HJALMAR SØRLI

Hjalmar Grøntvedt Sørli døde 28. november, nær 64 år gammel.

Hjalmar Sørli var den eldste av Henriette og Kjell Sørlis fem barn. Han ble født i Trondheim, men flyttet snart til Danmark hvor far Kjell studerte medisin. Fra 1959 var Kjell Sørli lege i Rennebu, og fra 1962 i Oppdal. Her slo familien Sørli røtter, og her bodde Hjalmar fra han var ti år.

Hjalmar var født med den alvorlige nevromuskulære sykdommen limb-girdle muskeldystrofi, som svekker og ødelegger muskelfibrene i store muskelgrupper.

Sykdommen preget ham alt som barn. Bevegelsene var langsommere enn hos de andre. Hjalmar var imidlertid innstilt på at dette ikke skulle få stanse ham, heller ikke i lek og moro. Han var målmann når gutta spilte løkkefotball, han sto på ski, og han var med på epleslang.

Etter gymnaset studerte Hjalmar Sørli samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, og etterpå tok han en master i økonomi i Denver i USA. Deretter arbeidet han i New York i tre år, i banken Hanover Manufacturers Trust Company.

Hjalmar var administrerende direktør i det Vesta-eide investeringsselskapet Nevi i Bergen da han i 1985 sammen med flere andre utflyttede oppdalinger gjennom selskapet Oppdal Invest kjøpte Nor Turisthotel i Oppdal. Ambisjonen var å utvikle Oppdal til Nord-Europas ledende skisenter.

Etter omfattende renovering og nybygg, gjenåpnet Nor som Hotel Nor Alpin i januar 1987. Nedgangstider etter det internasjonale børskrakket høsten 1987 var en av faktorene som førte til at Oppdal Invest tre år senere måtte gi opp.

I 1997 flyttet Hjalmar og familien selv til Oppdal, hvor de overtok Hotel Nor. De drev Nor i to år, og deretter leide de bort hotellet til Norlandia-kjeden. Hotel Nor ble solgt i 2005.

I Oppdal var Hjalmar Sørli aktiv i lokalpolitikken, som representant for Høyre i kommunestyret fra 1999 til 2007. Han var blant annet sterkt engasjert i arbeidet med å få finansiert byggingen av Oppdal kulturhus.

Fra 2007 bodde Hjalmar Sørli i Oslo. De siste tretten årene var han dessuten årlig tre måneder i Cape Town i Sør-Afrika. Dét var viktig for helsen.

Også i Sør-Afrika etterlater Hjalmar seg sterke fingeravtrykk. Han initierte flere år tilbake finansiering av universitetsstudier for talentfulle sørafrikanere, og organiserte dette veldedige arbeidet helt til det siste.

Lars Gisnås