SVEINN TORFI THOROLFSSON

Det var med sorg og tungt hjerte vi alle mottok beskjeden i mellomjulen om at Sveinn hadde sovnet inn 28. desember.

Sveinn skulle altså ikke få gleden av å fortsette sitt virke som emeritus innenfor det fagfeltet han så glødende hadde viet sitt liv til, en innsats som ble markert ved Institutt for vann- og miljøteknikk 30. oktober 2015, med et seminar med tittel VA-tekniske utviklingstrekk de siste 40 årene, der ca. 40 tidligere studenter og nåværende kolleger fikk hedre Sveinn for hans betydningsfulle innsats innen dette feltet.

Sveinns 38 år lange innsats ved NTH/NTNU innen VA-teknikk var hovedsakelig knyttet til urban avrenning i kaldt klima og overvannshåndtering, og Sveinn greide gjennom sitt virke å prege vannbransjens utvikling både i Norge og i Island, der han var født og oppvokst.

Sveinn startet studier ved Universitetet på Island, i perioden 1965-68, før han dro til NTH der han fullførte sivilingeniørstudiet i 1971. Første arbeidsplass var hos ingeniørfirmaet Reinertsen her i Trondheim, deretter var han i to år stipendiat ved NIVA i Oslo, før han i 1977 kom til NTH og Institutt for vassbygging, som instituttet het den gang.

Sveinn var instituttstyrer ved instituttet i perioden 1991–1993. Han rakk å undervise og veilede over 100 masterstudenter, samt noen ph.d.-kandidater. Spesielt undervisning og etablering av nye undervisningsformer sto Sveinns hjerte nært, og han deltok således aktivt i utviklingen av problembasert læring, som ble innført ved overgangen til femårig sivilingeniørstudium i 1997. For dette arbeidet ble han tildelt Norske sivilingeniørers forenings Pedagogikkpris i 2002. I 2006 ble han på ny hedret med en pris innstiftet av Norsk Vannforening og RIF, Vannprisen, som er en «anerkjennelse for en spesiell innsats i forbindelse med bevaring og forbedring av vårt vannmiljø», som det heter i statuttene. I 2012 mottok Sveinn meget velfortjent Det Kongelige Selskap for Norges Vels medalje for lang og tro tjeneste.

Sveinns glødende interesse for VA-faget ga ikke bare fortjenstfull heder til ham selv. Mange av hans studenter har høstet priser for sine faglige prestasjoner i masteroppgaven, under kyndig og engasjert veiledning av Sveinn.

Vi er mange kolleger som er takknemlige for Sveinns innsats. Instituttet har mottatt utallige kondolanser fra samarbeidspartnere i industri og kommuner, med uttrykt takk til Sveinn for hans innsats og engasjement for VA-faget.

Sveinn etterlater seg et stort tomrom, først og fremst for dem som sto ham aller nærmest. Men også vi som fikk være Sveinns kolleger vil kjenne et savn etter ham, selv om Sveinns navn, til noe trøst, vil leve videre via hans forfatterskap av sentrale kapitler i Norsk Vanns fagbok i Vann- og avløpsteknikk som utkom i 2012.

Vi lyser fred over Sveinns minne.

Geir Walsø, på vegne av kolleger ved tidligere Institutt for vann- og miljøteknikk