KARL GUNNAR GÖTESTAM

Det var med sorg, men mange gode minner, vi fikk nyheten om at tidligere professor og overlege Karl Gunnar Götestam var død den 14. desember 2016. Hans siste år var preget av alvorlig sykdom, og det var vanskelig å kjenne igjen den dynamiske personligheten han var det meste av sitt liv.

K. Gunnar Götestam var født i Uppsala i 1938. Han var utdannet både psykolog og lege, og hadde doktorgrad på begge felter. Hans akademiske karriere startet ved Ulleråkers sykehus i Sverige.

I 1977 kom han til Trondheim med sin familie til stilling som overlege ved Trøndelag psykiatriske sykehus, og professor ved det nyopprettede legestudiet i Trondheim. Han var prodekan ved Det medisinske fakultet, instituttstyrer ved Psykiatrisk institutt i tillegg til en rekke andre verv i og utenfor NTNU. Ved Psykisk helsevern ved St. Olavs Hospital var han i perioder både avdelingssjef og sjeflege ved siden av sin akademiske virksomhet.

Han er særlig kjent for sin angstforskning og for å gjøre kognitiv adferdsterapi tilgjengelig i Norge, men han arbeidet på mange felter i og utenfor psykiatrien. Han er forfatter på mer enn 200 vitenskapelige artikler og har også bidratt med 27 bøker og kapitler samt hundrevis av vitenskapelige presentasjoner, rapporter og populære innslag i media og andre steder.

Han hadde en enestående evne til å formidle kunnskap til allmennhet, studenter og vitenskapelige fora. Han utviklet et eget toårig forskerkurs for psykisk helse som over 200 kandidater har tatt, og han var selv veileder for mange doktorgrader.

K. Gunnar var i tillegg aktiv i sin kirke og hadde et stort engasjement i musikklivet i Trondheim.

Hans engasjementer førte til at han ble utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

Hans innsats for forskning og utvikling i psykisk helsevern i Midt-Norge og nasjonalt kan vanskelig overvurderes.

En så opptatt mann skulle en tro hadde lite tid til familie, men han rakk det også. Hans kloke og omsorgsfulle ektefelle, Bengta, var ofte med både i faglige og andre sammenhenger, og pleiet ham med stor kjærlighet da tiden for det kom. Blant K. Gunnars mange valg i livet var kanskje valget av livsledsager hans aller beste. Hans tre barn synes tydelig preget av sin far: De har alle gjort karriere på felter faren var opptatt av: Musiker, lege og psykolog. Og da barnebarna kom satt K. Gunnar stor pris på dem også.

Hvem var han så denne mannen? Han kan beskrives med et vell av positive adjektiver: Kunnskapsrik, kreativ, energisk, gavmild, gjestfri, omgjengelig. Men han var fast i sine synspunkter på saker som han vurderte som viktige.

Vi er mange som skylder K. Gunnar Götestam mye. Hans inspirasjon, kunnskap, erfaring, vennlige oppmuntring og smittende optimisme hjalp oss gjennom de mange hindringer, utfordringer og nedturer som klinisk virksomhet og forskning også består av. Og han var den fremste til å glede seg på våre vegne når vi lyktes.

Et stort menneske og en sann venn er borte. Vi vil alltid huske ham med takknemlighet og gode følelser.

På vegne av kolleger og venner ved og utenfor NTNU og St. Olavs Hospital