LASSE ERIKSEN (1949 – 2016)

Lasse Eriksen døde 6. juli. Med Lasse har en kjær kollega og en dyktig fagperson ved Nidaros Distriktspsykiatriske senter gått bort.

Lasse ble født i Skien i 1949. Han ble utdannet psykolog i 1976 fra Universitetet i Oslo, og fra 1978 til 2016 hadde han sitt arbeid innen psykisk helsevern med arbeidssted både på avdeling Østmarka og Nidaros DPS. På Østmarka begynte han som psykolog på poliklinikken og gjennom sitt arbeid utviklet Lasse spesielt kompetanse på utredning og behandling av alvorlige spiseforstyrrelser. Det faglige engasjementet var stort og han tok initiativet til å starte kompetansenettverk for behandling av spiseforstyrrelser – SPIS – både innad i egen institusjon, men også på tvers av behandlingssteder. Han var alltid åpen for å drøfte faglige spørsmål, og delte generøst sin kunnskap både med kolleger og studenter. Som kliniker beskrives han av sine kolleger som «pasientens talsmann». En beskrivelse som rommet motivasjonen for hans faglige arbeid.

Lasse forente det å være kliniker med et stort engasjement for forskning. Allerede i 1979 startet han som forsker og i en femårsperiode var han amanuensis og stipendiat ved Psykiatrisk Institutt. I 1985 forsvarte han sin doktoravhandling. Han har i alle år utrettelig arbeidet for å øke forskningsaktiviteten i klinikken og hans engasjement for forskning har vært et viktig bidrag til den økte forskningsaktiviteten som vi i dag har i psykisk helsevern. Lasse var også god på å knytte kontakter utenfor egen arbeidsplass. Han var professor i klinisk psykologi ved NTNU, Psykologisk institutt i mange år og senere førsteamanuensis ved Det medisinske fakultet, Institutt for nevromedisin. Det er et stort antall kandidater som har mottatt forskningsveiledning av Lasse og han er medforfatter i en lang rekke vitenskapelige artikler. Alle som gjennom årene har fått forskningsveiledning fra Lasse har opplevd hans grundighet, hans tålmodighet og hans evne til å støtte når det røynet på. Som en av hans veiledningskandidater har uttalt: «Lasse så ikke bare prosjektet, han så også meg». I 2010 ble Lasse tildelt Nidaros DPS' profileringspris for sitt engasjerende og omfattende forskningsarbeid. Lasse kommer til å bli savnet av mange, og tanken går først og fremst til familien som han var så glad i og stolt av.

Den betydning Lasse har hatt som fagperson, kollega og medmenneske er høyt verdsatt. Vi lyser fred over Lasses minne.

På vegne av kollegaer og venner i psykisk helsevern,

Bodil Kråkvik, Gunnar Morken, Randolf Vågen