere leder av elektromusikksenteret Notam.

Foto: Hans Jørgen Brun