EINAR HAUGAN

Direktør Einar Haugan døde 4. januar, 88 år gammel. Med hans bortgang er en av pionerene bak industrireisingen på Fiborgtangen gått bort. En stabil og sikker tilgang av virke til papirfabrikken i Skogn er selve nerven i det industrielle eventyret som skogeierorganisasjonene i Norge startet i 1960-årene. Einar Haugan var den som i 1966 fikk ansvaret for virkesforsyningen til fabrikken. Han fikk en brå start etter som hans forgjenger døde på anleggsområdet under omvisning for tilreisende skogeiere. Et kvartal før oppstart av den første papirmaskinen var tiden han fikk til å fullføre planleggingen og å iverksette tilgangen av virke – en komplisert oppgave kvantums- og logistikkmessig.

Einar Haugan ble rett mann på rett plass med sin skogfaglige bakgrunn som forstkandidat fra Norges landbrukshøgskole og som skogkonsulent i Inn-Trøndelag Skogeierlag. Hans solide bakgrunn og personlige egenskaper ga ham tillit og anerkjennelse hos skogeierorganisasjonene fra Dovre til Salten. Det ble tidlig klart at tømmerimport var nødvendig og han kontaktet skogeiernes organisasjoner og industriselskaper med store skogeiendommer i Jämtland og omegn. Det ble en suksess som i 1970 ble kronet med etableringen av Norske Skog AB i Järpen for å koordinere innkjøp og transport av svensk virke. Over tid har svensk virke dekket rundt 30 prosent av fabrikkens behov.

Einar Haugan var medlem av konsernledelsen i Norske Skog fram til sin pensjonsavgang i 1989. Systematikk, presisjon og orden var del av hans liv og lære. Han var en god rådgiver overfor selskapets virkesforbrukende enheter og ved etableringen av fabrikken i Frankrike. Det er en stor arv han har gitt Norske Skogindustrier AS.

Arnfinn Hofstad