JOHAN STØLAN

Det var med stor sorg vi mottok det triste budskapet om at Johan Stølan hadde gått bort 24. oktober, 77 år gammel. En bauta i lokal- og regionalpolitikken er ikke lengre iblant oss.

Våre tanker og medfølelser går først og fremst til den nærmeste familie. Savnet og sorgen dere nå har etter å ha mistet en omsorgsfull og kjærlig ektemann, far og bestefar.

Johan Stølans samfunnsengasjement startet allerede i 1946. Johan var sju år gammel, og stiftet gutteklubben Åsguten hjemme på Øygarden. Klubben kan vel best sammenlignes med en 4H-klubb. Noen få år etterpå (1952) meldte han seg inn i Arbeiderpartiet, 13 år gammel.

Johan hadde allerede da en egen evne til å gjennomføre ting og ikke gi seg. Han var en svært folkelig og samfunnsengasjert person og han viet store deler av sitt liv til politikken, til fellesskapet, solidariteten og frivilligheten.

Han satt som ordfører i 18 år og to år som varaordfører i Hemne. Han satt hele 32 år i kommunestyret, hvorav 28 år i formannskapet. Gjennom årene hadde han en lang rekke verv i Arbeiderpartiet på fylkesnivå og han var også vararepresentant til Stortinget for Sør Trøndelag Ap i tidsrommet 1977–1989. Han hadde også en rekke styre- og lederverv. I 2005 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull, og i 2006 ble han æret av sentralstyret og Landstyret med æresmedlemskap i Arbeiderpartiet.

Som ordfører var Johan meget engasjert i næring og samferdsel, og var en meget viktig strateg når det gjaldt å drive frem etableringen av metanolfabrikken på Tjeldbergodden. Det resulterte i godt over 100 arbeidsplasser og svært gode eiendomsskatteinntekter til de tre kommunene Aure, Hitra og Hemne. Han var også pådriveren for å bygge «Ordførerbuen» (nyveien langs Mistfjorden til Kjørsvikbugen), E-39 over Hemnekjølen, og var en sentral aktør i etableringen av Aqua Gen på Kyrksæterøra.

Han tok på seg å være hovedforfatter av Sodin skoles jubileumsbok, og holdt selvsagt sitt samfunnsengasjement gående helt til det siste.

Som mangeårig gruppeleder og ordfører for Hemne Arbeiderparti, vil han bli husket som en bauta. Jovial, snill, omtenksom og alltid med en utstrakt hånd. Johans siste politiske opptreden ble 1. Mai-arrangementet i Hemne samfunnshus tidligere i år. Der fikk vi, i kjent Johan stil, være med på en 40 minutts tidsreise i Arbeiderpartiets og fagbevegelsens historie. Viktigheten av å stå opp for fellesskapet, solidariteten, arbeidslivet og den norske modellen var selvsagt den røde tråden. Det var jo dette han brant for.

Johan var en mann av folket, og det var derfor lett å skjønne at Frivilligsentralen ble en perfekt arena for han de siste årene han levde. Å hjelpe andre var hans mantra, og det var en hjertegodhet og raushet i alt han drev med.

Johan Stølan kommer til å bli husket som en av de største samfunnsbyggerne Hemne kommune har hatt. Han er dypt savnet, men ånden hans kommer til å leve videre både i partiet og i hemnesamfunnet.

Hvil i fred Johan.

Ståle Vaag, på vegne av Hemne Arbeiderparti og Sør-Trøndelag Arbeiderparti

Minneord i Adresseavisen