ESTEN HAAKER

Den 28. februar i år fikk vi den triste meldingen om at Esten Haaker hadde gått bort, 81 år gammel. Våre tanker går til familien, til barn og barnebarn, og særlig til hans kjære Marit, som tappert sto ved hans side gjennom en lang kamp mot kreften.

Esten Haaker ble født den 1. juni 1935 i Oppdal, og flyttet etter hvert til Oslo, der han engasjerte seg i politikk og organisasjonsliv. Vi i Folk og Forsvar ble kjent med Esten som en inspirerende og dyktig leder. Han var aldri redd for å forsøke nye ting, og hadde noen av oss en god idé, var veien kort til at man fikk forsøke å realisere den. Esten var en primus motor i Folk og Forsvar gjennom mange år, og videreutviklet og moderniserte organisasjonen til å bli en relevant og aktuell informasjonsleverandør av vår tid. Ikke minst var han selv en populær og etterspurt foredragsholder. Mange er de skoler, organisasjoner og foreninger over det ganske land som har hatt besøk av Esten for å forelese om sikkerhetspolitikk. Alltid med et smil og glimt i øyet, og med en lun humor lurende under overflaten. Esten var aldri en som lot seg imponere av fine titler eller viktige posisjoner. Hvem man var, var alltid uendelig mye viktigere enn hva man var.

Esten gikk Forsvarets høgskole 1981-82, før han startet sitt virke i Folk og Forsvar som informasjonssjef. I 1993 tok han over som generalsekretær, en stilling han fylte fram til 2002. I 1999 ledet han det såkalte Haakerutvalget, nedsatt av regjeringen, som bl.a. tok for seg de vernepliktiges arbeidsvilkår og rettigheter. Men også etter at han ga fra seg førersetet i Folk og Forsvar, var han i mange år en viktig medarbeider og aktiv foredragsholder for organisasjonen. Etter hvert valgte han å avrunde yrkeslivet, og flyttet til Bergen for å nyte pensjonisttilværelsen med sin Marit. Han husket imidlertid alltid på sine gamle kolleger, han stilte opp på årsmøter og det kom gjerne en telefon på bursdager og andre merkedager.

Esten var en viktig mentor og inspirasjonskilde alle oss som hadde gleden av å jobbe med ham. Han så sine medarbeidere, og ga oss utfordringer og ansvar. Det er mange som vil kjenne på savnet, når han ikke lenger er blant oss. Takk, Esten, for alt du var.

På vegne av gamle venner og kolleger,

Monica K. Mattsson Kämpe, generalsekretær

Minneord i Adresseavisen