HAAKON SØRBYE

Haakon Sørbye ble ansatt som dosent ved NTH med fagområde telefonteknikk i 1964 og ble i 1972 professor i teleteknikk med fagområde teletrafikksystemer. Sørbye var bredt kvalifisert, men var spesielt interessert i digitalteknikk eller sifferteknikk som han kalte fagfeltet, og skjønte tidlig at den nye teknologien ville revolusjonere kommunikasjonssystemene. Han tilbød fag i sifferteknikk, kretsteknikk og etterhvert også datanett.

Han lærte studentene metoder for å lage digitale kretser og bruk av konstruksjonstekniske hjelpemidler basert på datamaskin. Han la stor vekt på laboratoriearbeid. Mange studenter har sittet ved hans side og lært av hans praktiske innsikt og måte å arbeide på. Sørbye holdt en uformell stil og var med en gang dus med studentene. Det var ingen selvfølge i midten av 60-årene da professorene gjerne brukte De-formen. Men Haakon Sørbye var så mye mer enn en fagperson. Hans måte å være på lærte oss en omgangsform basert på forståelse, raushet og tillit. Hans store livserfaring var uvurderlig, og han viste stor integritet og nøt stor respekt. Sørbye var instituttleder ved Institutt for teleteknikk, og påtok seg ellers flere tunge administrative oppgaver.

Sørbye trivdes i jobben og arbeidet lange dager. Han sa bestandig at når han nådde pensjonsalderen, skulle han tre tilbake og slippe ungdommen til. Det gjorde han, men han ble ingen passiv pensjonist. Etter å ha avsluttet sin akademiske karriere tok han fatt på en sak han brente sterkt for, nemlig å reise med folk til Tyskland med de Hvite Bussene og Aktive Fredsreiser for å informere om de umenneskelige forhold krigsfangene levde under i de tyske fangeleirene. Så lenge han kunne besøkte han sitt gamle fagmiljø jevnlig og deltok også ved de større sosiale arrangementene.

Sørbye døde 15. september i en alder av 96 år. Våre tanker går til familien.

Vi lyser fred over Haakon Sørbyes minne.

På vegne av ansatte ved Institutt for Telematikk, NTNU

instituttleder Harald Øverbye