PAUL IRGENS

Paul Irgens døde 24. januar, 81 år gammel. Han ledet Trondhjems Arkitektforening i perioden 1978 – 1982. Jeg hadde gleden av å sitte i styret som nestleder.

Dette var en svært rik og aktiv tid for foreningen. I største grad er dette takket være Pauls entusiasme for arkitekturfaget. I særlig grad grunnet hans brennende engasjement for faget og store kjærlighet til byen og befolkningen.

Jeg trekker fram noen hendelser:

Trondhjemsseminaret: Under Pauls ledelse arrangerte styret et seminar, i en fullsatt festsal på Katedralskolen, med foredrag av historikere, arkitekter, kulturpersonligheter, politikere og brukere av byen. Seminaret ble begynnelsen på en bevisstgjøring om byplanlegging og arkitektur i Trondheim.

Bakklandsseminaret: Temaet var «80-åras bolig- og boformer» – som etterpå ble en bok.

Utstilling i Erkebispegården: Tegninger, arkitekturmodeller og tekster trakk 10.000 besøkende i løpet av en måned.

Åpne møter: Flere offentlige møter med fulle hus og stort engasjement fra folk. Som en kulturaktiv, eldre kvinne sa: «Nå vet jeg at vi har en arkitektforening i Trondheim».

BIT: Foreningen startet tidsskriftet BIT – «Bygging i Trøndelag» som ble solgt offentlig – og bar seg økonomisk.

Paul Irgens var selve drivkraften i foreningen. Han trakk alene største delen av lasset – men inspirerte oss i styret og arkitektene i byen med sitt enestående lederarbeid.

Pauls idérikdom og engasjement fikk folk til å se arkitekturen i Trondheim på en mer bevisst måte. Han arbeidet tverrfaglig, favnet vidt og hadde et stort nettverk av kollegaer og andre innenfor ulike yrker. Han maktet å involvere kunstnere, kunsthåndverkere, musikere, historikere, politikere. Samtidig hadde han en evne til å omgås alle lag av folk. Hans usnobbete framferd og direkte tale nådde mennesker som tidligere anså bymiljø og arkitektur som fjerne interesser. Paul bidro med dette til å øke vanlige menneskers interesse for byen–og dermed større arkitekturforståelse blant folk flest.

Paul krevde mye av oss andre i styret. Men med hans inspirerende væremåte og kjærlighet til byen og menneskene her var det en glede å jobbe i foreningen.

Jeg kan ikke huske at vi siden har hatt en lignende leder av arkitektforeningen.

Audun Hagestande​