ARNE BJARTE-LARSSON

Hedersmannen og Israel-vennen Arne Bjarte-Larsson forlot oss brått og uventet lørdag 26. november, 72 år gammel. De siste ti årene arbeidet Bjarte aktivt for Israels sak i Trondheim og omegn, først som lokalleder i Med Israel for Fred (Miff) – og senere i styret for Israels Venner i Norge (IVIN).

Takket være Bjarte og hans samvittighetsfulle arbeid gjennom mange år, har Trondheim fått et levende Israel-miljø. Vi som drev dette arbeidet sammen med Bjarte ble litt bortskjemte fordi vi visste at Bjarte alltid tok ansvar og raust gav av sin kunnskap og arbeidskapasitet. Bjarte ordnet alltid opp. Han arrangerte turer til Falstad-senteret, han organiserte foredragsmøter og sto på stand i Nordre gate lørdag etter lørdag. Bjarte stilte også på stand i nordfylket og var å se både på Levanger og Steinkjer. Bjarte var også en av de få av oss som hadde styrke til å stå på stand og vise seg som Israel-venn ved NTNU. Sist han var der en gang på vårparten i år, ble han vist bort. Bjarte var en høflig mann, så han argumenterte ikke med de som ikke ønsket han der. Han pakket isteden sammen, og gikk rolig bort.

Bjarte var aktiv både utad og innad. Han var en erfaren organisasjonsmann og møteleder, men samtidig ordnet Bjarte mange av de praktiske oppgavene. Bjarte gjorde alt fra å organisere og lede - til å koke kaffe og sette ut og rydde stoler. Slik var Bjarte med sitt nærvær et medmenneske og en medvandrer vi alle ble så glade i, og som vi fikk stor respekt for.

Blant Israel-venner var Bjarte en bauta. Bjarte sparte seg aldri. Han arbeidet i sene nattetimer og på dyrebare helgedager for det han trodde på. Han brukte både tid og penger på opplysningsarbeidet om Israel, og om det manglet penger i organisasjonskassa, betalte Bjarte gjerne av egen lomme.

Ikke alle evner å forstå mennesker som Bjarte. Det kan være ubegripelig for enkelte å fatte et engasjement så blottet for egeninteresse som det Bjarte fremviste. Vi privilegerte som fikk arbeide sammen med han, fikk mye glede av hans engasjement, men også hans vennlighet, hans gode replikker og lune humor. Bjarte var et redelig og godt menneske man ikke kunne unngå å bli glad i. Bjarte var tvers igjennom ekte og tvers igjennom uredd. Bjartes store engasjement for Israel bunnet både i hans rettferdighetssans og hans mot. Han talte der andre tiet fordi sannhet og redelighet betydde så mye for han.

Arne Bjarte-Larsson satt i styret for Israels Venner i Norge (IVIN), og her fikk vi nyte godt av hans store viten og grundige kunnskaper om Israel. Helt til det siste var han levende opptatt av Israel og Bjarte var som vanlig på plass da IVIN arrangerte sitt siste foredragsmøte onsdag 16. november.

Da Bjarte i 2014 fylte 70 år, feiret han på en original måte. Han tok familien med på en ti dagers reise i Israel. Nå er Bjarte lagt ut på sin aller siste reise. En reise han må ta alene. Tankene går til hans kjære Mary som han elsket så høyt. Mary har mistet sin trofaste og kjærlige livsledsager. Tankene går også til deres barn og barnebarn. De har mistet en klok og god far og en snill bestefar.

Vi takker ærbødigst for vennskapet og lyser fred over Arne Bjarte-Larssons minne.

Israels Venner i Norge ved leder Bjørn Sæther