MARTIN SÆTERHAUG

Det var med stor sorg Freidigfamilien mottok budskapet om at mangeårig medlem Martin Sæterhaug døde brått og uventet den 6. november kun 73 år gammel. Sportsklubben Freidig har mistet en dyktig idrettskollega, venn og medarbeider. Han var en av grunnsteinene i klubbens administrasjon.

Martin hadde en karriere som aktiv i idrettsklubben, tillitsvalgt i en rekke verv, (og klubb-bestefar med barnebarna Maja og Kasper i Freidig’s O-avdeling), og i de siste årene som hovedklubbens regnskapsansvarlig.

Martin startet sitt virke i Freidig da han ble ‘tvangsinnmeldt’ i vår friidrettsavdeling av sin søster Turid i 1957. Han var idrettsmann i blodet. Som barnebarn av en fremtredende skøyteløper med samme navn fikk han idretten inn fra barnsben av.

Martin hadde sin storhetstid innen friidretten på 60- og begynnelsen av 70-tallet. Han var en svært god sprinter med mange gode resultater – han deltok i D-NM i 1963 på 1000 m stafett, deltok på bronsjelaget i junior-stafett i 1961 som 18-åring, ble kretsmester i 100-meter sprint.

Etter en aktiv karriere ble han en svært dyktig – og mangeårig - administrator av både Fjellseterstafetten, Freidiglekene, Gråkallen Rundt og Olavsstafetten. Han fikk mye spalteplass og god markedsføring for disse store arrangementene av Adresseavisens sportsredaktør Viktor Johansen.

Martin var en av lederne på flere, store internasjonalt friidrettsstevner på Stadion i 1969, bl.a. med deltakere fra hele verden, inkludert Amerika, Russland og Australia. Etter dette var han også med som leder på en gjenvisitt i 1970 i Moskva og Riga. Kristian Kvikne deltok også på denne fantastiske turen som ga de to livsvarige, fantastisk gode minner.

Han satt i Hovedstyret for Sportsklubben Freidig ved 75-årsjubileet i 1978.

Martin bidro også i idretten utover Freidig. Datter Kristin ble etter hvert ivrig i kunstløp. Ikke unaturlig at far Martin da kom inn som både speaker og styreformann i Skøiteklubben. Her bidro han også mye både sportslig og administrativt. Han var allsidig med sine interesser for de forskjellige sportslige grener, men det var nok friidrett som «egentlig» var hans gren.

Han kom tidlig inn i sitt virke som regnskapsfører ved Grilstad Fabrikker og ble der helt til han pensjonerte seg. Det er ikke få kilo med spekemat han har donert til idrettsarrangement og som premier til aktive utøvere. Det gikk mye i Trønderfår – men ‘GullSalami i premie var gjeveste’ pleide han å si med et lunt smil og glimt i øyet.

Martin var en vennlig og stillfaren, men spredte god stemning med en lun humor. Dette førte blant annet at han laget utallige revytekster. Til glede og latter for mange.

Pensjonist-tilværelsen til Martin varte i ca to måneder, de to månedene var deilige brukte han å si – men det ble fort kjedelig forsto vi. Etter at han trådte av ved Grilstad Fabrikker bidro han som regnskapsfører til hovedklubben i en årrekke. Han skulle jobbe på tirsdager – men det ble etter hvert mange tirsdager i uka.

Martin gav uttrykk for at han trivdes godt med det. Han hadde inngående kjennskap til klubbens økonomi, siden han har vært vår internrevisor i en årrekke. De senere år har klubben vokst seg stor, og dette fordret ekstern revisjon. Og ekstern revisor gav Martin glimrende skussmål på alle revisorrapportene i årene som fulgte.

Hans etterrettelighet og profesjonalitet var et uvurderlig bidrag inn i frivilligheten i Freidig.

I klubbens Ordenskollegium «Hyllkaka» har han gjort en innsats som «Skattmester» i en årrekke.

Og for sin utrettelig innsats for Sportsklubben Freidig ble han utnevnt til Æresmedlem i 2014, klubbens aller høyeste utmerkelse.

Martin klaget aldri på formen eller helsa. Livet var uten sykdom og plager helt til en fot «slo seg litt vrang» som han sa, i slutten av august. Det ble en røff høst for kjære Martin. Han ønsket og håpet å komme tilbake på jobb. Senest tidlig i november hadde vi gode samtaler på telefonen, der han mente det gikk fort fremover. Det er med sjokk og stor sorg vi fikk melding om hans brå bortgang kom for ei uke siden. Vi sto med kaffekanna klar og ventet på Martin – han som selv hadde avtalt å komme på kontoret til kl 10.

Freidig betydde mye for Martin, og Martin har betydd mye for Freidig.

Våre tanker går nå til Evy og datter Kristin med familie. Vår dypeste medfølelse i sorgen – som alle i Freidigfamilien deler med dem.

En siste hilsen fra gode venner i Sportsklubben Freidig

Minneord i Adresseavisen