KARL-LUDVIG REICHELT

Forskeren, legen og det gode menneske Karl-Ludvig Reichelt gikk bort 29. oktober etter kort tids sykeleie. Han var født 28. november 1933. Som sønn i en misjonærfamilie tilbrakte han sine tidlige leveår i Hong Kong. I 1952 kom han tilbake til Norge og tok artium på rekordtid. Han studerte så biokjemi og fysikalsk kjemi ved universiteter i Norge og USA før han tok opp studier i medisin ved Universitet i Oslo som han fullførte i 1960. I 1972 tok han doktorgrad i nevrokjemi. Etter forskjellige midlertidige tilsettinger ble han forsker ved Pediatrisk forskningsinstitutt, Rikshospitalet, fra 1978 til 2003, og fortsatte der som emeritus til sommeren 2013. Fra 2013 til sin død arbeidet han ved Lab1 i Sandvika.

Legen Reichelt hadde skaffet seg et enestående grunnlag for å forstå mennesket også som et biologisk individ og vert for et utrolig mangfold av kompliserte biokjemiske prosesser. I 1978 kom han på spor av en biologisk forklaring på og mulig behandling av tilstander som schizofreni og autisme. Han viste at det hos mange med slike lidelser pga. ufullstendig nedbryting av matproteiner blir dannet lengre peptider som skilles ut i tarmen og kan påvises i urin. Noen av dem er opioidaktive. De kan trenge gjennom tarmslimhinnen inn i blodbanen og komme til hjernen og der utløse eller bidra til sykdommen. Han viste også at visse proteiner som gluten/gliadin i mange kornslag og kasein i melk ofte er startmateriale for dannelsen av disse opiumsaktive peptidene. Dette var sensasjonelle funn. De er blitt bekreftet og forsterket av mange forskningsgrupper i en rekke land. Senere fant Reichelt at ufullstendig nedbryting av gluten og kasein også kan knyttes til andre sykdomstilstander som epilepsi, Retts syndrom, AD/HD og depresjoner.

Reichelt møtte mye motstand fra det etablerte legevesen i Norge for sine oppdagelser og nye ideer om behandling. Han opplevde å få så små bevilgninger at han måtte legge ned deler av forskningen. Han hadde aldri økonomisk grunnlag for å etablere en stor forskningsgruppe, men samarbeidet med mange forskjellige enkeltpersoner og grupper i inn- og utland. På denne bakgrunn er det nesten utrolig at han i løpet av sitt forskerliv greide å publisere mer enn 220 vitenskapelige arbeider, og langt over 100 mindre publikasjoner. I tillegg var han en etterspurt foredragsholder, både blant fagfeller og pårørende.

Reichelt mottok flere priser for sine arbeider, i 1984 «Snøkloa», en medisinsk pris fra Universitetet i Oslo, i 2000 «The pearl growers prize» fra Inst. of Synergistic Medicine, Wichita, USA og i 2004 fikk han Kongens fortjenstmedalje i gull.

Kalle Reichelt så på hvert menneske med vennlighet og respekt. Takket være hans forskning preget av en lysende iderikdom og stor arbeidskapasitet, også hans innslag av humor, har mange mennesker fått bedre liv. Vi lyser fred over hans minne.

Solveig og Frode Mo